megemlékezés

2021.11.25. 19:50

Gyermekei idézték meg a neves gyarmati tanár díszpolgár szellemiségét

A kilencvenöt évvel ezelőtt született dr. Szabó Károly gimnáziumi tanárra, irodalomtörténészre, Balassagyarmat Madách-díjas díszpolgárára emlékeztek gyermekei és tisztelői nemrégiben a Helytörténeti Gyűjtemény épületében.

Hegedűs Henrik

Dr. Szabó Károly gyermekei, Szabó Andrea, Szabó Miklós és Szabó András a megemlékezésen Beküldött fotó

A rendezvényen előbb Szabó Andrea, a magyar–történelem szakos néhai pedagógus legfiatalabb gyermeke – lapunk korábbi munkatársa – elevenített fel néhány érdekes mozzanatot a múltból. Dr. Szabó Károly és felesége dunántúli származású, egynapos házas emberekként csöppentek a nógrádi miliőbe. Hetven éve ennek, amikor 1951. augusztus 23-án először Balassagyarmat földjére léptek.

A késő estén az első élmény az volt a városból, hogy rettenetesen sötét minden, egy lámpa sem égett, és a Bajcsy utcai csendőrlaktanyánál egy gyufaláng segítségével tájékozódtak, hogy eljussanak Széchenyi utcai albérletükhöz. Megtudtuk, hogy dr. Szabó Károly két esztendeig a helyi tanítóképző igazgatójaként tevékenykedett, innen került át a Balassi Bálint Gimnáziumba, ahol nejével együtt évtizedeken át oktatta a diákságot.

Dr. Szabó Károly gyermekei, Szabó Andrea, Szabó Miklós és Szabó András a megemlékezésen
Beküldött fotó

Hamar felfigyelt arra, hogy Balassagyarmat milyen széles körű irodalmi emlékekkel rendelkezik, és sok-sok kutatómunkát áldozott fel arra, hogy előbb Nagy Iván verses naplóját formálja kötetté, majd 1972-ben jelent meg a rendkívül népszerű Balassagyarmat az irodalomban című könyve, amit aztán kiegészítve a teljes megye területével, Nógrádi Panteonná bővített. Méltán kapta meg előbb az Ipoly-parti város Pro Urbe díját, majd a Madách-díjat, végül 1994-ben Balassagyarmat díszpolgárává választották.

Szabó Andrea kifejtette továbbá, hogy édesapja már a kezdetektől szorgalmasan publikált, elsősorban nyelvészeti témájú cikkeket a Palócföldbe, ő volt 31 évesen az ország legfiatalabb szakfelügyelője, akit különösen kedveltek a kollégák, mert vallotta, minden pedagógusban akad becsülendő és dicsérni való jellemvonás, amit erősíteni kell benne, illetve híres mondásává lett: „tanár csak az legyen, aki annak született”. Történelem szakosként pedig kiváltképp a módszertani kérdések érdekelték, ebből is doktorált. Dr. Szabó Károly életének későbbi szakaszában az Országos Pedagógiai Intézetben dolgozott, végül a dolgozók gimnáziumának vezetőjeként vonult nyugdíjba fogadott szülőföldjén.

Az eseményen szó esett a leszármazottakról is: a négy gyermek közül a sajnálatosan korán elhunyt Péter az ELTE tanára lett, András irodalomtörténészi tevékenysége mellett rendszeresen szerepel előadóművészként, Miklós Sopronban tanított és igazgatta a Széchenyi István Gimnáziumot, míg Andrea magyar–angol szakon végzett, és jelenleg ugyancsak Sopronban él és dolgozik. Az unokák közül Miklós fia, Szabó Mátyás filmrendező, egyik alkotása a Karlovy Vary-i fesztiválra is elkerült.

Az est során az emlékezések alapján bebizonyosodott, dr. Szabó Károly joggal sorolható azoknak a személyiségeknek a körébe, akiket Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere „áldott gyüttment” néven emleget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában