Ukrán válság

2024.07.06. 07:50

Szumi megye energetikai hálózatát támadták orosz kamikaze drónok

864. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az orosz védelmi minisztérium 2024. június 25-én közreadott képén orosz tüzérek 152 milliméteres Mszta-B ágyúval lövik az ukrán állásokat Ukrajnában

Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Fotó: -

Csökkent Zelenszkij támogatottsága

Az amerikai Pew Research Institute július elején közzétett felméréséből kiderült, hogy erősödnek a kedvezőtlen folyamatok a kijevi vezetés, főként Volodimir Zelenszkij elnök helyzetét, megítélését illetően – írja a Mandiner.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Natasa Pirc Musar szlovén államfŐvel közösen tartott sajtóértekezletén Kijevben 2024. június 28-án 
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

 

A világ egyik legtekintélyesebb közvélemény-elemzője – melyet abszolút semleges, objektív forrásként tartanak számon – arra hívta fel a figyelmet, hogy 

a Zelenszkij iránti bizalomvesztés folyamata jelentősen erősödött, kiváltképpen a szomszédos Lengyelországban. 2023-ban az ukrán elnök iránt még a lengyel lakosság 70 százaléka nyilvánított bizalmat, de ez a szám 2024-re 22 százalékkal visszaesett.

De hasonló tendenciákról számolnak be Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban, Svédországban és az USA-ban is.

A teljes cikkért kattintson IDE. 

Török külügyminiszter: széles körű békeplatformra van szükség a rendezés érdekében

Törökország álláspontja szerint az ukrajnai háború rendezése érdekében országok széles körű részvételén alapuló nemzetközi békeplatformra van szükség – jelentette ki szombaton Hakan Fidan török külügyi tárcavezető a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) külügyminiszteri tanácskozásán az azerbajdzsáni Susa városában.

A már harmadik éve zajló ukrajnai háború proxyháborúvá változott. A jelenlegi stratégiai környezet arról tanúskodik, hogy a konfliktus szereplőinek nincs egyéb prioritása a fegyverzet felhalmozásán és az egyre agresszívabb harci tevékenységek megvalósításán kívül. Úgy véljük, hogy a háború leállításának érdekében a tartós békét célzó erőfeszítéseket jóval szélesebb alapra kell helyezni. Szükséges létrehozni egy békeplatformot, amely segít elejét venni a megosztottság elmélyülésének, lehetővé teszi a magas fokú részvételt és képviseletet, valamint elsőbbséget biztosít a diplomáciának

– hangsúlyozta a török diplomácia vezetője.

Fidan, akit a török külügyminisztérium közleményben is idézett, mindezzel összefüggésben egymást kiegészítő jellegű együttműködésre szólította a Türk Államok Szervezetének tagjait.

Szumi megye energetikai hálózatát támadták orosz kamikaze drónok

Szumi megye energetikai hálózatát támadták szombatra virradóra Sahid típusú orosz kamikaze drónok - jelentette az ukrán regionális katonai vezetés.

Az Ukrajinszka Pravda helyi hírportál szerint Szumi városában részlegesen megszakadt az áram- és ivóvízszolgáltatás.   

A kelet-ukrajnai Donyeck megye nyugati részében fekvő Szelidove települését legkevesebb két irányított bomba találta el, öt ember életét oltva ki - ismertette Vagyim Filacskin kormányzó a Telegramon. Hozzátette, hogy legalább további nyolc ember megsebesült. "Minden város és falu a donyecki régióban ellenséges támadások folyamatos veszélyének van kitéve" - hangsúlyozta Filacskin, akit az Interfax-Ukrajina hírügynökség idézett. Hozzátette, hogy a bombatámadás vállalati területet ért.   

Filacskin szerint több lakóépületben, üzletben és járműben, illetve egy üzemben különböző fokú károk keletkeztek.

Több mint 15 ezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 8050-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7273-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 61 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Ez történt pénteken:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában