2023.02.19. 11:21
Fotókon a malackodás: németes disznótort tartottak Szendehelyen
Rendkívül jó hangulat jellemezte a szombaton rendezett hagyományos, németes disznótort az elődeik emlékére oly sokat adó nyugat-nógrádi településen. A kondérokban többek között főtt „schlochta pri” is, ami kifejezetten a sváb konyha különlegessége.
Az elmaradhatatlan hurka és kolbász sem hiányzott a repertoárból
Forrás: Nool
Fotó: Hegedűs Márk
Szombaton valódi farsangi hangulat uralkodott a község polgármesteri hivatalának udvarán. Összesen kilenc főzőcsapat alkalmi böllérei dolgoztak serényen a nekik juttatott sertések feldolgozásán. Amikor megérkeztünk, már szép gőzölgően főtt a katlanhús a kondérokban, míg a derék hentesek és segédeik a kolbász és a hurka töltését készítették elő. Engedélyükkel mi is megkóstoltuk a teknő tartalmát és igen elégedetten nyaltuk meg több ujjunk begyét.
Az udvar egy másik pontján a német nemzetiségűek által készített, speciálisan erre az alkalomra szánt étket kreáltak. Az asszonyok elmondása alapján a „schlochta pri” csak a disznótorok alkalmával került az asztalokra, lényegében egy húslében vegyített szalonna és egyéb aprólék hús, de a legfontosabb hozzávaló a máj, és valóban, az eredmény felettébb ízletes lett.
Altsach Ignác, a nyugat-nógrádi falu polgármestere elárulta, hagyományteremtő szándékkal tartják ezt a disznótort, és idén a lengyelországi testvértelepülés, Renska Wies-Poborszow küldöttsége is igen aktívan kivette részét a munkálatokban. Összesen kilenc főzőcsapat mérte össze a tudását, ráadásul különböző, előre meghatározott kategóriákban kellett feladatokat teljesíteniük, például előzetesen felmérték, hogy a nekik biztosított sertés-darab mennyi kilót nyomott, illetve az általuk elkészített kolbászt szintén szakértő bíráló bizottság vizsgálta, hasonlóképpen az otthonról hozott pálinkát is szakértő torkok vizsgálgatták.
Hagyományőrző disznótort tartottak Szendehelyen
Fotók: Hegedűs MárkA dolgozó csapatok sorában találkoztunk a megyei közútkezelő gárdájával, Lehel Zoltán igazgatóval az élen, akik szintén részt vettek a programon. Régi kapcsolatok alapján fogadták el a meghívást, és lelkesen dolgoztak a munkálatokban.
Altsach Ignác végezetül hozzátette, szeretnék a schlochta pri nevű étküket a nógrádikumok listájára felvetetni.