Művészi bemutatkozás

3 órája

Szívének kedves műveit állította ki a nógrádmegyeri festő

Maczák Tiborné Mária szívének kedves alkotásait mutatja be a bátonyterenyei Ady Endre Művelődési Központ minap nyílt tárlata. A Képzőművészek Baráti Körének tagja képeivel sokat elárul önmagáról, hiszen azok sajátos színe és üzenete hűen tükrözik alkotójuk szerény és csendes egyéniségét.

Palchuber Kinga

Maczák Tiborné önálló kiállítással mutatkozik be Bátonyterenyén

Forrás: Beküldött

A napokban kerültek ki az Ady Endre Művelődési Központ falaira Maczák Tiborné alkotásai. A kiállítás tudatosan kapta az Ami szívemnek kedves címet, melyre Radics Lászlóné Angéla nógrádmegyeri alkotótárs nyitóbeszédével is egyértelműen rá kívánt világítani.

szív, kiállítás
Maczák Tiborné szívének kedves alkotásai kaptak helyet a falakon
Forrás: Beküldött

Ismertetőjéből kiderült, hogy a kiállító Nógrádmegyerben született egy hatgyermekes család egyetlen, ráadásul legkisebb lánygyermekeként. Édesapja bognárként dolgozott, akinek életét szinte átszőtte a versírás. A családfő művészetek iránti rajongása gyermekeire is átragadt, mindez csupán kiegészült egyedi tehetségükkel és lelkületükkel. Maczák Tiborné bátyja, Mártonka Gyula – aki már nincs az élők sorában – szintén tehetséges festőművész volt.

Mindig is közel állt a művészet a szívéhez

– Míg a költő édesapát a természet szépsége versírásra késztette, addig alkotótársunkat annak lefestésére inspirálja. A középiskolában Czinke Ferenc festőművész tanította, aki mindig elismerően szólt Marika munkáiról. Élete azonban más irányba fordult: felnőttként három fiúgyermek nevelése és idős szülei ápolása, valamint hivatali munkája mellett már nem jutott elég ideje a festésre, így az egy időre háttérbe is szorult – ismertette Radics Lászlóné Angéla, hozzátéve: 

– A 2000-es évek elején azonban fordulat következett, s felélesztette a benne már régóta szunnyadó művészt. Főleg olaj képeket fest, melyeken a természet és szeretett családja dominálnak, de a csendéleteket is kedvenc témai közé sorolja.

Radics Lászlóné Angélától a közönség megtudhatta, hogy Maczák Tiborné képei színvilágukban, mondanivalójukban is hűen tükrözik alkotójuk szerény, csendes egyéniségét. Maczák Tiborné továbbá nem most állította ki először munkáit a nagy közönség előtt, ugyanis Salgótarjánban, Nógrádmegyerben, Szécsényben és Bátonyterenyén is többször lehetőséget kapott már a bemutatkozásra egyéni és csoportos tárlatokon egyaránt.

A beszédet követően az érdeklődők, illetve a baráti kör tagjai körbejárták a kiállítást, s közösen nyugtázták: a festmények nem csupán Maczák Tiborné, de mindazok szívének is kedvessé válhatnak, akik teret engednek a művészet csodálatos erejének.

Kiadatta édesapja verseit

Radics Lászlóné a kiállításon elmondta, hogy Maczák Tiborné családja segítségével idén egy álmát váltotta valóra. Ez pedig nem más volt, minthogy édesapja, Mártonka István versei napvilágot lássanak. A versekből az alkotó unokái válogattak egyet a megnyitóra is, melynek felolvasása még ünnepélyesebbé tette a pillanatot. Az alkotó nagy vágya még, hogy elhunyt testvére festményeit is megjelentesse majd egy gyönyörű albumban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában