Parkolók

2 órája

Jó tudni: sok mindent látnak a Tesco kamerái!

Olvasónk autójába beletolattak a Tesco parkolójában, a vétkes – mint a tapasztalatok szerint igen gyakran, úgy most is – eltűnt a helyszínről. A Tesco sajtóosztályát kérdeztük a hasonló balesetek gyakoriságáról, és arról, hogy tudnak-e segíteni ilyen esetekben.

Nool.hu

A Facebookon gyakran látni olyan bejegyzéseket, hogy anyagi káros balesetek cserbenhagyóit keresik a károsultak, és olvasónk is éppen ilyet tett közzé a minap egy, a Tesco áruház parkolójában történt eset kapcsán. Képet is közölt, amelyen látható, hogy autóján több karosszéria-elem is megsérült, amikor valaki vélhetően beletolatott a családi egyterűbe, míg ő a bevásárlást intézte.

Tesco, kamera, áruház
Komoly kamerarendszer ügyel a biztonságra a Tesco áruházain kívül és belül is. Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

Tesco: elhanyagolható számban kérnek segítséget a vásárlók

Olvasónk felvetése nyomán utánajártunk a témának. Megkérdeztük a Tesco sajtóosztályától, mennyire gyakori, hogy munkatársaik segítségét kérik a parkolóban történt, jellemzően anyagi káros balesetek kapcsán a vevők.

„Összességében elmondható, hogy országos viszonylatban elhanyagolható számban kérnek segítséget a vásárlóink, mert a parkoló területén a KRESZ szabályai az irányadók, így a felek sok esetben a Tesco tudta nélkül rendezik az egymás közötti vitás kérdéseket, vagy rendőri intézkedésre kerül sor” – reagált megkeresésünkre a hipermarketlánc sajtóosztálya.

Hozzátették: természetesen ők is tudnak segíteni, ha ilyen esemény történik. Minden esetben megvizsgálják, hogy a baleset kamerával megfigyelt területen történt-e, és ha igen, akkor megadják a szükséges segítséget. Persze ha az adott helyszínt nem figyeli kamera, és szemtanú sem volt, akkor az áruház sem tud érdemben segíteni.

„Több esetben volt rá példa, hogy egy vásárló látta a történteket és felírta a kárt okozó gépkocsi rendszámát, ilyen esetben természetesen segítettünk a károsultnak” – tette hozzá a hiperlánc illetékese.

Mit figyelnek és miben segíthetnek a Tesco kamerái?

Megkérdeztük a Tescótól azt is, hogy – amennyiben vannak kamerák a parkolóban – azok felvételeit kiadják-e a károsultnak, vagy csupán a hatóságok kérhetik őket erre. Az áruházlánc sajtóosztálya közölte, hogy a kamerák alapvetően nem a közlekedést figyelik, hanem „a kockázatos működési folyamataikat” biztosítják, ilyen például az értékszállítás. Kiemelték ugyanakkor, hogy ha e kamerák látóterében történik a károkozás, és a tulajdonos jelzi, úgy a felvételeket zárolják és hatósági megkeresés esetén az eljárásjogi törvényeknek megfelelően kiadják. 

„Ha az érintett is látható a felvételen úgy érintetti kérelem esetén az Infó Törvény alapján járunk el” – tette hozzá válaszában a Tesco sajtóosztálya. 

A KRESZ a Tesco-parkolóban is érvényes

„A parkolók a nyitvatartási időben a közforgalom számára megnyitott magánterületnek minősülnek, így a tulajdonos a házirendben szabályozza a tartózkodást. A parkoló egész területén a KRESZ szabályai a mérvadók” – közölte érdeklődésünkre a Tesco. Mint fogalmaztak, társaságuk a közlekedési szabályok be nem tartásából adódó károkért felelőséget nem vállal.

Végezetül pedig íme egy parkolási „tutorial”, hátha sokaknak jól jön:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában