Nógrád megye

2017.10.20. 14:28

Hat egyházközséget járt be az élő rózsafüzér

Immár hetedik alkalommal tartottak gyalogos zarándoklatot, amely hat egyházközségen haladt keresztül.

Gerhát Karina

Ez évben Karancsaljáról, illetve Pilinyből indultak el a gyalogos zarándokok a Ságújfaluba, ahol a Szent László-év októberi programjainak keretein belül fogadták a hét-hét kilométeres távolságról érkezőket. A hívek útközben a rózsafüzért imádkozták, amit a békéért, magyar hazánkért, nemzetünkért, családjaikért, illetve egyéni szándékokra ajánlottak fel. Összesen ötven ember fohászkodott együtt, akik között az összes korosztály képviseltette magát. A záró litánián, illetve a szentmisén már közel százötvenen vettek részt.

A hívek a békéért, magyar hazánkért, nemzetünkért, családjaikért ajánlották fel imájukat

Mindezek után szeretetvendégségen is részt vettek a községbe érkezők.

Kapás Attila plébános lapunknak elmondta: az élő rózsafüzér zarándoklat nem mai ötlet már, hiszen a rendszerváltás óta többfelé elterjedt az országban. Nógrád megyében először 2010-ben hívták életre, s azóta hagyománnyá vált.

Hozzátette, a Szent László-évben a ságújfalui egyházközség szerette volna meghívni a többi plébániát, hiszen Nógrád megyében csak ez az egy templom épült nagy királyunk tiszteletére. A résztvevők az előző évekhez képest ezért tettek meg most csak a hét-hét kilométert, ráadásul éppen a „zarándokút” közepén helyezkedik el az Isten háza.

A plébános kitért arra is, hogy általában az október 23-hoz legközelebb eső hétvégén tartják meg a közös sétát, azonban idén megváltozott ez az időpont. Ugyanis a fatimai Szűzanya száz esztendővel ezelőtt október 13-án jelent meg utoljára a látnok pásztor gyermekeknek, Jácintának, Ferencnek, illetve Lúciának. Szűz Mária folyamatosan kérte, hogy az emberek imádkozzák a rózsafüzért, továbbá hozzanak áldozatokat is. Ezért ez a zarándoklat ennek a szellemében történt, az évfordulóhoz közeli napon.

 

Mit tehetünk mi, emberek a békéért?

 Kapás Attila szerint a béke kieszközlése érdekében imádkozni kell, illetve rengeteg áldozatot hozni. Mindez kicsiben kezdődik, az otthoni asztalnál, és közösségi szinten folytatódik a társadalomban, továbbá a munkahelyen is. Ugyanis a gyűlölet, valamint a széthúzás megmérgezi az emberi kapcsolatokat, ezért egyértelműen ördögi a dolog. A békesség mindig felszabadítja az egyéneket, míg a harag mindenkit beszűkít, megkötöz. A békét építeni kell, s törekedni rá. – Sokszor az is baj, hogy túl érzékenyen reagálunk és felnagyítjuk a rosszat, ugyanakkor hamar elfelejtjük a jót. Azonban a legrosszabb, amit tehetünk, ha nem kérünk bocsánatot, illetve nem tudunk megbocsátani sem. Isten gyermekeiként ezekkel kell küzdeni nap mint nap, s így építeni a békét! S még egy lényeges szempont: szeretni nem szavakkal, hanem tettekkel lehet, ezáltal folyamatosan törekedni kell jót tenni, akivel csak tudunk! – zárta jó tanácsainak sorát a plébános.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!