Program

7 órája

A katonai hivatás szépségeivel ismerkedhettek a nógrádi diákok (fotók)

Több mint száz fiatal ismerkedhetett a napokban a katonai hivatás szépségeivel és feladataival Salgótarjánban. A nógrádi zászlóalj által szervezett nyílt nap keretében a tanulók egy rövid menetgyakorlaton is résztvehettek.

Veres Edina

Nagy érdeklődés mellett rendezte meg a közelmúltban nyílt napját az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred vitéz Széplaki János 25. Területvédelmi Zászlóalj. Az eseménynek az alakulat Beszterce Kiképző Bázisa szolgált helyszínül, ahol 9 iskolából nem kevesebb, mint 113 tanuló „sorakozott” fel.

Nyílt napot tartott a nógrádi zászlóalj
Nyílt napot tartott a nógrádi zászlóalj
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Fiatalok érkeztek a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum öt intézményéből, így:

  • az NVSzC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskolából,
  • az NVSzC Stromfeld Aurél Technikumból,
  • az NVSzC Szent-Györgyi Albert Technikumból,
  • az NVSzC Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból, illetve
  • az NVSzC Szondi György Technikum és Szakképző Iskolából.

Továbbá a Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Többcélú Szakképző Intézménye, a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium, a bátonyterenyei Fáy András Középiskola és Kollégium, valamint az Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskola is képviseltette magát tanulóival. Ez utóbbi intézményből érkezett a legnagyobb létszámú „diáksereg”, mintegy 20 fiatal.

Mozgalmas programok tarkították a nógrádi zászlóalj nyílt napját

A fiatalok a program elején körbejárhatták a bázist, majd azzal kapcsolatban kaptak tájékoztatást, hogy miként lehet bekerülni a tartalékos állományba, illetve, hogy milyen előnyöket és lehetőségeket nyújt a szolgálat. Ezután mozgalmasabb események következek, ugyanis a zászlóalj katonáinak bemutatója során a tanulók a katonai testnevelés, valamint a katonai közelharc alapmozdulatait vehették szemügyre, amiket később ki is próbálhattak. Emellett a vállalkozó kedvűek számára arra is adott volt a lehetőség, hogy airsoft fegyverekkel próbára tegyék a célzóképességüket. A fiatalok a felmerülő kérdéseikre a zászlóalj egyenruhásaitól, illetve a salgótarjáni székhelyű toborzóiroda katonáitól kaphattak választ.

Végül a nyílt nap egy, a belvárosba vezető menetgyakorlattal zárult. A „látogatók” számára a részvétel nem volt kötelező, ennek ellenére mégis több mint ötven diák csatlakozott az aktív és tartalékos állományhoz. A menet úti célját a salgótarjáni Kisboldogasszony főplébánia-templom előtti támfal jelentette, ahol a katonák megkoszorúzták az ott található Császári és Királyi 25. Losonci Gyalogezred – a jelenlegi 25. TVZ jogelődje – emlékére készített domborművet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában