1100 éve Európában

8 órája

Több programmal csatlakozik a salgótarjáni könyvtár az országos kulturális turnéhoz

Több programmal is csatlakozik a Balassi Bálint Könyvtár a kultúrát középpontba állító országos turnéhoz.

Veres Edina

Több olyan program zajlik a közeljövőben a Balassi Bálint Könyvtár falai között, amelyek az „1100 éve Európában, 20 éve az Unióban” című kulturális programsorozat keretében valósulnak meg. 

salgótarjáni könyvtár
Radics Gigivel is találkozhatnak a vendégek
Fotó: Fotó: Nánási Pál / Forrás: © Bors

A salgótarjáni székhelyű bibliotéka portálunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint hazánk július 1-jével átvette Belgiumtól az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ebből az alkalomból indult féléves útjára a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával a fent említett programsorozat. A kezdeményezés célja a kulturális, történelmi örökségeink és hagyományaink ünneplése és bemutatása az országos turné keretében a kultúrstratégiai intézmények közreműködésével.

A Balassi Bálint Könyvtár közleményében kifejtette: az érdeklődők szeptember 20-án, pénteken 10 órától a „Száll a világ lepke-szárnyon” című produkciót láthatják, hallhatják Sebő Ferenc Erkel Ferenc-díjas, Kossuth-díjas zeneszerző és Soós Réka Junior Prima díjas népdalénekes előadásában. 

Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt készülnek kulturális programmal

Ezt követően 16 óra 30 perctől a Sanctum – Salgótarján, a fényes utak városa nevet viselő rendezvény kínál kulturális feltöltődést az érdeklődőknek. A Sanctum-beszélgetésre hívott vendégek, azaz Radics Gigi énekes, Pindroch Csaba színművész, Verebes Linda színművész, Pallós Nelli a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház díszlet- és jelmeztervezője mind kapcsolódnak a városhoz, ami számukra az alkotás bölcsője a kezdetektől. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött program műsorvezetője Juhász Anna irodalmár lesz.

A Balassi Bálint Könyvtárban az „1100 éve Európában, 20 éve az Unióban” programsorozat szombaton, 9-12 óra között a Mikkamakka Gyermekkönyvtárban folytatódik a „Királyok, hősök, csaták” szlogenhez kapcsolódó történelmi pop-up képeslap készítéssel. Ezzel egy időben, szintén a „Királyok, hősök, csaták” fantázianév alatt az 1100 év Európában művészettörténeti interaktív előadáson vehetnek részt a felnőttek.

A Balassi Bálint Könyvtár tájékoztatásából végül az is kiderült, hogy szintén az országos eseménysorozathoz kapcsolódva a közelmúltban nyílt Zászlómegálló kiállítás az intézmény Kojnok Nándor olvasótermében, amely október 19-ig megtekinthető a bibliotéka nyitvatartási idejében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában