segítség

2019.11.19. 14:25

Egymillió eurós rákkutatási díjat adományoz egy portugál alapítvány

A díj a világ legnagyobb pénzjutalommal járó elismerése a rákkutatás és -gyógyítás területén.

Egymillió euró (335 millió forint) pénzdíjjal járó díjat alapított a portugál Champalimaud Alapítvány a daganatos betegségek kutatásában és gyógyításában elért eredmények elismerésére.

A díj a világ legnagyobb pénzjutalommal járó elismerése a rákkutatás és -gyógyítás területén.

„A rák több mint egy évszázada minden más betegségnél jobban foglalkoztat és tölt el félelemmel minket” – fogalmazott az alapítvány közleményében.

Mint írták, miközben a betegség biológiájáról egyre nő a tudásunk, és sokat fejlődött a megelőzés, a diagnózis és a kezelés, a legtöbb országban továbbra is emelkedik a daganatos betegség okozta halálozások száma.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján világszerte a rák a második vezető halálok, 2018-ban a becslések szerint 9,6 millió ember halálát okozta.

A lisszaboni székhelyű alapítványt, amely idegtudománnyal és rákkutatással foglalkozik, a 2004-ben elhunyt vagyonos üzletember, Antonio Champalimaud hagyatékából állították fel, az igazgatóság munkájában több volt hazai és külföldi államfő is részt vesz. A szervezet korábban is díjazott kutatásokat.

Tavaly hét amerikai és brit tudóst díjaztak, akik forradalmi génterápiával álltak elő egy gyermekkori vakságot okozó ritka génmutáció gyógyítására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában