Programajánló

2 órája

Hiába a hűvös idő, ezen a hétvégén sem maradunk programok nélkül Nógrádban

Az egyre hűvösebb időjárás ellenére október harmadik hétvégéje is tartogat még néhány eseményt szűkebb hazánkban. A programok között szerepel a sziráki „Hazaváró” rendezvény, amely során a temetőben elhelyezett okos parcellakövet is felavatják. Cserhátsurányban szüreti bálon mulathatnak kicsik és nagyok egyaránt, míg Nógrádgárdonyban vármegyei lovasnap, Balassagyarmaton pedig a Honvédelmi Sportközpont családi napja kínál aktív kikapcsolódási lehetőséget.

Veres Edina

Szűkebb hazánkban rendezett régi lovasesemények retró hangulatát varázsolja a Nógrád Vármegyei Lovasnap október 19-én, szombaton Nógrádgárdonyba. Mint arról portálunk is beszámolt: a Palóc Lovasparkban 9 órakor a köszöntők elhangzásával rajtoltak el a programok. A helyszínen több lovas szakág – díjugratás, szabadidőlovas, fogathajtás, díjlovas, western, távlovas, lovastorna, lovastusa, azaz military – bemutatóját is megtekinthetik az érdeklődők. Mindezeken túl a napot további különlegességek, így például látványos csikós-, lovaskaszkadőr- és lovasíjász bemutatók, valamint huszár carussel is színesíti. A rendezvényt szervező Palóc Lovas Egyesület, illetve a Nógrád Megyei Lovas Egyesület örömmel várja – a lovak és a lovassportok rajongói mellett – azokat az érdeklődőket és családokat is, akik szeretnének megismerkedni egy jó hangulatú program keretében nemzeti hagyományunk színes tárházával. A Nógrád Vármegyei Lovasnap résztvevőinek szívébe 16 óra 30 perctől tombolasorsolás csempész majd izgalmakat, míg az egész napos eseményt a 17 órakor kezdődő zenés szórakozás zárja majd.

A hűvösebb hétvége sem szab határt a programoknak
A hűvösebb hétvége sem szab határt a programoknak
Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Szüreti mulatság és bál színesíti a hétvégét Cserhátsurányban

Szüreti felvonuláson mulathat a falu apraja-nagyja és a településre látogató vendégek október 19-én, szombaton Cserhátsurányban. A program résztvevői 14 óra 30 perctől gyülekezhetnek a helyi általános iskola udvarán. A felvonulás onnan indul majd el 15 órakor. A menet megáll majd a kultúrháznál, a kocsmánál és a vegyeskereskedésnél is, majd visszaér az indulóponthoz. A felvonulás után szüreti bál kezdődik az iskola tornatermében, ahol a jó hangulatról Grenyó János gondoskodik majd.

Programokból Szirákon sem lesz hiány

Szirákon idén is megszervezik a hagyományos „Hazaváró” rendezvényt. A Szirák Polgárosodásáért Alapítvány Facebook-oldalán számolt be arról, hogy október 19-én, szombaton örömmel, illetve több meglepetés programmal várnak minden helyi, Szirákról elszármazott, illetve a községhez vagy a nevezetességeihez, esetleg mindkettőhöz kötődő embert. Az esemény a Fóti Evangélikus Kántorképző Intézet Mandák Kórusa hangversenyével kezdődik 10 óra 30 perctől a sziráki evangélikus templomban. Ezt követően pedig a megjelentek átvonulnak a temető kapujához, ahol felavatják a település okos parcellakövét. Az esemény során beszédet mond mások mellett dr. Csorba László is, aki a Magyar Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatójaként kulcsszerepet játszott a községben található Teleki-sírbolt helyreállításában.

Fény derül a miocén ősvilág éjszakai égboltjára az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál

E hétvégén, egészen pontosan október 19-én, szombaton pótolják az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál az időjárás miatt elmaradt csillaglest. Mint arról portálunk már beszámolt: a csillagos ég szépségét és az évmilliókkal ezelőtt útnak indult csillagfényeket az érdeklődők a helyszínre kitelepülő Bükki Csillagda jóvoltából fürkészhetik majd. Mindezek mellett pedig a miocén ősvilág éjszakai égboltjára is fény derül majd, valamint a dinoszauroszok végzetét okozó meteoritbecsapódásról is megemlékeznek a csillagászati szakértők. A program 17 óra 30 perckor kezdődik játékos csillagászati feladatokkal és rövid filmvetítésekkel, míg 19 órától a csillagles kerül a 21 óra 30 percig tartó esemény középpontjába.

Bemutatók hada várja a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontban az érdeklődőket

A balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontban családi napot tartanak október 19-én, szombaton. Az esemény 10 órakor nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, akik megannyi sportos program mellett több statikus bemutatót megtekintve fedezhetik fel például az amerikai, a szovjet, a német és a magyar egyenruhákat és felszerelési tárgyakat, illetve a különböző járműveket. Mint azt a Nool.hu is megírta már, a napot a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület – 12 és 16 órakor kezdődő – fegyverbemutatója is színesíti, valamint a látogatók 14 órától vitéz Honti István fegyvertényéről szóló dokumentum hadijátékot is szemügyre vehetnek. Mint arról a Zaol.hu korábban beszámolt: vitéz Honti István törzsőrmester, aki a keleti fronton tűnt ki bátorságával, a balassagyarmati temető evangélikus parcellájában nyugszik.

Kicsik és nagyok egyaránt válogathatnak a nőtincsi NemcsakPiac „kínálatából”

Ismét roskadoznak majd a standok a nőtincsi Szent István-tó mellett rendezett NemcsakPiacon október 20-án, vasárnap. A tóparti termelői és kézműves piac során az érdeklődők egy festői környezetben tett séta során tölthetik meg kosaraikat 9 és 13 óra között. A szervezők a gyereknek is programokkal készülnek. Így a kicsikre 11 órától meseösvény, kézműves foglalkozás, arcfestés, henna és hajfonás vár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában