Önkormányzat

2 órája

Vita az alakuló ülésen: több kérdés is lekerült napirendről Bátonyterenyén (képek)

Pénteken tartotta alakuló ülését Bátonyterenye képviselő-testülete. Azonban már a napirendek ismertetését követően módosító javaslat érkezett, majd rövid vita után több előterjesztés került le napirendről. Egyelőre nincs alpolgármestere a városnak és a működési szabályzatról sem döntöttek.

Gulyás Edina

Bátonyterenye képviselő-testülete pénteken délután nagy érdeklődés mellett tartotta meg alakuló ülését az Ady Endre Művelődési Központban. Több előterjesztést azonban nem tárgyaltak meg, mivel kisebb vita alakult ki már a ülés kezdetén. Az Orosz István polgármester által javasolt napirend kapcsán Várszegi István módosító indítvánnyal élt. 

vita az alakuló ülésen
Lekerült több kérdés is a napirendről, vita az alakuló ülésen Bátonyterenyén
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A megfelelő egyeztetés hiánya miatt alakult ki vita

A Bátonyterenyei Polgárokért Egyesület képviselője kifejtette: úgy véli, hogy előzetes egyeztetés hiánya miatt az önkormányzat szervei szervezeti és működési szabályzatáról nem tudnak érdemben tárgyalni. Éppen ezért javasolta, hogy ez a pont kerüljön ki a napirendek közül. 

Mint mondta, hisz abban, hogy csak együttműködés mentén lehet a várost előre vinni. Az itt élő 11 ezer embernek az érdekében azért kell dolgozniuk, hogy az árkok ne mélyüljenek tovább. A képviselők közös célja kell, hogy legyen Bátonyterenye fejlődése, a helyiek boldogulása. 

Nem enged beleszólást abba, hogy kivel dolgozik

– Abban egyet értek Várszegi Istvánnal, hogy a város érdekében össze kell fogni. Nem a politikai hovatartozás kell, hogy mérvadó legyen. Tisztességes emberekre van szükség a testületben és a városban is – hangsúlyozta Orosz István. – Hajlandó vagyok az együttműködésre, azonban a zsarolásnak nem engedek – tette hozzá, majd felidézte, hogy néhány napja Várszegi István az együttműködés feltételeként szabta meg: Dóka Éva, korábbi városvezető ne legyen önkormányzati tanácsadó. 

– Elismerem a korábbi városvezetés munkáját, de abba, hogy kivel fogok együtt dolgozni, nem enged beleszólni – húzta alá a polgármester. 

 

Eseti bizottságot felállításáról döntöttek

Nagy-Majdon József, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője kifejtette: csak azokat a javaslatokat fogják támogatni az ellenzéki képviselők, amelyek Bátonyterenye fejlődését szolgálják. 

Várszegi István indítványát – állítsanak fel egy eseti bizottságot, amelynek tagjai Orosz István, Nagy-Majdon József, Várszegi István, póttagja pedig Gembiczki Ferenc – egyhangúlag elfogadta a testület és úgy határoztak, hogy az eseti bizottság a működési szabályzat hatályba lépéséig áll fenn.

Elmaradt a program ismertetése is

A módosító indítványt követően több előterjesztés is lekerült napirendről. Így elmaradt a polgármester programjának ismertetése, nem választottak alpolgármestert és bizottsági tagokat sem. 

Az alakuló ülésen Nagyné Kupcsulik Gabriella, a helyi választási bizottság elnök-helyettese ismertette a június 9-i választás eredményeit. A polgármester és a képviselők az eskütételt követően átvették megbízóleveleiket, továbbá elfogadták a polgármester illetményét is. Azt bruttó 975 ezer forintban állapítja meg az önkormányzati törvény, míg a költségtérítés további 146 ezer forintot jelent. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában