Szabad a pálya!

2024.10.10. 15:00

Már halad a forgalom, de hetekig pokollá tette a cerediek életét a teljes útzár

Közel másfél hónap után ismét autók járnak a Salgótarján-Zabar összekötő úton. A 2304-es utat felújítási munkálatok miatt hetekig lezárták a forgalom elől, így az ott élők vagy a szomszédos vármegye felé kerülve, vagy az országhatárt átlépve, Fülek felől tudták csak megközelíteni a nógrádi vármegyeszékhelyt. Portálunknak több ceredi lakos is mesélt arról, hogy az elmúlt időszakban milyen nehézségekkel néztek szembe a teljes útzár miatt.

Veres Edina

Már júniusban felröppentek az első hírek arról, hogy a Salgótarján-Zabar összekötő utat felújítási munkálatok miatt teljesen lezárják a forgalom elől, majd később mindezt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is megerősítette. Mint arról beszámoltunk, a Cered térségében a heves esőzések nyomán kimosódott pályaszerkezet és rézsűcsúszás teljes körű úthelyreállítást igényelt, amely indokolttá tette a tervezetten két hónapig tartó teljes útzár elrendelését. A forgalomkorlátozás hatással volt a buszközlekedésre, de amellett más közszolgáltatásokat is érintett. Ahogy azt megírtuk, a felújítás végül mintegy másfél hónapig tartott, így a 2304-es utat a közlekedők szerdán déltől – a vártnál közel egy héttel korábban – már újra használhatják.

Nehézségekkel néztek szembe a ceredi lakosok teljes útzár miatt
Nehézségekkel néztek szembe a ceredi lakosok teljes útzár miatt. Képünk illusztáció.
Forrás:  Shutterstock

Voltak, akik albérletbe költöztek a teljes útzár idejére

Az elmúlt hetek azonban komoly kihívások és nehézségek elé állították a környező falvakban élőket, annak ellenére is, hogy az ott élők tudták: az adott útszakasz rendbetételére szükség van.

Egy ceredi lakos, akinek munkája miatt napi szinten kell ingáznia Salgótarján és Cered között, portálunk érdeklődésére elárulta, hogy reggel és este is plusz egy órával toldotta meg az utazási időt az útlezárás miatti kerülő. Hozzátette: természetesen emiatt kelnie is korábban kellett, míg a hosszú utazás miatti fáradság kipihenésére jóval kevesebb idő állt a rendelkezésre.

– Mindez a felnőtteket is megviselte, hát még a gyermekeket. A Salgótarjánba járó iskolások, óvodások számára ez a helyzet talán még nehezebb volt, főleg busszal közlekedve – fejtette ki a ceredi lakos, aki azt is elárulta: az unokája most kezdte a középiskolát, így a szülei úgy döntöttek, hogy a reggeltől estig tartó utazás helyett inkább albérletbe költöznek addig, amíg le nem zajlanak az útfelújítási munkálatok.

Az üzemanyagköltség vonatkozásában is érvényes volt a kétszeres szorzó

A település egy másik lakója szintén a megnövekedett utazási időt említette elsőként amikor arról kérdeztük, hogy az útlezárás miként befolyásolta a hétköznapjait.

– Salgótarjánban dolgozom, így napi szinten számolnom kellett azzal a plusz idővel, amíg elértem az úti célom. Visszafelé szintén. Így az utazásra fordított idő napi szinten több mint duplájára nőtt. Egy héten ez több mint teljes munkanapot jelentett pluszba. Én úgy döntöttem, hogy inkább Füleknek kerülök Pétervására helyett. Mindezt azért, mert a második lehetőség esetében az útburkolat már nagyon elhasználódott. Szlovákián keresztül kilométerben ugyan valamivel hosszabb az út, de időben mégis kevesebb – árulta el, miközben arra is rávilágított, hogy a „legalább kétszeres szorzó” nem csupán az idő, hanem az üzemanyagköltség vonatkozásában is érvényes volt.

Újabb teljes útzártól tartanak a lakosok

– Több megoldással igyekezték a cerediek megoldani ezt a nehéz helyzetet. Voltak, akik albérletet vettek ki Salgótarjánban, míg mások, akiknek a munkaköre ezt lehetővé tette, a munkáltatójukkal egyeztetve tartósan home office munkarendben dolgoztak otthonról. Emellett az összefogás is megmutatkozott, hiszen akik össze tudták hangolni a munkaidejük kezdetét és végét, azok igyekeztek egy személygépjárművel megoldani az oda-vissza utat – árulta el a ceredi lakos, aki arra is kitért, hogy a különböző szolgáltatásokat is érintette az útlezárás, illetve a szépkorúak is több segítségre szorultak a hozzátartozóiktól, például a bevásárlás, vagy a gyógyszerkiváltás miatt. Végül a ceredi lakostól azt is megtudtuk: nagyon örülnek, hogy a munkálatokat előbb befejezték, de attól tartanak, nem ez volt az utolsó szakasz a 2304-es úton, ami ilyen jellegű teljes felújítást igényelt.

– Természetesen megértjük, hogy a biztonság az első, és hogy erről szakembereknek kell dönteniük. Ugyanakkor az hatalmas segítséget jelentene az ezeken a településeken élőknek, ha a munkálatokat lehetőség esetén szakaszos útlezárás mellett tudnák kivitelezni, hiszen akkor nem lennénk ennyire elvágva Salgótarjántól – fogalmazott a ceredi lakó.

Még számítani kell forgalomkorlátozásra

Ugyan a teljes útzárat szerdán már feloldották, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Vármegyei Igazgatósága portálunkhoz eljuttatott tájékoztatásában arra figyelmezteti a közlekedőket, hogy a 2304-es út érintett szakaszán továbbra is lehet számítani:

  • forgalomkorlátozásokra, illetve
  • esetleges várakozásokra is.

Az autóvezetők az aktuális forgalmi helyzetről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál – azaz www.utinform.hu weboldalon – tájékozódhatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában