Programajánló

2 órája

Palotási Tortafesztivál, Szécsény Feszt, Mozdulj, Gyarmat! – Programok áradata a hétvégén

Nyarat idézve árasztja el a hétvége eseményekkel szűkebb hazánkat. Színes sokadalom járja körbe Hollókő utcáit a szüreti felvonulás során, míg a Palotási Tortafesztivál tizedik alkalommal édesíti programokkal a desszertek szerelmeseinek napját. Szécsényben bepótolják az elmaradt fesztivált, a pásztói Varázsvölgyben harmadik alkalommal „pöccinthetnek” a borászat iránt rajongók, Balassagyarmat pedig együtt mozdul a sportos bemutatók és programok során.

Veres Edina

Felvonulás és mulatság is tarkítja a szüreti programokat Hollókőn

Nyarat idézve árasztja el a hétvége programokkal szűkebb hazánkat
Nyarat idézve árasztja el a hétvége programokkal szűkebb hazánkat
Fotó: Szabo Peter / Forrás:  Nool

Lovasok, hintók, népviseletesek, néptáncosok és maskarások is színesítik a szüreti felvonulást október 12-én, szombaton Hollókőn. A Palóc útról 13 órakor induló menet úti célja az Ófalu. A nap során több kísérőprogramra lelhetnek a helyszínen a látogatók, ezek közé tartozik az ingyenesen látogatható gasztronómiai kiállítás a Hollókő Konyhában vagy a kirakodó vásár is. A felvonulás után, 14 órától a Pajtaárok színpadon a Hollókői Táncegyüttes tagjai ropják majd, amelyhez a ritmust a FOLT zenekar játssza. Miután a kisbíró kihirdeti, hogy mi történt az elmúlt évben a faluban, a világot jelentő deszkákon egymást követik a fellépők, akik között szerepel:

  • a Kazár Táncegyüttes,
  • a kisújfalusi néptáncosok csoportja, valamint
  • a FOLT zenekar.

A napot a Dr. Román András Látogatóházban a 20 órakor kezdődő szüreti bál zárja.

Egzotikus állatbemutató is színesíti a hétvégét az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál

Az állatok napjához kapcsolódva különleges rendezvényt szerveznek az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében október 12-én, szombaton 9 és 16 óra között játékos állati programokra találnak az érdeklődők a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark őslénytani központjában. A nap folyamán Kelemen Tamás, az igazgatóság munkatársa tart kisállat bemutatót, amelyen holló, egerészölyv, vörösfarkú boa, szakállas agáma, leopárd gekkó, chilei rózsáshátú madárpók, afrikai óriáscsiga és egyéb egzotikus állatok is szerephez jutnak. Emellett a Vidra Verda is akcióba lép, de madáretető-készítés is szerepel majd a programok között. A Lombkorona kávézóban pedig – a program témaköréhez illő finomságok kóstolása mellett – az állatos kvíz helyes megfejtőit ajándékkal jutalmazzák.

Folklór műsor is tarkítja a rétsági szüretet

Szüreti felvonulás és mulatság színesíti a hétvégét Rétságon. Ahogy arról portálunk már beszámolt, október 12-én, szombaton 14 óra 30 perctől gyülekeznek majd a résztvevők a helyi Nagyparkolóban, ahol Tóth Ferenc plébános 14 óra 45 perckor megáldja a terményeket. A népviseletbe öltözött menet 15 órakor indul el, és halad végig a város több utcáján. Az úti célt a színházterem jelenti majd, ahol folklórműsort élvezhetnek a megjelentek a Kereplő-, a Csillagvirág- és a Zúgófa Néptánccsoportnak köszönhetően. A rétsági önkormányzat 18 órától egy tál babgulyásra látja vendégül a lakosokat, akik ezután 20 órától szüreti táncmulatságon vigadhatnak hajnalig. Mindehhez a ritmusról Csabuda Péter gondoskodik majd.

Szekeres Adrienn is énekel a X. Palotási Tortafesztivál közönségének

Jubileumi évfordulót ünnepel a Palotási Tortafesztivál. Az idei ugyanis a tizedik alkalom, amikor a településen megrendezik a torták, sütemények és cukrászati alkotások kiállítását és versenyét. A programok 7 órakor a nevezők regisztrációjával kezdődnek a helyi művelődési ház és könyvtárban, majd két órával később a mozogni vágyók Palotás kincseit vehetik szemügyre az Ambrus Nándorné által vezetett települési sétán, amely bemutatja a helyi templomot, valamint az Értékek Házát. Az esemény hivatalosan 11 órakor nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A megjelenteket Skuczi Nándor, a vármegyei közgyűlés elnöke, valamint Kovácsné Juhász Felícia, Palotás polgármestere köszönti. A megnyitó során közreműködik Ambrus József, a Kenderike Néptánccsoport, illetve az Őszirózsa Nyugdíjas Klub Nótaköre. Nem sokkal 12 óra után Illés Zoltán kiállításának megnyitóján vehetnek részt az érdeklődők, akiket ezután a Dalvarázs Show Kórus szórakoztat majd. Nagy Fruzsina Cukrásztitkok című könyvének bemutatója 13 órakor rajtol el, illetve szintén ettől az időponttól gyermekeknek szóló programokkal, így előadásokkal és foglalkozásokkal kedveskednek a szervezők a legkisebbeknek. Egy órával később a torták és a sütemények kóstolása kerül a főszerepbe, míg 15 órától a Havanna Tánccsoport Egyesület műsorától izzik majd a színpad. Ezt követően a megjelentek számára a tombolahúzás okozhat izgalmas perceket, 16 órától pedig Szekeres Adrienn énekel a közönségnek. Az esemény zárásaként 17 órakor fény derül rá, hogy mely desszertek készítői érték el a legkiemelkedőbb eredményt a zsűri szerint a X. Palotási Tortafesztiválon.

Festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Balassagyarmaton

Lakatos László Horváth Endre-díjas festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás október 12-én, szombaton a balassagyarmati Artéria Galériában. Ahogy azt a Nool.hu megírta, a Vándor – Tisztelettel a Mesternek, Farkas Andrásnak című tárlatot 17 órakor az alkotó ajánlja az érdeklődők figyelmébe. Az eseményen közreműködik Babicz Beáta gitárművész. A bemutatott műveket november 10-ig tekintheti meg a közönség.

Újra „pöccintenek” a szüretet ünnepelve a pásztói Varázsvölgyben

A mátrai borok szerelmesei a pásztói Varázsvölgyben találhatnak szívüknek – és persze ízlelőbimbóiknak – kedves programra október 12-én, szombaton. A harmadik alkalommal megrendezett Pöccintés a völgyben című rendezvény 14 órakor nyitja meg a látogatók előtt kapuit. Az érdeklődők a 22 óráig tartó esemény során ünnepelhetik meg a szüret legjavát, miközben a borsétányon végighaladva főként mátrai borászatok tapasztalt szakembereitől és termelőktől ismerhetik meg a borászat páratlanul izgalmas világát. A program során a minőségi borok mellett a kézműves manufaktúrák is főszerephez jutnak majd.

Ismét sportra buzdít a Mozdulj, Gyarmat!

Sportos program várja a testmozgás szerelmeseit Balassagyarmaton október 12-én, szombaton. Az érdeklődők 9 órakor a gyülekeznek majd a városi kórház előtt, míg negyed órával később nekivágnak a bemelegítésnek. Ezután 9 óra 30 perckor elrajtol a Mozdulj, Gyarmat! – Futás a Civitas Fortissima szlogent viselő rendezvény, amelynek befutóit a célnál Losonczi Dávid világbajnok, Európa-bajnok, olimpiai 5. helyezett birkózó köszönti. Ezt követően 10 órától a sporté lesz a főszerep a Civitas Fortissima téren. Az érdeklődők kipróbálhatnak, illetve bemutatókon szemlélhetnek különböző mozgásformákat, de a napot a pódiumbeszélgetések mellett tarkítja még például, tombola, életmódlabor sátor, illetve gyerekeknek szóló ügyességi játékok.

Bepótolják az elmaradt szécsényi fesztivált

Ezen a hétvégén pótolják a szervezők a Szécsény Feszt nevű rendezvényt, amit korábban az időjárás miatt kellett elhalasztani. Ahogy azt megírtuk, október 12-én, szombaton Szécsény sétálóutcáját töltik meg az eseményhez kapcsolódó különböző programok. A rendezvény 14 órakor a hagyományos szüreti felvonulással és körtánccal kezdődik, azt követően 15 óra 30 perctől a hagyományőrző műsorokat csodálhatnak meg az egybegyűltek. A rendezvényen mindeközben gasztroutca, kiállítók és vidámpark is várja majd a látogatókat. Az esemény során több civil szervezet is közreműködik, köztük az Andi Színjátszósai Társulat, az Apró Palócok, a Palóc Csemeték, Hrúz Szabolcs és barátai, a Kis Iglice Táncegyüttes, a Palóc Néptáncegyüttes, a Palóc Nyugdíjasok Baráti Köre, a Szécsényi Népdalkör, a Szécsényi Senior Örömtánc Csoport, és a T.C.D. Táncegyesület is. A Szécsény Feszt színpadán végül 18 órától a TNT Track zenekar robbantja majd fel a hangulatbombát.

A nagy palóc nyomában tekerhetnek a gyakorlott bringások

A biciklizés szerelmesei október 12-én, szombaton Mikszáth Kálmán, a nagy palóc író nyomába eredhetnek két keréken. Ahogy arról portálunk már beszámolt a kerékpáros múzeumtúra 10 órakor a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma elől indul. A résztvevők a Balassagyarmat-Dejtár-Patak útvonalon haladva jutnak el Horpács településre. Az oda megérkező bringások egy finom gulyás elfogyasztása után Rácz Rita muzeológus vezetésével tekinthetik meg az író egykori nyaralójának, a kívül-belül felújított Mikszáth-kúriának a termeit. A tárlatvezetés után a délelőtt megtett útvonalat követve hazaindulnak, majd a program zárásaként Balassagyarmaton megnézik a Kerékpármúzeum egyedülálló kiállítását. A szervezők gyakorlott kerékpárosok részvételére számítanak elsősorban, ugyanis a túra hossza közel 40 kilométer. Eső esetén egy héttel elhalasztják az eseményt.

Szüreti rendezvényen mulathatnak a rimóciak

Szüretivel zárják a hetet Rimócon október 13-án, vasárnap. A programok délelőtt a helyi rendezvénytéren főzőversennyel rajtolnak el, majd 14 órakor útjára indul a szüreti felvonulás is. Egy órával később a kisbíró kihirdeti, hogy mi minden történt a településen az elmúlt évben, míg 16 órakor fény derül a versenyek eredményeire. A programot 17 órakor kezdőd utcabál zárja.

Kézműves és termelői vásárok standjairól válogathatnak az érdeklődők

A hétvégét több településen is termelői piac színesíti. Így például Nógrád községben október 12-én, szombaton 9-13 óra között a nógrádi vár feljárójánál válogathatnak majd az érdeklődők a helyi és környékbeli termelők és kézművesek portékáiból. A hagyományokhoz híven a hónap második vasárnapján a balassagyarmati Palóc Liget is piactérré változik. Október 13-án 9 és 13 óra között a Palóc Placc – Helyi értékek vására során ez alkalommal is friss, minőségi házias termékek közül, visszatérő és új árusoktól, egyedi, kézműves alkotásokból válogathattak az érdeklődők. A szervezők a helyszínen kialakított egyedi, őszi fotósarokkal kívánnak kedveskedni a látogatóknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában