Előadás

2024.05.13. 11:20

Bor és orvoslás – így készít aranyérmes furmintot az ismert szájsebész

A világhírű Kódex Furmint megalkotója, dr. Tóth Béla szájsebész, borász lesz a Kis esti rozé következő előadásán Szabó Zoltán Attila vendége. A bor, az orvoslás és a nógrádi gyökerek is szóba kerülnek majd.

Nool.hu

Dr. Tóth Béla és leánya borkóstoló előtt a Jókai Anna Szalonban

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: ÚIK

– Érzelmileg nagyon kötődöm Balassagyarmathoz, ahol születtem, s ahol édesanyám ma is él. Hozzá és a közelben lakó bátyámhoz rendszeresen visszajárok – meséli ma is aktív nógrádi kötődéséről dr. Tóth Béla szájsebész, a Pannonhalmán működő TóthBorbirtok alapító tulajdonosa, aki borról és orvoslásról is beszélgetni fog Szabó Zoltán Attila íróval a Kis esti rozé következő előadásán a budapesti Jókai Anna Szalonban.

Tóth Béla borász és Szabó Zoltán Attila író
Bor és orvoslás: Tóth Béla és Szabó Zoltán Attila beszélgetnek az előadáson
Fotó: M. J. / J. M. / Forrás: Nool.hu

– Eddigi életemből sebészorvosként több évtizedet a test gyógyításának szenteltem. Elérkezett az idő, hogy a test mellett a lélek megfelelő ápolására is gondoljak – mondta dr. Tóth Béla, aki május 16-án este tér vissza a Jókai Anna Szalonba, ahol április 11-én, a költészet napján már vendégeskedett. Akkor A koronatanú című magyar dokumentumfilmhez kapcsolt beszélgetésnek volt a részese.

Ezúttal kizárólag róla, kivételes pályájáról szól a Kis esti rozé szalonestje, ahol nyolc pannonhalmi bort kóstolhat a közönség. A sorból természetesen nem hiányozhat a 2021-es Kódex Furmint száraz fehérbor sem, amely aranyérem minősítést kapott a londoni International Wine Challenge (IWC) megmérettetésen.

Korai kapcsolat a borral

Tóth doktor – aki egyetemi éveiben a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházban töltötte nyári gyakorlatait – a Nool.hu-nak elmondta: családja Nógrádmarcalból és a Cserhát egyik legkisebb településéről, Ilinyből származik. Balassagyarmatra 3 éves korában költöztek.

– Édesapám, aki gépkocsivezető volt, már készített bort. Homoki szőlője volt Nyírjesben. Évente 2-300 liter bort állított elő, ami egy évre fedezte az család, a barátok igényeit – idézte fel érdeklődésünkre.

A Tóth-család 2012-ben szeretett bele az 1000 éves Pannonhalma határában fellehető dombok hangulatába. Az elhatározást hamar tettek követték: 2014-ben az általuk telepített szőlő már 13 hektáron zöldellt.

Kis esti rozé
A MáraiKult égisze alá tartozó kulturális helyszínek egyikén, a budapesti Batthyány térhez közeli Jókai Anna Szalonban évek óta népszerűek A Tabán a világ közepe című mű szerzőjéhez, Szabó Zoltán Attila íróhoz köthető előadások, koncertek, borestek. A Kis esti rozé programjai egyszerre kedveltek a borszeretők, az irodalomértők, a zenerajongók és a képzőművészet iránt érdeklődők körében. Korábban is több Nógrádhoz kötődő művész vendégeskedett a szalonban, így a Liszt-díjas Herczku Ági, a szintén balassagyarmati születésű legendás festőművész, Zórád Ernő leánya, Zórád Kati, valamint a Nógrádban gyakran muzsikáló Unger Balázs cimbalomművész.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában