Függöny

2022.02.07. 11:20

Sikerrel szerepelt a Pajtaszínházban a bujáki Rigófészek Társulat

A Nemzeti Művelődési Intézet 2015-ben indította útjára a Pajtaszínházi programot, amely nemes célokat tűzött maga elé. Többek között azt, hogy – mint Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke fogalmazott egy helyütt – felkeltsék, erősítsék a színművészet iránti szeretetet, éltessék a magyar nyelv szépségeit, kultúránk értékeit. Fontos funkciója a falvak amatőr színjátszó hagyományainak felélesztése, a helyi közösségek építése is.

Csongrády Béla

Valamennyi szereplő, résztvevő nagy élvezettel vett részt a közös munkában

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Nógrád megye már az első évben, 2016-ban részt vett e programban, méghozzá az akkori feltételek szerint három település – egy kisváros, Balassagyarmat, valamint Bárna és Mátranovák képviseletében. Akkor is és azóta is a Nemzeti Művelődési Intézet Máté Lászlóné által vezetett megyei igazgatósága koordinálta, támogatta e bevált kezdeményezést. Idén a salgótarjáni székhelyű iroda részéről Csaba Alexa munkatárs tartotta a kapcsolatot a 2021-re kiválasztott községgel, Bujákkal, a bemutatóra verbuválódott csoporttal és nem utolsósorban az ottani művelődési ház igazgatójával, Varga Károlynéval. Mindketten azt hangsúlyozták, hogy valamennyi – különböző életkorú – szereplő, résztvevő nagy élvezettel vett részt a közös munkában. De ez kijelenthető az egész településről, minthogy a helyben tartott bemutató – amely gyakorlatilag főpróbának volt tekinthető – nagy érdeklődés, zsúfolt ház előtt történt. 

Voltak nézők, akiknek csak állóhely jutott, de úgy is élvezték, végignevették, -tapsolták az övéik produkcióját, amely nem volt más, mint a 17. századi francia klasszikus, Moliére Kényeskedők című negyvenöt perces komédiája. 

Az előadás mentora, rendezője a Zenthe Ferenc Színház művésze, Máté Krisztián volt, aki a kezdetektől aktív részese e programnak. A megelőző években együtt dolgozott a balassagyarmatiakkal, a kisecseti, a tari, a ságújfalui és az egyházasgergei csoporttal. Az idei tehát a hatodik település, ahol igyekezett kamatoztatni szakmai tudását, ismereteit, a rendezői karrierje során is szerzett tapasztalatait. A munkát már tavaly elkezdték, de 2021 januárjában a vírusjárvány miatt nem került sor a szemlére. Ettől függetlenül idén a magyar kultúra napja tiszteletére immár a VII-es sorszámmal rendezték meg ezt az országos eseményt a Nemzeti Színház Gobbi Hildáról elnevezett színpadán, illetve a Kaszás Attila Teremben. A bujákiak az utóbbiban szerepeltek. Összesen tizenkilenc csoport lépett fel – többek között – a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírcsaholyból, a somogyi Kisbajomból, a veszprémi Márkóról vagy éppen a zalai Alibánfáról. 

Sok szerevezésbe került az indulás 

Bujákon az 1950-es években már működött színjátszó csoport, de nem sokáig. Ennélfogva e programra teljesen új – négy korosztályt képviselő – társulatot kellett szervezni, amelyet Varga Károlyné vezet és Rigófészeknek neveztetik. Máté Krisztián úgy érzi, hogy az ismerkedés kezdeti nehézségei után valamennyien elfogadták koncepcióját, tanácsait, és baráti viszonyban, jó hangulatban készültek a premierre, a leánykérésről, egyáltalán a szerelemről vallott, a belső értékeket nem becsülő, a külsőségeket előnybe helyező nézetek, vélemények az öltözékekben kivált szatirikus érzékeltetésére. 
 

Az előadás mentora, rendezője Máté Krisztián volt
Forrás: H.M. / NMH

Az emléklapra a Rigófészek produkcióját méltató gondolatok kerültek

A minap rendezett országos szintű Pajtaszínházi Szemlén a Nógrád megyét képviselő bujáki Rigófészek Társulat a Máté Krisztián rendezte Moliére-komédiával, a „Kényeskedők”-kel szerepelt a Nemzeti Színházban. A bujáki Rigófészek Társulatot a következő jó kedélyű, összetartó színjátszók képviselték: Jaskó László, Kispál Péter, Varga Károly, Körmendi Mariann, Varga Károlyné, Molnár Lászlóné, Géczi Donát, Kodák Barnabás, Géczi Zsolt, Mizere Robin Roland. A csoportban súgóként és sminkesként közreműködött Géczi Evelin. A produkciót a szervezőbizottság az emléklapon a következő szavakkal ismerte el: Professzionális előadás, gratulálunk! A korhű zene, jelmezek és tánc mellett becsempészett helyi utalások csak fokozzák a humort. Minden jelzés átgondolt, és a szereplők kiválóan alkalmazzák is azokat. A Márki kényeskedő hangszínét nagyszerűen kiegészíti a teljes csapat játéka. Köszönjük a felejthetetlen élményt, sok kirepülést kívánunk a Rigófészekből! 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában