Ukrán válság

2024.08.09. 06:09

Oroszország erősítést küld a Kurszki területre

898. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A különleges erők Donbasz zászlóaljának képén ukrán katonák egy ukrán mérnökök és önkéntesek által Grad típusúból átalakított Partizan rakéta-sorozatvetővel készülnek lőni az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Csasziv Jar közelében húzódó fronton 2024. július 17-én. A kisteherautó platójára erősített Partizanhoz a Grad BM-21 rakétáit használják

Forrás: MTI/EPA/A különleges erők Donbasz zászlóalja

Átmenetileg csökkentették az épülő dél-oroszországi Kurszk-2 atomerőmű személyzetének létszámát

A dél-oroszországi Kurszk-2 atomerőmű energiablokkjainak építkezésén dolgozók létszámának átmeneti csökkentéséről döntött a Roszatom a szövetségi szintű szükséghelyzet bevezetésével kapcsolatban, a munkálatok ugyanakkor az eredeti ütemterv szerint folynak –  közölte pénteken Telegram-csatornáján az orosz atomerőműveket működtető vállalat mérnöki főosztálya.

A szövetségi szintű szükséghelyzetet augusztus 9-én rendelték el a Kurszki területen az ukrán hadsereg támadása következtében kialakult helyzet miatt.

A Roszatom azt közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel, hogy a Kurcsatov város közelében álló kurszki atomerőmű normális üzemmódban működik, a két energiablokk 2000 megawatt áramot termel.

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója pénteken bejelentette, hogy egy ukrán drón roncsai csapódtak be a terület egyik transzformátor-alállomásába, és tűz keletkezett. A 42 ezres lélekszámú Kurcsatov városban és több más településen emiatt szünetel az áramszolgáltatás.
A kormányzó szerint a fogyasztók visszakapcsolása a hálózatra a tartalék rendszerek segítségével folyik. 

Az ukrán erők kedden törtek be meglepetésszerűen az Ukrajnával határos dél-oroszországi területre, a harcok közelednek az atomerőműhöz.

Az Egyesült Államok újabb katonai segélycsomagot jelentett be az ukrán haderő számára

Az Egyesült Államok újabb katonai segélycsomagot küld Ukrajnának – jelentette be a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója pénteken.

John Kirby újságíróknak tartott washingtoni sajtóbeszélgetésen arról számolt be, hogy 125 millió dollár értékű szállítmányról van szó, amely tartalmaz többek között Stinger-rakétákat, valamint a harctéren kulcsfontosságú 105 és 155 milliméteres tüzérségi lövedékeket, valamint páncéltörő rakétákat.

A fehér házi illetékes kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Kurszk körzetében, orosz területen végrehajtott ukrán hadműveletről az amerikai kormányzat képviselői tárgyalnak az ukrán féllel annak érdekében, hogy teljes képet kapjanak az ukrán szándékokról, és arról, hogy mi zajlik pontosan.

John Kirby nem válaszolt arra a kérdésre, hogy az ukrán műveletben amerikai fegyvereket használtak-e, de hozzátette, hogy az egyeztetések erről is szólnak.

Egyben hangsúlyozta, hogy nincs változás a májusban bejelentett amerikai döntésben, amellyel a washingtoni kormányzat hozzájárult ahhoz, hogy az ukrán haderő korlátozott módon, határközeli térségben orosz területen is bevessen az Egyesült Államok által rendelkezésre bocsátott fegyverzetet abban az esetben, ha az Ukrajna önvédelmi tevékenységének része.

Az ukránok azt kérték Mexikótól, hogy tartóztassák le Putyint

A mexikói elnök elutasította az ukrán kormány kérését, hogy tartóztassák le Vlagyimir Putyint, ha az orosz vezető szembeszáll a nemzetközi elfogatóparanccsal, és részt vesz Mexikó következő elnökének októberi beiktatásán – számolt be az Euractivra hivatkozva a Mandiner.

„Ezt nem tehetjük meg”

– mondta Andrés Manuel López Obrador elnök a kormány szokásos sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy letartóztatnák-e az orosz elnököt. 

Az orosz Emberi Jogi Tanács az ukrán hadsereg kurszki tetteinek elítélésére kéri a nemzetközi szervezeteket

Az orosz Emberi Jogi Tanács nemzetközi együttműködésért felelős bizottságának tagjai felszólították a nemzetközi jogvédő és humanitárius szervezeteket, hogy szigorúan ítéljék el az ukrán hadsereg által a Kurszki területen elkövetett cselekményeket 0ľ közölte pénteken a tanács a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A felhívást a Vlagyimir Putyin orosz államfő mellett tanácsadó szervként működő tanács az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának, valamint több más jogvédő és humanitárius szervezetnek küldte el.

A felhívás szerint a Kurszki területre betörő ukrán katonák „súlyosan megsértik a hadviselés minden szabályát és a nemzetközi humanitárius jog normáit - szándékosan lőnek azokra a gépkocsikra, amelyekkel az emberek távozni akarnak a harci övezetekből, halállal fenyegetve megtiltják az orosz állampolgároknak, hogy elhagyják az ukrán hadsereg által megszállt területet”. A tanács tagjai leszögezik, hogy erről a közösségi hálón látható számos videofelvétel és a Kurszki terület békés lakosainak vallomásai is tanúskodnak.

Romok között mentők Kosztyantinyivkában 2024. augusztus 9-én, miután orosz légicsapás ért egy szupermarketet a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő városban 
Fotó: Iryna Rybakova / Forrás: MTI/AP

A tanács szerint az ukrán katonák rendszeresen lőnek mentőautókra, polgári létesítményekre, templomokra, lakóházakra és magánautókra. A testület közleménye szerint „a Kurszki terület megtámadása, ahol nincsenek jelentős katonai objektumok, szándékos terrortámadás, amelynek célja káoszt és pánikot előidézni, kárt okozni az Oroszországi Föderáció békés lakosságának”.

Külön aggodalmat vált ki az Emberi Jogi Tanácsban, hogy az ukrán betörés egyik célja a kurszki atomerőmű lehet.

 „A jelentős mesterséges veszélyforrásnak tekinthető létesítmény az ukrán hadsereg csapásának célpontja, és az ukrán vezetés nukleáris zsarolásának tárgya lehet. Egy olyan zsarolásé, amelyet nemcsak az orosz vezetéshez, de Európához, sőt lényegében az egész világhoz is intéznének. A hasonló új fenyegetések komoly megítéléséhez elegendő visszaemlékezni az ukrán katonáknak a(z orosz kézen lévő dél-ukrajnai) zaporizzsjai atomerőmű elleni rakéta- és tüzérségi támadásaira és a hivatalos Kijev által az úgynevezett piszkos bomba létrehozására és bevetésére vonatkozó kijelentéseire” – áll az orosz Emberi Jogi Tanács állandó bizottságának közleményében.

Nőtt a halálos áldozatok száma

A legfrissebb adatok szerint 14-re nőtt a donyecki régióban lévő Kosztyantinyivka városra mért pénteki orosz csapás halálos áldozatainak száma, a sérülteké pedig 43-ra – közölte Ruszlan Oszipenko megyei rendőrfőnök egy tévéműsorban.

Az ukrán hatóságok közlése szerint az orosz erők többek között egy szupermarketet és egy postaépületet találtak el a városban. 

Az ukrán országos rendőrség a Telegramon arról tájékoztatott, hogy a helyi vezetés legújabb döntése értelmében mintegy húszezer embert – köztük gyermekes családokat, mozgáskorlátozott és idős embereket – kell evakuálni az Oroszországgal határos Szumi megye 28 településéről az orosz támadások megnövekedett veszélye miatt. 

A rendőrség emlékeztetett arra, hogy a háború két és fél évvel ezelőtti kezdete óta 270 lakos, köztük 14 gyermek vesztette életét orosz támadások következtében, az elmúlt két hónapban pedig öt felnőtt és egy gyerek halt meg orosz ágyúzások miatt a régióban.

Oroszország erősítést küld a Kurszki területre

Oroszország további harckocsikat, tüzérségi és rakétarendszereket vezényelt az ország déli részén fekvő Kurszki területre, ahol negyedik napja folynak a harcok az orosz területre való betörést végrehajtó ukrán csapatokkal.

Az orosz védelmi minisztérium pénteki közleménye szerint az elmúlt huszonnégy órában orosz katonák, légicsapások és tüzérségi tűz bevetésével „elnyomták az ellenséges egységeknek Oroszország területére történő mélyebb behatolására irányuló kísérleteket”.

Az orosz védelmi minisztérium szerint Ukrajna összesen 945 katonát és 102 páncélozott járművet veszített a kurszki harcokban. A tárca az orosz veszteségekre nem tért ki.

A tárca az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint bejelentette, hogy Oroszország erősítésként Grad rakéta-sorozatvető rendszerekkel, tüzérségi egységekkel és harckocsikkal felszerelt hadoszlopokat vonultat fel a Kurszki területen.

A minisztérium megerősítette, hogy az ukrán csapatok elérték a határtól mintegy tíz kilométerre fekvő Szudzsa városát, hozzátéve, hogy támadást intéztek az ukrán alakulatok ellen az 5500 lakosú város nyugati külterületén.

 Szudzsában található az a gázszállító tranzit csomópont, amelyen át még mindig érkezik orosz földgáz Ukrajnán keresztül európai országokba.

A Kurszki terület megbízott kormányzója, Alekszej Szmirnov több biztonsági figyelmeztetést intézett a lakossághoz, felszólítva őket, hogy vonuljanak menedékbe az esetleges rakétatámadások elől. A hatóságok szövetségi állami szükséghelyzetet hirdettek ki a térségben.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz erők péntekre virradó éjszaka összesen 75 ukrán drónt lőttek le legkevesebb hét oroszországi terület felett, és a Krím félsziget felé tartó hét ukrán tengeri drónt semmisítettek meg.

London újabb szankciókat jelentett be Fehéroroszországgal szemben

Újabb szankciókat jelentett be Fehéroroszországgal szemben pénteken a brit kormány a vitatott fehérorosz elnökválasztás negyedik évfordulója alkalmából.

A külügyminisztérium által bejelentett szankciók négy magánszemély és három vállalat ellen irányulnak: négy olyan büntetőtábor parancsnokát érintik, amelyben ellenzékieket tartanak fogva, emellett büntetőintézkedéssel sújtanak két Oroszországba hadiiparban is felhasználható termékeket exportáló szerszámgépgyárat, és egy védelmi szektorban aktív, a kormányhoz közelálló üzleti vállalkozást.

A minisztérium a büntetőintézkedéseket Aljakszandr Lukasenka civil társadalom elleni kemény fellépésével indokolja. A külügyi tárca azt is közölte, hogy a szankciókat válaszként hozták a fehérorosz vezetés „emberijogsértései és Oroszország illegális ukrajnai inváziójának folyamatos segítése” miatt. Nagy-Britannia egy 2,5 millió font (több mint 1 milliárd forint) értékű pénzügyi támogatás elkülönítését is bejelentette, amelyet az emberi jogok és a civil társadalom támogatására terveznek felhasználni a fehérorosz politikai nyomással szemben.

David Lammy brit külügyminiszter hangsúlyozta: 

Négy évvel azután, hogy szemtanúi voltunk a Fehéroroszországban történt brutális jeleneteknek, semmilyen jel nem mutat arra, hogy Lukasenka részéről enyhülne a civil társadalom könyörtelen elnyomása: több mint 40 ezer állampolgárt vettek őrizetbe koholt politikai vádak alapján, a civil társadalmat és a független médiát lábbal tiporták el, a rezsim pedig nincs tekintettel a demokráciára vagy az emberi jogokra.

LAMMY, David
David Lammy brit külügyminiszter 
Fotó: Neil Hall / Forrás: MTI/EPA pool

Kiállunk a fehérorosz nép mellett, a szabadságra és a demokráciára irányuló törekvéseik mellett, továbbá felszólítjuk a fehérorosz rezsimet, hogy azonnal és feltételek nélkül eressze szabadon az összes politikai foglyot

– tette hozzá a brit külügyi tárca vezetője.

Az orosz erők eltaláltak egy szupermarketet Donyeck megyében, sok az áldozat

Életét vesztette tíz ember, harmincöt pedig megsebesült, miután az orosz erők pénteken csapást mértek a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városra, ahol többek között egy szupermarketet és egy posta épületét találták el – közölte az ukrán belügyminisztérium. 

Az ukrán vezérkar megerősítette, hogy az ukrán erők támadást intéztek az oroszországi Lipeckben lévő katonai repülőtér ellen. A közlés szerint a repülőtéren Szu-34-es, Szu-35-ös és MiG-31-es repülőgépek állomásoznak. Az okozott károk mértékét még pontosítják - tették hozzá a Facebookon közzétett jelentésben. 

A vezérkar arról is beszámolt, hogy 

az ukrán fegyveres erők egységei a donyecki régióban orosz légvédelmi rakétaosztályokra mértek csapást. 

Az eddig megerősített információik szerint megsemmisítették egy Sz-350-es légvédelmi rendszer radarját. 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) beszámolt az Ukrajinszka Pravda hírportálnak arról, hogy drónnal eltaláltak egy orosz helikoptert az oroszországi kurszki régióban, amiről videofelvételt is közzétettek. A napokban már lelőttek egy Mi-8-as helikoptert a kurszki térségben. 

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka arról tájékoztatott, hogy az éjjel Ukrajnát támadó 27 orosz Sahid drón mindegyikét megsemmisítették a levegőben. 

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint

 az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette az 589 ezret. 

Az ukrán erők csütörtökön megsemmisítettek egyebek mellett három orosz harckocsit, 49 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 32 drónt.

Az amerikaiak többsége szerint Ukrajna nem nyerhet

A megkérdezettek nyolcvan százaléka ellenzi Ukrajna feltétel nélküli támogatását – tárta fel egy friss közvélemény-kutatás. Az amerikaiak többsége nem lát esélyt az ukrán győzelemre, számol be a Magyar Nemzet.

A felmérésből kiderül, hogy amerikaiak 42 százaléka szerint a vérontás béketárgyalással ér véget, 26 százalék elhúzódó lövészárok-háborút vár. A válaszadók 13 százaléka szerint az orosz, 12 százaléka szerint pedig az ukrán haderő összeomlása vet véget a harcoknak.

A megkérdezettek 46 százaléka vélte úgy, hogy a NATO-tagállamoknak nem kellene katonákat küldeniük Ukrajnába, 47 százalék pedig azt sem engedné, hogy az ukránok amerikai fegyverekkel mérjenek csapást orosz területre.

Egy lengyel lánctalpas önjáró löveget semmisítettek meg az oroszok

A Kurszki területen végzett felderítő tevékenység során az orosz katonák azonosítottak egy lengyel gyártmányú ukrán AHS Krab önjáró löveget, amelynek legénysége egy erdősávban sűrű fák között próbálta álcázni a fegyvert – írja a Magyar Nemzet.

A kapott hírszerzési adatok elemzése után úgy döntöttek, hogy közvetlen közelről nyitnak tüzet a harci járműre. A valós időben készült ellenőrző felvételek lehetővé tették a harci tevékenység megfigyelését.

 75 ukrán drónt semmisített meg az orosz légvédelem

A megszállt Krím félszigeten fekvő Szevasztopol kormányzója arról számolt be, hogy

megsemmisítettek három légi és három vízi drónt.

A RIA orosz hírügynökség a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva azt írta, hogy az éjszaka a légvédelem 75 ukrán drónt semmisített meg, többségüket Belgorod és Lipeck közelében, ukrán dróntámadást jelentettek Brjanszkból és Kurszkból is, ahol az ukrán erők meglepetésszerű szárazföldi betörést indítottak a héten.

Az ukrán támadások egyre közelebb kerülnek Moszkvához

„Figyelem! A lipecki régió területén légi riadót jelentettek be” – írta Igor Artamonov kormányzó, valamivel éjfél után. „Maradjon távol az ablakoktól. Vonuljon fedezékbe egy biztonságos helyen” – írta később Telegram-csatornáján, számol be a Magyar Nemzet.

A kormányzó később arról számolt be, hogy a polgári épületektől távol robbanások voltak. Az mentőszolgálatok a helyszínen dolgoznak. A dróntámadás következtében egy energetikai infrastrukturális létesítmény megsérült. Az áramellátásban fennakadások lehetnek. A szakemberek megkezdték a helyreállítási munkálatokat.

Az UAV-támadások veszélye továbbra is fennáll. A légvédelem és a légelhárítók működnek. Maradjanak fedezékben. Maradjanak távol az ablakoktól. Ha a szabadban van, menjen a legközelebbi épületbe, parkolóba, aluljáróba. Maradjon biztonságos helyen, amíg az UAV fenyegetés jelzés meg nem szűnik

– fogalmazott a kormányzó.

Később Kopcevij Hutor, Fedorovka, Jakovlevka, Tunkovka települések lakosságát evakuálták.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 7389-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6622-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken.

A beléptetettek közül a rendőrség 67 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt csütörtökön:


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában