Hagyományőrzők

2024.07.06. 08:46

Követi Petőfi, Balassi és Kodály útját a salgótarjáni társaság

A korábbiakban Opera- illetve Zenebarátok Köre néven ismert közösség jó néhány tagja döntött úgy, hogy Hagyományőrző Civil Társaságként szélesebb horizonton képviseli a nevében is jelzett szerepét, fennköltebben fogalmazva: küldetését.

Csongrády Béla

Kodály Zoltánról a József Attila Művelődési Központban emlékeztek meg a Tájak Korok Múzeumok Klub helyi egyesülete, Tóth Csaba vezényelte énekkarának közreműködésével

Forrás: Nool Arhívum

Fotó: Hüvösi Csaba

Igencsak sokrétű az a tevékenység, amelyet Nógrád szellemi, kulturális, művészeti értékeinek felmutatása, megismertetése, minél szélesebb körű népszerűsítése terén végez a társaság. Ezt bizonyítja a közeljövőre tervezett rendezvények, programok sora is. Ezekről az elnök, dr. Sándor Ottó ny. jogász – akinek a munkáját Dupák Sándorné támogatja legaktívabban – tájékoztatott.

társaság, hagyomány
Kodály Zoltánról a József Attila Művelődési Központban emlékeztek meg a Tájak Korok Múzeumok Klub helyi egyesülete, Tóth Csaba vezényelte énekkarának közreműködésével
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool Arhívum

Emléknapot szervez a társaság

Néhány héttel ezelőtt a szlovákai Videfalván és Losoncon idézték meg Kubinyi Ágoston művelődésszervező, múzeumigazgató munkásságát. A tervek sorában a legközelebbi dátumot július 13-a jelenti. Ezen a szombaton a helybéliekkel szorosan együttműködve rendeznek emléknapot a losonci járásbéli Ipolygalsán – szlovák nevén Holison – Magyar Ferenc katolikus újságíró szülőhelyén. A helyi kápolnában 10 órakor édesapja lelki üdvéért Magyar Gergely ferences szerzetes, pasaréti plébános mutat be szentmisét. Énekszámokkal is készülnek a Szűzanya, a 18. századi templom patrónája köszöntésére. A helyi közösségi házban – a főszervezők, Magyar Ferenc hozzátartozó, Fábián Péter plébános, valamint dr. Sándor Ottó közreműködésével – dr. Magyar Balázs, a szellemi hagyaték örököse idézi fel az apa életútját. 

Egynapos kirándulásra indulnak a Szepességbe

A civil társaság július 23-ára, keddre szervez egynapos kirándulást a Szepességbe, dr. Förster Kálmán szülőföldjére. A mai vármegyeszékhely első polgármesterének július 29-én van a születésnapja. Ekkor a Hajrá, Salgótarján! Egyesület emléktáblát kíván elhelyezni a Karancson. Az odavezető Förster-ösvény a Karancs utcai – ahol egyébiránt lakott a város első embere – feszülettől indul. Ez az aktus indítaná útjára a Fogadj örökbe egy keresztet! mozgalmat. Július 31-én Petőfi Sándor halálának 175. évfordulóján a somoskői vár alatt a költőről elnevezett pikniket tartanak. A tervek szerint a menü székelykáposzta lesz, amely egy Székely nevű, Petőfivel kapcsolatban állt férfiről kapta a nevét.

Felidézik Kodály környékbeli utazásait

Kodály Zoltán nógrádi népdalgyűjtéseiről megemlékező rendezvények sora 2022 szeptemberében Vizsláson kezdődött el, majd tavaly Dorogházán folytatódott. A bárnai látogatás eredményeiről ez év tavaszán a salgótarjáni József Attila Művelődési Központban emlékeztek meg a Tájak Korok Múzeumok Klub helyi egyesülete, Tóth Csaba vezényelte énekkarának közreműködésével. Azon a Kodály-napon Juhász László helytörténész ismertette a háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző, jeles etnográfus pályaképét, amelyen belül nagy szerepe játszottak az 1905-ben indult gyűjtőutak. 

Nógrádba – konkrétan Bárnába – először 1906 őszén jutott el, ahol 17 dalt jegyzett le. A felettébb értékes környékbeli utazásairól legközelebb Mátramindszenten augusztus 30-án a bányásznappal összekötve emlékeznek meg. A Szuhán talált mintegy 25 népdalból több bekerült a Mátrai képek című sorozatba is. A településen október 12-én terveznek Kodály-napot tartani a Gúthy Éva vezette salgótarjáni Liszt Ferenc Kamarakórus közreműködésével.

Számos programmal készülnek

A Hagyományőrző Civil Társaság számos más jellegű programot, rendezvényt is tervez a következő hetekre, hónapokra. Ezek közé sorolandó a Balassi Bálint Könyvtárral együtt szervezendő felvidéki Balassi-emlékút is az októberi könyvtári hetek keretében. Új kezdeményezés a Garábra tervezett – a balatonfüredi Jókai bableves-kultusz mintájára – Juhász Anna vezetésével a Mikszáthról elnevezendő palócgulyás-főzőverseny vagy Vizslás-Újlakon a Nádland Farmon Lukács József biokertészetébe tervezett Szent-Györgyi Albertre emlékező C-vitamin napok Nógrádban elnevezésű rendezvény. Tervbe van az etesi születésű Jászai Mari-díjas színművészről, György Lászlóról – aki csaknem 150 filmben szerepelt – való megemlékezés éppúgy, mint Salgótarján szülöttének dr. Várkonyi Ágnes Széchenyi-díjas történész emlékének a megidézéséről halálának december 13-án esedékes 10. évfordulóján. Nem került le napirendről Zenthe Ferenc leghíresebb filmjének, a Tenkes kapitányának az ifjúság körében való bemutatásának ötlete sem. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában