2019.08.22. 15:23
Egyre több a lisztériás megbetegedés a spanyoloknál
Augusztus 15-e óta mintegy 150-en betegedtek meg lisztériával fertőzött élelmiszerek fogyasztását követően az ország déli részén található Andalúziában, és egy kilencvenéves nő meghalt.
Spanyolország nemzetközi egészségügyi figyelmeztetéseket adott ki a lisztériás megbetegedések növekvő száma miatt – mondta el María Luisa Carcedo spanyol egészségügyi miniszter csütörtökön, hozzátéve, hogy a fertőzés alapvetően a belföldi forgalmazást érinti, és megtették a szükséges intézkedéseket a megállítására.
Az Európai Uniót és az Egészségügyi Világszervezetet is figyelmeztették, mert előfordulhat, hogy turisták is megfertőződtek. Az Európai Bizottság csütörtökön biztosított róla, hogy élénk figyelemmel követi a fejleményeket, és folyamatos kapcsolatban áll a spanyol hatóságokkal.
Augusztus 15-e óta mintegy 150-en betegedtek meg lisztériával fertőzött élelmiszerek fogyasztását követően az ország déli részén található Andalúziában, és egy kilencvenéves nő meghalt. A lisztériagyanús esetek száma több százra tehető.
A fertőzés forrásai az első vizsgálatok szerint a La Mechá cég sertéshúsból készült termékei lehettek. A hatóságok bezárták az ellátó üzemet, és minden terméket ellenőriznek. Madrid szerint a fertőzött húst csak hazai piacon értékesítették.
A lisztériabaktériummal fertőzött élelmiszerek által okozott liszteriózis hasmenéssel, lázzal, hányással és fejfájással jár, a legsúlyosabb eseteket agyhártyagyulladás kíséri. A lappangási idő akár 90 nap is lehet. A fertőzés a legyengült immunrendszerű emberekre nézve jelenti a legnagyobb veszélyt, köztük a betegekre, az idősekre, a várandós anyákra és az újszülöttekre.