Avatás

2024.06.13. 16:57

Átadták az új tanuszodát Rétságon, olimpiai bajnok is körbejárta (fotók)

Ünnepélyes keretek között avatták fel csütörtökön délután a rétsági Dr. Katona Ernő Tanuszodát. A tanuszoda az egészségmegőrzést is szolgálja.

Hegedűs Henrik

Immár a felújított tanuszodában csobbanhatnak a gyerekek

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében megépült létesítmény hivatalos átadóján dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára beszédében a névadó, dr. Katona Ernő néhai rétsági háziorvos személyiségét állította összefüggésbe a tanuszoda leendő feladataival, amelynek három alappillére az egészségmegőrzés, a közösségért végzett tevékenység és a jótékonysági szerepvállalás körében a rászoruló fiatalok hozzásegítése a mind teljesebb sportolás biztosításához. 

tanuszoda
Wladár Sándor (középen), akit éppen csütörtökön délelőtt választottak a Nemzet Sportolójává, is részt vett a tanuszoda átadóján
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Hozzátette, ezt a szellemi örökséget tovább kell lendíteni a következő nemzedékek felé, hogy minél több gyermek tanuljon meg úszni, minél több fiatal éljen egészségesen.

A tanuszoda megfelel a 21. század technikai elvárásainak

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkára a kivitelezés részleteit említette, mondván a tisztán állami beruházás során törekedtek arra, hogy az üzemeltetés minden részterülete tekintetében alkalmazkodjanak a huszonegyedik századi technikai elvárásaihoz, benne a gépészettel, a napelemes rendszerrel, a csapadékelvezetés megoldásaival és más összetevőkkel, nem beszélve az esztétikai szempontokról.

Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője arra tért ki, hogy vármegyénkben a balassagyarmati után a második tanuszodai projekt készült el Rétságon, amit hamarosan követhet Szécsényben a harmadik. Kifejtette, a járási székhely és környéke gyermekei előtt hatalmas lehetőség kínálkozik mostantól, hogy megtanuljanak úszni, hiszen ez eddig a Váctól a szlovák országhatárig északi irányban elterülő településeken élő diákoknak helyi szinten nem adatott meg.

Wladár Sándor is megtekintette az uszodát

A rendezvényt kísérő műsorban a Rétsági Általános Iskola tanulói, és az Ékes énekegyüttes tagjai szerepeltek, illetve egy igen érdekes árnyjátékot is élvezhettek a résztvevők, amelynek végén a gyerekek önfeledten csobbantak bele a kismedence vizébe.
Az eseményt követően a vendégeket a polgármesteri hivatal fogadótermében Mezőfi Zoltán, a város polgármestere üdvözölte, aki pohárköszöntőjében kiemelte, Rétság történelmében mérföldkőnek számít a dr. Katona Ernő Tanuszoda létrehozása. A vendégek sorait erősítette Wladár Sándor olimpiai bajnok magyar úszó, akit éppen csütörtökön délelőtt választottak a Nemzet Sportolói közé.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában