Emlékest

2024.08.10. 14:15

Radnai György operaénekes emlékét éltették Szurdokpüspökiben

A hagyományokhoz híven idén is megtartották a szurdokpüspöki turisztikai bemutatóházban a Radnai György emlékestet, amelyet három évvel ezelőtt kezdeményezett a helyi önkormányzat. A rendezvényen ünnepélyes beszédet mondott Pinték Miklós Ervin polgármester és Ókovács Szilveszter, az állami operaház főigazgatója. A Radnai emlékkoncert keretein belül a köszöntőket követően számos neves művészt köszönhetett a nagyérdemű a színpadon.

Sipos Nina Vivien

Kertesi Ingrid, a Liszt Ferenc-díjas operaénekes fellépése

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Ahogy arról korábban beszámoltunk, immár harmadik alkalommal szervezte meg Szurdokpüspöki önkormányzata a Radnai György emlékesetet pénteken este a helyi turisztikai bemutatóházban. A mostanra hagyománnyá vált kulturális eseményt minden évben a libafesztivál előtt egy nappal tartják meg a neves bariton operaénekes emlékének tiszteletére, aki a falu szülötte volt.

Radnai György operaénekes emléke
Radnai György operaénekes emlékére rendeztek operaestet. Pintér Ervin Miklós polgármester (j) és Ókovács Szilveszter (J2) a rendezvényen
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Radnai György emléke előtt tisztelgett az állami operaház főigazgatója

A rendezvényen részt vett többek között dr. Bablena Ferenc István, a vármegyei önkormányzat közgyűlésének alelnöke, dr. Bagó József, a vármegyei önkormányzat jegyzője, Pintér Miklós Ervin, Szurdokpüspöki polgármestere, illetve Simon György, Radnai György unokája is megtisztelte jelenlétével az emlékestet. A beszédek előtt Radnai György életének és pályafutásának legjelentősebb állomásait Kápolnai Nagy Ágnes, a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület elnöke mutatta be részletesen a közönségnek. Ezt követően Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója lépett színpadra, aki immár harmadik éve képviseli és hangsúlyozza személyes jelenlétével az emlékőrzés fontosságát, melyet ki is fejtett a nagyérdeműnek. 

– Bizonyos, hogy Radnay György művészete továbbra is megmarad. Nagyon jó érzés azt mondani, hogy száz egy-két évvel az operaénekes születése után ő rá és hátrahagyott életművére jogos büszkeséggel emlékezhetünk vissza itt Szurdokpüspökiben is – fogalmazott az emlékest fővédnöke. 

– Három évvel ezelőtt indítottuk el azt a hagyományőrző kezdeményezést, hogy a libafesztivál elő napján Radnai György emlékestet tartsunk minden évben. Emiatt fel is vettük a kapcsolatot a Magyar Állami Operaházzal, onnan pedig hatalmas segítséget kaptunk, hiszen adtak dokumentumokat, szövegeket az operaénekes életútjáról, és fotóalbumokat a fellépéseiről. Tulajdonképpen ezzel indítottuk el ezt a rendezvény-sorozat – mondta nyitóbeszédében Pintér Miklós Ervin polgármester, majd hozzátette: – Bízom abban, hogy az elkövetkező esztendőkben is meg tudjuk ezt ismételni és vendégül láthatjuk a közönséget.

Neves művészek léptek fel

Az ünnepélyes estélyen a köszöntőket követően színpadra lépett Kálmándi Mihály, Kossuth-díjas operaénekes, Berkes János, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, Kertesi Ingrid, a Liszt Ferenc-díjas operaénekes és Bartos Barna, operaénekes. Zongorán Harazdy Miklóst, Liszt díjas zongoraművészt hallhatták a résztvevők. A estély művészeti vezetője a Magyar Állami Operaház mesterművésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas operaénekes, Miller Lajos volt.

A rendezvényen az előadások mellett lehetőség nyílt adományozásra is, ugyanis az önkormányzat szeretne a jövőben felállíttatni Radnai György emlékére egy szobrot.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában