Orosz–ukrán háború

2 órája

Nőtt a szumi kórház ellen intézett orosz dróntámadás áldozatainak száma – frissül

949. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrajna egyik vezető bírója is meghalt

Ukrajna északkeleti, Harkov régiójában szombaton két orosz támadásban négy ember meghalt, köztük a legfelsőbb bíróság egyik bírója, aki egy civil autóval segélyt szállított a helyi lakosoknak - közölték ukrán tisztviselők. Oleh Sinyehubov régió kormányzója elmondta, hogy egy légitámadásban három ember meghalt és legalább hárman megsebesültek Slatine faluban, amely körülbelül 25 km-re északra fekszik Harkov városától.

Peking óvatosságra int

A kínai külügyminiszter óva intette vezetőtársait a háború „csataterének kiterjesztésétől”, és kijelentette, hogy a pekingi kormány továbbra is elkötelezett az ingadiplomácia és a konfliktus befejezésére tett erőfeszítések mellett.

Kína Brazíliával együtt új tárgyalásokat javasolt Kijev és Moszkva részvételével, amihez a héten a globális dél országait gyűjtötte e terv mögé. Zelenszkij elutasította Kína és Brazília erőfeszítéseit, és megkérdőjelezte, miért javasolnak alternatívát saját béketervével szemben.

Már tíz halott van Szumiban

Már tíz halottja van a szumi kórház ellen elkövetett két egymást követő orosz támadásnak. Az első becsapódás során egy ember meghalt, és az épület több emelete is megsérült, de az orosz erők ismét csapást mértek a kórház betegeinek evakuálásakor – közölték a hatóságok.

Russian double-tap attack on Sumy hospital in Ukraine kills 9, injures 20
Tűzoltó a dróntámadásban megsérült szumi kórház folyosóján
Fotó: Fermin Torrano / Forrás: Anadolu/AFP

A jelentések szerint legalább 22-en megsérültek a támadásokban. Danielle Bell, az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője azt mondta, hogy kamikazedrónok két támadásban érték el a Saint Panteleimon klinikai kórházat, 45 perces különbséggel.

„A legtöbb haláleset a második támadás során történt, amikor az elsősegélynyújtók megérkeztek a helyszínre, és a betegeket megpróbálták evakuálni” – mondta. 

Zelenszkij: Teljes támogatást kaptunk

Elégedetten beszélt amerikai útjáról az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint sikerült bemutatnia az ukrán győzelmi tervet, amelynek részleteiről a szövetségesekkel tárgyalnak majd a németországi Rammsteinben.

„Köszönetet mondok az Egyesült Államok Kongresszusának a megingathatatlan kétpárti támogatásukért és a készségükért, hogy segítsenek nekünk – hogy segítsenek győzni. Szenátorok, képviselőházi tagok – mindenki, aki látja, mennyit tehetünk együtt. Teljes támogatást kaptunk a békéhez közeledő stratégiánkhoz” – értékelt Zelenszkij.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. szeptember 28-án az ukrán–magyar határszakaszon 6037 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6975 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 34 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában