Hagyomány

2024.08.21. 17:22

Megelevenedik a múlt: újból megnyitotta kapuit a látogatók előtt az etesi faluház (fotók)

Szent István királyunk ünnepén a településen is programokkal készültek és újból megnyitotta kapuit a látogatók előtt a község egyik ékessége, a faluház.

Gerhát Karina

Államalapításunk napján, a délutáni órákban ünnepi misét mutattak be a helyi Szent József-templomban, amelyet Kapás Attila plébános celebrált. Ezt követően pedig a jelenlévők átvonultak a faluházhoz, ahol megszentelték az új kenyeret is.

Augusztus 20-án újból megnyitotta kapuit a látogatók előtt a község egyik ékessége, a faluház
Augusztus 20-án újból megnyitotta kapuit a látogatók előtt a község egyik ékessége, a faluház
Fotó: Gerhát Karina / Forrás: Nool.hu

Elsőként Matúz Gábor polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Himnusz eléneklése után Hegyi Panna mondott verset. Ezt követően pedig Kapás Attila plébános szentelte meg az új kenyeret, amelyet szét is osztottak a jelenlévők között.

Mindezek után pedig Matúz Gábor mondta el az alkalomra szánt gondolatait. – Augusztus 20-án államalapító Szent István királyunkra emlékezünk, Magyarország születésnapját ünnepeljük. Hazánkért öltöztünk ünneplőbe, díszítettük fel községünk templomát és a faluházát. A keresztény állam megalapítása hatalmas változást hozott népünknek, és ezer év alatt változatlanul erősen él ez a tudat minden magyarban. Történelmünk során sok háborút, szenvedést meg kellett már élnie a magyar népnek, de az őseink kiálltak az országért, a hazájukért és megőrizték számunka azt úgy, hogy még ma is büszkén mondhatjuk: Magyarországon élek, magyar vagyok – emelte ki a településvezető.

Hozzátette: a magyarságtudat megmaradt, és ez a legfontosabb, ez köti össze a népünket. Erősen él, mint egykor őseinkében.

Mindig szükség van az összefogásra

– Bízom benne, hogy a haza iránti szeretet községünk minden lakójának szívében ugyanolyan erősen él, mint egykor őseinkében. Nekünk is meg kell vívni a mai kor háborúit, küzdelmeit, azok az élet velejárói. Járványok, gazdasági válság, mind próbára teszi országunkat, településünket,  családjainkat. Az évek során minden küzdelmet túléltünk, mert még itt vagyunk, jelen vagyunk a világban. Ehhez szükség volt összefogásra, kemény munkára, hitre és hazaszeretetre. Kívánom, hogy ez az összefogás és a közös munka erősödjön településünkön is, hogy büszkén adjuk tovább országunkat, falunkat unokáinknak, dédunokáinknak. Szeretném megköszönni minden választópolgárnak a belém, belénk vetett bizalmat. Kívánom, hogy közösen, a képviselőkkel karöltve folytatni tudjuk a megkezdett munkát szeretett községünkért – zárta gondolatait Matúz Gábor.

A somoskőújfalui Kiskút Néptánccsoport tagjai kápráztatták el a közönséget
A somoskőújfalui Kiskút Néptánccsoport tagjai kápráztatták el a közönséget
Fotó: Gerhát Karina / Forrás: Nool.hu

Ezen szavak elhangzása után Zemplényiné dr. Kalcsó Diána ünnepi verse következett. Ezt követően pedig a somoskőújfalui Kiskút Néptánccsoport tagjai kápráztatták el a közönséget, majd táncházzal zárult az ünnepi program.

 

Államalapításunk ünnepén nyitotta meg kapuit a faluház

Végül pedig a jelenlévők hosszú évek után ismét megtekinthették a faluházat, amely újból kinyitotta kapuit a látogatók előtt.

Először 2000-ben, állapításunk millenniumára tették rendbe a kis épületet, amelynek a helyi hagyományok ápolása a legfőbb célja. Az évek során kerítést is kapott, majd az önkormányzat saját erőből a külső homlokzatot is megrenováltatta. Aztán akadt néhány esztendő szünet, amikor nem volt látogatható. Idén azonban úgy döntöttek, hogy ismét kicsinosítják, hiszen mindenkinek meg kell mutatni, hogyan is éltek elődeink, milyen tárgyak voltak egy akkori parasztházban.

Az önkormányzat dolgozói heteken keresztül, szabadidejükben tettek azért, hogy államalapításunk ünnepére ismét kinyithassa kapuit és visszarepíthesse a látogatókat, azokba a régi szép időkbe. A faluházba betérők többek között vetett ágyat, szentképeket, népviseletes babákat, bölcsőt, varrógépet, komódokat, masinát, findzsákat, kredenceket, hokedliket, lócát, stelázsit, vizes padot, illetve katit, azaz gyerek járókát is láthatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában