Visszapillantó

2024.08.21. 11:20

Salgótarján 30 éve vette be Rómát a Játék határok nélkül keretében (videó)

A népszerű Játék határok nélkül című show-műsorban Salgótarján 30 éve szerepelt, és győzött a római állomáson.

Bakos László

Izgalmas feladatok vártak a salgótarjániakra

Forrás: Youtube

A játékos sportvetélkedő sok embert ültetett a képernyők elé Magyarországon is 1993 és 1999 között. Hét év alatt háromszor nyertek döntőt a magyarok, 1993-ban és 1996-ban Kecskemét, 1998-ban pedig Százhalombatta csapata tudott diadalmaskodni a szezon fináléjában. 1965 és 1999 között összesen 20 ország vett részt a 30 évad során.

A korabeli Nógrád Megyei Hírlap több fotót is lehozott Salgótarján győzelemről
A korabeli Nógrád Megyei Hírlap több fotót is lehozott Salgótarján győzelemről

Az 1994-es Játék határok nélkül volt a sorozat 25. évada. Geszler Dorottya és Gundel Takács Gábor műsorvezetésével kilenc ország csapata mérte össze tudását az egyes fordulókban. Az ötödik elődöntőnek Róma adott otthon, az állomás tematikája pedig az olasz főváros történelme és legendái voltak. Itt kaptak lehetőséget a salgótarjániak is.

Méltóan képviselték Salgótarjánt

A csapat összeállítása nagyon alapos kiválasztás után történt, a városi sportcsarnokban komoly szintfelmérő várt a jelentkezőkre, majd a legjobbak heteken keresztül együtt készültek a feladatokra.

A gárda vezetését Herczeg Vince vállalta, neki előzetesen Szabó Attila, Pálfalvai Zoltán, Kovács Dénes és a kecskeméti Adamik Zoltán segített a felkészítésben.

A csapatba pedig több későbbi testnevelő, sportoló is bekerült, köztük például a két olimpiára is kikerülő távolugró, Ajkler Zita. Rajta kívül Czímer Péter, Szabóné Sipos Éva, Mester László, Hársfai Anita, Nemes Andrea, Kósy Nándor és Rozmán Zoltán kaptak lehetőséget.

A sárgapólós salgótarjániak 1994 júliusának végén kiválóan helytálltak Rómában, hiszen megszerezték a győzelmet, megelőzve a második svájciakat és a harmadik portugálokat. Az idény döntőjébe azonban nem sikerült bejutniuk, 90 pontjuk kevésnek bizonyult a korábban 92 ponttal győzedelmeskedő Péccsel szemben.

Az egész város büszke volt a csapatra
Az egész város büszke volt a csapatra

Szerették a magyarokat

A Nógrád Megyei Hírlap korabeli beszámolójából megtudhattuk, hogy az olasz csapat saját buszán

csempészte be a győzelem utáni fogadásra a magyarokat, és búcsúzásnál egyetlen salgótarjáni sem szállhatott le a buszról anélkül, hogy meg ne szorongatták volna a kezét.

A teljes műsor visszanézhető, Salgótarján bemutatása 39 perctől látható:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában