Viseletbemutató

2024.05.09. 15:30

Vissza az időben: különleges bemutató színesítette a dorogházai iskola mindennapjait

A 16. századi viselettel, kultúrával, fegyverekkel és használati eszközökkel ismerkedtek a napokba a dorogházai általános iskola diákjai. A különleges bemutató ingyenes volt.

Gulyás Edina

Színes programokkal és természetesen tanulással telnek a mindennapok a dorogházai Móra Ferenc általános iskolában. A napokban a Banderium Honoris Kulturális Egyesület két tagja, Kovács Viktor és Kovács Attila egy különleges bemutatót tartott az intézményben – számoltak be róla a közösségi oldalukon. Hozzátették: az interaktív előadás során a 16. századi viselettel, kultúrával, fegyverekkel és használati eszközökkel ismerkedtek meg.

Különleges bemutatót tartottak az intézményben
Forrás: Facebook

Az időutazás kezdetén bemutatkozott egy magyar kapitány és egy német zsoldos is a jelenlévő diákoknak. Megnézhették a tehénszájú cipőt, a dolmányt és a mentét is, illetve felöltöztették a kapitányt is. Mindezt fegyverbemutató követte, ahol a szablya, a kard, a pallos, az alabárd, a fokos, a lándzsa, a pika, de még a macskanyúzó használatára is fény derült.

A bejegyzés arra is kitért: a tanulók láttak korabeli, Eger ostrománál használt puskát és felölthették a sodronyinget is. Az előadást stílusosan egy díszlövés zárta, amit hatalmas taps követett.

A program a Balassi Bálint Könyvtár támogatásával valósult meg, így az ismeretbővítő előadást térítési díj nélkül tekinthette meg az iskola közössége.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában