2018.12.13. 16:08
Rekordtermést adtak a nógrádi gyümölcsfák, ezért csúcson járnak a szeszfőzdék
Nagy most a felhozatal cefréből.
Oláh Zsolt a pálinka szeszfokát ellenőrzi
Forrás: NMH
– Valamikor a 90-es évek elején termett hasonló mennyiség – mondta Oláh Zsolt a szécsényi Palóc Coop Zrt. Szeszfőzdéjének vezetője. Huszonnégy éve végezte el a szeszfőzde-üzemeltetői tanfolyamot, azóta vezeti a városi szeszfőzdét, s valamennyi feladatot egymaga lát el.
Nagy most a felhozatal cefréből, csúcson jár az üzem. A legtöbb a szilva, aztán az alma, a körte és a szőlő következik. A jó termés miatt ritka, hogy valaki vegyes pálinkát főzet. Erre az évre már betelt az előjegyzési naptár, pedig a telephelyen nem állnak sorba a cefrés hordók, mindenki a megbeszélt időre, közvetlenül a főzés előtt szállít az üzembe.
Arra a kérdésre, hogy mi a jó pálinka titka, a szakember azt válaszolta: a jó cefre, amihez csak az érett, egészséges gyümölcsöt szabad összegyűjteni, s azt tiszta, műanyag edényben kell tárolni. Amikor kiforr, az edényt légmentesen le kell zárni. A főzés két lépésben történik. Az első nap a cefréből 25 fokon alszesz lesz, amelyet újabb üstben tovább finomítanak.
A főzés hagyományos fatüzeléses üstökben történik, amihez mindenki maga biztosítja a tüzelőanyagot.