Diáksport

2024.06.25. 19:47

Összehoz a sportolás az elismert bátonyi testnevelő szerint

A minap átadták a nógrádi Év tesitanára díjakat. A kétszáz főnél nagyobb intézményeknél egy közkedvelt testnevelő, Csákiné Szakács Krisztina (Bátonyterenye, II. János Pál Pápa Katolikus Általános Iskola) nyert, vele beszélgettünk a hivatásáról.

Bakos László

Csákiné Szakács Krisztina sok gyereket megmozgat, ott voltak az atlétikai világbajnokságon is

Forrás: Beküldött fotó

– Régóta az élete része a sport? 
– Sportos családból származom, gyerekkorom óta versenyszerűen sportolok én magam is, ezért gondoltam, hogy a sporttal, a testneveléssel fogok foglalkozni. A salgótarjáni Kereskedelmiben kezdtem a pályafutásomat, onnan a bátonyterenyei Fáyba mentem, majd miután visszajöttem gyesről, bekerültem a jelenlegi iskolámba, a II. János Pál Pápa Katolikus Iskolába, ahol már tíz éve tanítok. Emellett óraadóként a Bartók Béla Általános Iskolában is dolgozok.

összehoz a sport
Összehoz a közös élmény, sokféleképpen ismerkednek a sporttal Bátonyterenyén
Forrás: Beküldött fotó

– Miben változtak a gyerekek? 
– Úgy gondolom, hogy két évtized alatt rengeteget változott mind pozitív, mind negatív irányba az oktatás, a sport, a gyerekek és szüleik hozzáállása és maga az egész világ. Az internet bűvköre eléggé behálóz mindent és mindenkit, de én még így is szerencsésnek mondhatom magam, mert olyan helyen tanítok, ahol mind a vezetőség és a kollégák, mind pedig a szülők és gyerekek is támogatóak és szeretik a sportot. Az biztos, hogy többet kell motiválni őket, mint korábban. 

– A különböző megmérettetéseken is jól szerepelnek a tanítványai. 
– Minden évben van több lány és fiú versenyzőm is országos versenyen, általában úszásban, de ez nemcsak az én érdemem, hanem Pesti Mariann úszóedzőé is. Labdarúgás, futsal és röplabda sportágakban is sikerült már országos versenyre bekerülnünk és szép eredményeket elérnünk. 

Az úszással is fiatal megismerkedik
Forrás: Beküldött fotó

– Mely sportágakat kedveli legjobban? 
– Hozzám a torna, a röplabda és természetesen a labdarúgás állnak a legközelebb. Utóbbiban jelenleg is igazolt játékosként játszom, valamint én vagyok a Bátonyterenyei Torna Club női labdarúgócsapatának edzője két korosztálynál is. Ezenkívül iskolai keretek között sportköri foglalkozást és tehetséggondozást is tartok több sportágban. 

– Miért fontos, hogy a gyerekek sportoljanak? 
– Mert rengeteg különböző személyiségű embert hoz össze a sport szeretete és a közös élmények, sikerek olykor kudarcok átélése felejthetetlenné teszik a mindennapokat. A sportnál jobb közösségkovácsoló dolog szerintem nincs!

Sok szép eredményt elértek a tanítványai
Forrás: Beküldött fotó

– Mi a véleménye a mindennapos testnevelésről
– Szerintem nagyon fontos és jó dolog, de azokban az intézményekben, ahol nincs megfelelő feltétel, ez borzasztóan nehezen kivitelezhető lehet. Nálunk minden feltétel adott ahhoz, hogy minőségi munkát lehessen végezni ilyen óraszámban is. 

– Labdarúgóként biztos követi az Európa-bajnokságot is... 
– Igen, ráadásul aki ismer az tudja, hogy az én családom focista család, nálunk egyébként is, minden percünk a fociról szól. Én természetesen a magyarokon kívül a spanyoloknak és az olaszoknak szurkolok, szerintem Spanyolország nyeri az idei Eb-t.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában