Támogatás

2 órája

Indul a fűtési szezon, Nógrádban is segít a szociális tűzifa

Egyre hűvösebbek a napok, egyre több házon füstöl a kémény. Sok családnak azonban fejtörést okoz a kályhába való beszerzése, némi segítséget jelent a rászorulóknak, hogy a legtöbb nógrádi településen idén is igényelhető a szociális tűzifa. Van ahol már ki is osztották.

Gulyás Edina

Az előző évekhez hasonlóan idén is ötmilliárd forintos támogatást biztosít a kormány az ötezernél kevesebb lélekszámú települések önkormányzatai számára. Az összegből szociális tűzifa, vagy barnakőszén vásárolható – áll a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közleményében. 

Nógrádban is segít a szociális tűzifa
Családoknak segít a szociális tűzifa, a települések pályázhattak rá
Fotó: Pexels illusztráció


Abból az is kiderül, hogy a program 2011-ben indult, akkor mintegy 850 millió forintból részesült 456 önkormányzat támogatásban, és több mint 45 ezer szociális rászorulton tudtak segíteni. Az évek során az összeg öt milliárd forintra emelkedett és ma már mintegy 180 ezer szociálisan rászorultnak jelenti az otthon melegét.

Szociális tűzifa segíti a rászorulókat Nógrádban is

Kisbágyonban a kezdetek óta minden évben pályázik az önkormányzat a Belügyminisztérium szociális tűzifa programjára, eddig mindig eredményesen. Nagy Attiláné polgármester arról tájékoztatta portálunkat, hogy idén 29 köbméternyi tüzelőt tudnak a rászorulóknak kiosztani, ami nagy segítség a számukra. A kérelmeket december 1. és 15. között lehet majd benyújtani, azt követően kezdik kiszállítani a fát. 

– Önkormányzatunknak nagy segítség, hogy a korábbi években minden alkalommal egy helyi vállalkozó vállalta magára a tüzelő kiszállítását. Bízunk abban, hogy idén is számíthatunk a támogatására – hangsúlyozta a polgármester. 

Héhalomban figyelik, hogy füstöl-e a kémény

Héhalomba 71 köbméternyi szociális tűzifa érkezik, azt a következő év február 15-ig osztják majd ki az igénylőknek, a fűtési szezon vége felé ugyanis sok helyen elfogy a kályhába való, így jól jön a segítség. Bakos József, a község első embere elmondta: az igénylők köre minden évben szinte ugyanaz, mintegy nyolcvanan vannak a településen, akiknek ezen a módon segít évről évre a faluvezetés. 

– Ezen kívül az önkormányzat is vásárol tűzifát. A hideg hónapokban mindig figyelünk arra, hogy füstöl-e a kémény a helyi családoknál. Ha azt tapasztaljuk, hogy nincs mivel fűteniük, akkor ebből folyamatosan tudunk segíteni – ismertette Bakos József. 

Sok a rászoruló, van ahol már a szociális tűzifa adja a meleget

Sóshartyánban október végéig lehet benyújtani a kérelmeket a szociális tűzifára. Ebben az évben 209 köbméternyit tud kiosztani az önkormányzat. Tóth Gabriella polgármester tájékoztatása szerint a faluban sok a rászoruló, az előző évek tapasztalati szerint 200-250 igény szokott beérkezni. A tervek szerint novemberben eljuttatják az érintettekhez a kályhába valót. 

– Endrefalván minden évben élünk a lehetőséggel, idén 340 köbméter tűzifát nyertünk, amit már ki is osztottunk a helyieknek, 321 rászorulót tudtunk támogatni – ismertette Csóriné Botyánszki Ágnes polgármester. Hozzátette: a községben sok az idős, munkanélküli ember, többen kapnak gyermekvédelmi támogatást is. Így érthető, hogy ilyen sokan igényelték a fát. 

A faluvezető arra is kitért: örülnek annak, hogy idén ilyen korán, még az esős idő előtt sikerült eljuttatni a tűzifát a családokhoz. A korábbi években ugyanis ez akadályozta a szállítást. 

Rőzsegyűjtést is biztosítanak

Az elmúlt 12 évben az állami erdészeti társaságok 1.8 millió köbméter, fenntartható módon kezelt erdőkből származó szociális tűzifát biztosítottak az igénylő önkormányzatok számára, hogy minél többen meleg otthonban tölthessék a téli időszakot – tájékoztatott honlapján a Belügyminisztérium. Az állami erdészeti cégcsoport amellett, hogy stratégiai szerepet tölt be a lakossági tűzifa-ellátásban, minden évben külön figyelmet fordít a rászorulókra: részt vesz a szociális tüzelőanyag programban, és rőzsegyűjtési lehetőséget biztosít az általa kezelt erdőkben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában