Mesterségek Ünnepe

2024.08.17. 11:25

A Mesterségek Ünnepén a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete képviseli Nógrádot

Immár harmincnyolcadik alkalommal rendezik meg augusztus 17. és 20. között a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban. A Mesterségek Ünnepén, amely a Kárpát-medence legnagyobb kézműves fesztiválja, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete képviseli szűkebb hazánkat.

Lászlók Judit

Kiss Tünde tárgyalkotó népi iparművész, a kozárdi székhelyű Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének alelnöke portálunk érdeklődésére elmondta: a szervezetük immár 19. alkalommal képviseli Nógrád vármegyét a Mesterségek Ünnepén, azaz a tárgyalkotó és a folklór népművészeti tevékenységek legnagyobb eseményén.

A szervezet immár 19. alkalommal képviseli Nógrád vármegyét a Mesterségek Ünnepén
A szervezet immár 19. alkalommal képviseli Nógrád vármegyét a Mesterségek Ünnepén
Forrás: Beküldött fotó

– Az érdeklődők a Tóth Árpád sétányon megtalálhatnak bennünket. Az egyesületet négy napon keresztül Fiser Józsefné hímző népi iparművész, Kerti Eszter népi ékszerkészítő iparművész és Hajdú Marcsi kosárfonó, valamint jómagam, Kiss Tünde gyékényfonó népi iparművész képviseljük majd – fogalmazott Kiss Tünde.

Hozzátette: – Emellett a Palóc műhelyünkben idén is igyekszünk bemutatni Palócföld népi kézművességének sokszínűségét, ahol folyamatos mesterségbemutatót tartanak majd felváltva az alkotóink. Deme Klára a hajócsipkét, Záhorszky Mónika a bútorfestést, Szécsényiné Alapi Ildikó a kendő rojtozást, Takács Kornél a fonást, valamint Verebélyi Balázs, Csiki Tünde és Solymár Magdolna pedig a hímzést fogja bemutatni az érdeklődőknek. A Palóc műhelyünket egy palóc kamraként rendeztük be hagyományos népi tárgyakkal, ahol minden mesterséget be tudnak majd mutatni.

Mesterségek Ünnepe: Törökország az idei rendezvény díszvendége

A rendezvény honlapján található információk szerint a Magyar-Török Kulturális Évad alkalmából az esemény díszvendége Törökország. A török kézművesek a Török Köztársaság Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériuma és a Yunus Emre Intézet közreműködésével érkeznek a fesztiválra. A Magyar- Török Kulturális Évad tiszteletére a 38. Mesterségek Ünnepének kiemelt témája: a török hatások a magyar népművészetben. A két nemzet népi díszítőművészetében számos hasonlóságot lehet találni, amelyeket személyesen is megismerhettek a Szentháromság téren és parkban felállított hímző-, szövő- és nemezműhelyekben tartott mesterségbemutatókon.

A rendezvény idén is a Budai Vár polgárvárosi részén lesz megtalálható: Tóth Árpád sétány, a Táncsics Mihály és Tárnok utca, a Szentháromság tér és park, valamint a Dísz tér. Az eseményen közel ezer kézműves mester vesz részt. A látogatókat egyebek mellett divatbemutató, színpadi programok és kézműves foglalkozások is várják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában