Tájfutás

2024.07.14. 18:39

Mag Viktória a 12. helyen végzett a skóciai világbajnokságon

Pénteken Skócia fővárosában, Edinburgh belvárosában öt magyar, három férfi és két nő a selejtező futamokon nyújtott remek teljesítményüknek köszönhetően állhattak rajthoz a sprinttávú világbajnokság 45 fős döntőjében.

Nool.hu

Az itthoni kánikulai hőség helyett az időeltolódást is figyelembe véve, késő délután Skóciában kellemes nyári idő fogadta a döntő részvevőit, ahol a Salgótarjáni Dornyay SE újonca, Mag Fruzsina élete első felnőtt világbajnokságán nem szerepelhetett, mert a selejtezős futamában a 17. helyen végzett.

A világbajnokságon vasárnap és kedden még újabb megmérettetés vár a Mag ikrekre
A világbajnokságon vasárnap és kedden még újabb megmérettetés vár a Mag ikrekre
Forrás: Facebook

A belvárosban lebonyolított döntő versenypályái, a háztömbök belső udvarai, a versenyzők előtt mesterségesen letiltott területek az útvonalválasztások szempontjából nagyon komoly odafigyelést igényeltek.

A nőknél volt miért izgulni a magyar tábornak, közte a Salgótarjáni Dornyay SE kis kísérő csapatának, hogy Mag Viktória miként tud a világ legjobbjai között helytállni. Az izgulásra a rajtot követően Sramkó Tibor tanítványa igencsak rátett még egy lapáttal, hiszen az első ellenőrzőponton a később világbajnoki címet szerzett svéd Tove Alexandersonnal azonos időt elérve, a negyedik helyen haladt át.

Féltávnál, a második televíziós ellenőrzőpontnál is még csak 25 másodperc volt a hátránya a győztestől és továbbra is élmezőnyös helyen közeledett a cél felé. Ezt követően egy igen technikás átmenetben több tájfutó vetélytársával szemben begyűjtött egy félperces hátrányt, emiatt néhány helyezési pozíciót vesztett, de a táv utolsó hajrászakaszában visszaverekedte magát a világ legjobb sprint tájfutói közé. Mag Viktória végül a magyar csapat legeredményesebb versenyzőjeként az egyéni küzdelmeket a világbajnokság 12. helyén zárta.

Vasárnap a városszéli egyetem környékén következik a csapatváltó, kedden délelőtt pedig a Wester Hailesben a kieséses sprint verseny selejtező küzdelmére, majd délután a döntőre kerül sor.

A sprinttávú világbajnokság döntőinek végeredményei.
Férfiak: 1. Martin Regborn (Svédország) 15:58 perc ... 27. Jónás Ferenc 17:39 ... 29. Bujdosó Zoltán 17:46 ... 32. Ormay Mihály 18:12.
Nők: 1. Tove Alexandersson (Svédország) 16:14 perc ... 12. Mag Viktória 17:35 ... 35. Máramarosi Rita 19:05.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában