Új évad

2 órája

A Zenthe Ferenc Színház bemutatta szezonbeli első előadását, díjak is gazdára találtak (fotók)

Mint ilyentájt a társulatok legtöbbjénél, a 2012-ben alakult Zenthe Ferenc teátrumnál is megkezdődött a 2024/2025-ös színházi évad. Szabó Magda Az a szép, fényes nap című történelmi drámája előtt immár hagyományosan a teátrum igazgatója, Cene Katalin köszöntötte a közönséget, majd Andó Ákos értékesítési vezető műsorvezetésével – folytatva a több mint tízéves tradíciókat – különböző díjakat, elismeréseket adtak át.

Csongrády Béla

Elsőként a T. Pataki László Emlékgyűrűt a színházalapító özvegye, P. Kerner Edit, a teátrum tagja adta át az általa megjelölt kollégának. Ezt a díjat az özvegy saját maga finanszírozza. Ezúttal a színház rendezőasszisztense, Gyetvai Viktória lett a kiválasztott. A közönség által megszavazott Vastaps-díjat Cene Katalin és Susán Ferenc rendező, a Zenthe Ferenc Színház művészeti igazgatója nyújtotta át az arra érdemeseknek.

Különböző díjakat, elismeréseket adott át a Zenthe Ferenc Színház
Különböző díjakat, elismeréseket adott át a Zenthe Ferenc Színház
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A legjobb meseelőadásnak járó díjat a KoméDiák Színpad társulat kapta, a Segítség, ember! című előadásért. Az elismerést Farkasné Ponyi Beatrix rendező vette át a darab szereplőinek társaságában. Ugyancsak együtt mentek fel a színpadra Andi Színjátszósai Társulat tagjai, akik a Garamvölgyi Andrea rendezte Valahol Európában című előadásért kapták meg a legjobb ifjúsági előadás díját.

A legjobb vendégelőadásnak a József Attila Színház Szibériai csárdása, a legjobb saját előadásnak pedig a Zenthe Ferenc Színház A bolond lány című darabja bizonyult. Az előbbi kategóriában Lábodi Ádám és Kónya Merlin Renáta színművészek kapták meg a díjat, A bolond lány esetében pedig Szabó P. Szilvesztert, az előadás rendezőjét hívták fel a színpadra.

A legjobb színésznő kategóriában a Zenthe Házaspárbaj – Az öldöklés istene című produkciójában nyújtott alakításáért az egyik főszereplő, Szilvási Judit vehette át a díjat. A legjobb színész kategóriában a közönség Mucsi Zoltánt szavazta meg a szolnoki Szigligeti Színház A fősvény című művében Harpagon megformálásáért. Az utóbbi esetben a színművész videoüzenetben mondott köszönetet, a többiek pedig személyesen fejtették ki gondolataikat.

A 2013-ban alapított ás először 2014-ben átadott Zenthe Emlékplakettet a társulat titkos szavazással Bozó Andreának ítélte A főszereplő című darabban nyújtott alakításáért. Nevezett színésznő meghatottan köszönte meg az elismerést. A támogatói díjat a pásztói székhelyű D’Lite Sound Kft. kapta és a tulajdonos, Antal Dávid leánya, Antal Fanni vette át.

Kezdetét vette az új évad a Zenthe Ferenc Színházban

Az új évad első előadása – mint fentebb már szó esett róla – Az a szép, fényes nap című produkció volt, Szabó Magda-dráma először szerepelt a színház műsorában. A 994-ben játszódó cselekmény keretében keményen ütköznek a régi pogány hagyományok képviselői, az országban is erősödő kereszténység híveivel. Végül az utóbbiak kerekednek felül s a bajorokkal is együttműködő Vajkot Szent István király néven ismeri meg és tiszteli azóta is a magyarság. A rendezés – Susán Ferenc munkája – jól adja vissza a feszült, gyilkosságokkal, egyéni tragédiákkal terhelt légkört, amelyet a színészeken kívül jelentős mértékben segítenek értelmezni Pallós Nelli korhű díszletei és jelmezei is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában