Puzzle

2024.07.18. 11:32

Kirakod a kétszeres olimpikon salgótarjáni bunyós fotóját, mielőtt bevinne egy jobbhorgot?

Nyakunkon az idei olimpia, ezúttal Botos András pályafutását elevenítjük fel a nógrádiak közül.

Bakos László

Az SBTC legendás ökölvívója két olimpián is szerepelt, 1972-ben Münchenben bronzérmes lett.

– Hatalmas élmény volt az olimpia, szerintem minden sportoló számára az a csúcs. De az, hogy oda kijussak, sokat kellett dolgoznom. 1970-ben vettem részt az első kontinenstornámon, a miskolci junior Eb-n, ahol harmadik lettem, majd egy évvel később a madridi felnőtt Eb-n ezüstérmet szereztem, így nem volt kérdés, hogy 57 kilóban ki utazzon az olimpiára. Nagyon nagy csapatunk volt akkor, a legendás „Ötös-fogatnak” is hívtak minket. Ilyen nem volt előtte, és utána sem, de mi, edzők azért dolgozunk, hogy ismét legyen egyszer. Az olimpia nagyon jól sikerült, bár úgy kaptam ki a döntőbe jutásért vívott meccsen 3-2 arányban, hogy bár két bíró engem hozott ki győztesen, a pontarány miatt mégsem én jutottam a fináléba. De nagyon örültem annak, hogy felállhattam a dobogóra, és képviselhettem Magyarországot, na meg persze Salgótarjánt – emlékezett vissza Botos András.

A müncheni olimpia sajnos a terrorizmusról is emlékezetes maradt…

– A mi szállásunkról ráláttunk arra az épületre, amit a terroristák elfoglaltak, így mindent szemmel tudtunk követni, és a saját fülünkkel hallottuk a dolgokat. A játékok felénél volt ez a balhé, és nem is bántam volna, ha véget vetnek az olimpiának, mert nagyon nagy feszültség volt az olimpiai faluban. Ami történt, megtörtént, utána azonban hála az égnek már nem volt baj. A záróünnepségre nem volt kötelező elmennünk, mi nem is mentünk, mert hát egy kicsit majréztunk, hisz érkeztek még fenyegetések, hogy felrobbantják a stadiont – elevenítette fel az ökölvívó.

Egy fotót is hoztunk az 1972-es olimpiáról, milyen gyorsan rakjátok össze?

Botos András

Született: 1952. március 6., Salgótarján

Sportág: ökölvívás

Egyesületei sportolóként: SBTC (1965-69), Budapesti Honvéd SE (1970-73), SBTC (1974-77), STC (1977-80).

Eredményei: Kétszeres serdülő és kétszeres ifjúsági bajnok. Hétszeres magyar bajnok (pehelysúlyban 1971-ben és 1972-ben, könnyűsúlyban 1974-ben, 1975-ben, 1977-ben és 1978-ban, kisváltósúlyban 1979-ben).
Két olimpián szerepelt, 1972-ben Münchenben bronzérmes, 1976-ban Montrealban ötödik lett.
Az 1970-es, miskolci junior Eb-n (amit először rendeztek meg) harmatsúlyban harmadik lett. Három felnőtt Európa-bajnokságon szerepelt, 1971-ben Madridban pehelysúlyban második, 1975-ben Katowicében könnyűsúlyban harmadik lett, 1979-ben Kölnben nyolcaddöntőig jutott. Szerepelt az 1974-es első ökölvívó világbajnokságon, Havannában (a 2. fordulóban kiesett), majd a második vb-n, 1978-ban Belgrádban nyolcaddöntőt vívott.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában