Képzőművészeti összefogás

2 órája

Baráti kör fogja össze a képzőművészeket Bátonyterenyén

A Képzőművészek Baráti Körének műveit mutatja be a salgótarjáni Libri könyvesbolt legújabb, minap megnyitott kiállítása. A bátonyterenyei csoport tagjai vallják, s alkotásaikkal is azt üzenik: közösségben alkotni a leginspirálóbb!

Palchuber Kinga

A könyvesbolt helyi tehetségeket támogató kezdeményezése újabb állomásához érkezett a közelmúltban, ám ezúttal – a megszokottól eltérően – nem csupán egyetlen nógrádi művész, hanem több tehetséges alkotó munkáját is dicsérik a különféle technikákkal megálmodott művek. A kiállítókban tehetségük mellett további közös vonás is fellelhető, még pedig az, hogy mindnyájan tagjai a Képzőművészek Baráti Körének.

Képzőművészek Baráti Köre
A Képzőművészek Baráti Körének tagjai többféle technikával alkotnak, melyekből a salgótarjáni könyvesbolt ízelítőt ad
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Egymást támogatják a baráti kör tagjai

Radics Lászlóné Angélával, a csoport "szóvivőjével" stílszerűen a tárlat helyszínén beszélgettünk. Rögtön ki is derült, hogy bár a jelenleg 19 alkotót számláló baráti kör viszonylag frissen alakult, az elmúlt bő másfél évben mégis többször lehetőséget kaptak már önálló és csoportos bemutatkozásokra is.

– A történetünk azután kezdődött, hogy az ART11 Alkotó Társaskör megszűnt. Több egykori taggal úgy gondoltuk, hogy az ott kialakult baráti közösséget valahogyan egybe kellene tartani, hiszen nagyon szerettünk együtt alkotni. Addig-addig érlelődött az ötletünk, hogy 2023 januárjában hivatalosan is létrejött a Képzőművészek Baráti Köre – mesélte Radics Lászlóné Angéla. Természetesen a kezdetek óta több új taggal is bővültek, hiszen bárkit szívesen látnak, aki közösségben fejlesztené tovább a tudását.

Hozzátette: a céljuk nem más, minthogy támogassák, elismerjék, motiválják és segítsék egymást. Ennek érdekében havonta életre hívnak egy-egy intenzív műhelymunkát, melyeken mindenki a saját tempójában, a saját technikájával – textilszobrászat, festészet, gobelin – halad. Mindnyájan egyetértenek abban, hogy közösségben alkotni a leginspirálóbb.

képzőművész
Az irodalom és a képzőművészet jó párost alkot
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Élvezik a művelődési központ támogatását

– A havi szintű alkotómunka mellett egyéb programokkal is erősítjük a kapcsolatunkat. Számos helyre volt már szerencsénk kirándulni, de a nyári táborok hagyományait is megőriztük. Idén is együtt alkottunk egy hétig a szabadban, a jó hangulat mellett csodás művek is születtek – emelte ki a nógrádmegyeri alkotó.

Radics Lászlóné Angéla hangsúlyozta, hogy rendkívül sokat köszönhetnek a bátonyterenyei Ady Endre Művelődési Központ kollektívájának, hiszen helyet biztosítanak a foglalkozásaiknak, támogatják kirándulásaikat és lehetőséget teremtenek az alkotói bemutatkozásokra is. Ennek köszönhetően a központjuk Bátonyterenye lett, ám a csoportot a helyiek mellett nógrádmegyeri, salgótarjáni, mátranováki, sőt még palotási alkotó is erősíti.

Számos tárlaton bemutatkoztak már

– A kiállítások remek alkalmat kínálnak a bemutatkozásra, örülünk egymás egyéni sikereinek. A megalakulás óta már több tárlatmegnyitón is részt vehettünk. Minap például Maczák Tiborné munkáit állították ki a bátonyterenyei művelődési központban, míg a salgótarjáni könyvesboltban csoportos bemutatkozásra hívták a kör tagjait – mondta Radics László Angéla, aki szerint Szabó Zsanett boltvezető kezdeményezése kiemelkedő a nógrádi vármegyeszékhelyen. Amatőr képzőművészként számukra rendkívül sokat jelent, hogy alkotásaik egy irodalmi közegben kerülhetnek a nagy közönség elé.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában