Hihetetlen

2 órája

A helyi romák rasszizmust emlegetnek, Nógrádmegyer új polgármestere szerint nincs erről szó

Egyszerre mondott fel az összes dolgozó Nógrádmegyer község önkormányzatnál, még mielőtt az új polgármester átvette volna a hivatal vezetését. A helyi cigányság szerint etnikai hovatartozása miatt történt mindez Rácz Rolanddal, szerinte azonban nem erről van szó, hiszen Nógrádmegyeren évtizedek óta jól megélnek egymás mellett a romák és a nem romák.

Sipos Nina Vivien

Mint arról elsőként beszámoltunk, a júniusi választáson új polgármesternek és képviselő-testületnek szavaztak bizalmat Nógrádmegyerben, azonban a jelek szerint a helyi önkormányzat munkatársai nem akarnak velük dolgozni: mindannyian benyújtották nemrég a felmondásukat. Az eset nagy port kavart, híradásunk után néhány nappal az országos sajtóban is foglalkoztak a történtekkel. Az ATV helyszíni riportjában megszólaló romák etnikai ellentéteket emlegettek a kialakult helyzet kapcsán, mi pedig a falu új polgármesterét, Rácz Rolandot kérdeztük, hogy egyetért-e a kamerák előtt nyilatkozók véleményével.

Egyszerre mondott fel az összes dolgozó Nógrádmegyer község önkormányzatnál
Egyszerre mondott fel az összes dolgozó Nógrádmegyer község önkormányzatnál
Forrás: Google Streetview

Miért üres a nógrádmegyeri hivatal?

Rácz Roland az ATV Híradónak adott interjújában megerősítette, amit korábban a Nool.hu-n is idéztünk már tőle: ledöbbent a teljesen üres hivatal láttán október 1-jén, de azon van, hogy új kollégákat keressen a hirtelen megüresedett pozíciókra.

Sokként ért, hogy üres irodákat találtam mindenhol. Nem tudom, miért nem jöttek be a munkatársak, de a magyargéci önkormányzattal és jegyzőjével azon vagyunk, hogy minden posztra megtaláljuk a megfelelő munkaerőt, és ez folyamatban van

 – fogalmazott Nógrádmegyer új polgármestere.

A korábbi polgármester, Verbói Gábor – aki már a rendszerváltás óta vezette a települést – úgy véli, hogy nem meglepő a hivatal munkatársainak felmondása, ugyanis a falu új vezetője egyszer sem kereste a dolgozókat, a választások előtt pedig azzal kampányolt, hogy le fogja váltani őket.

Mindenkinek megvolt a megfelelő végzettsége, mindenkinek megvolt a közigazgatási szakvizsgája, doktori diplomája, a pénzügyeseknek megfelelő végzettsége. Tehát gyakorlatilag volt egy jól felállított hivatal, ami 5-6 főből állt. Szeptemberben két dolgozónk ment nyugdíjba, a többiekre pedig az új polgármester úr nem tartott igényt

 – nyilatkozta Verbói Gábor.

A helyi romák rasszizmust emlegetnek

A jelek szerint mást gondolnak a faluba látogató tévéstábnak nyilatkozó romák. „Nem akarnak együtt dolgozni az új polgármesterünkkel, ebből ez jön le. Ez most mi, ha nem rasszizmus vagy fajgyűlölet? Esélyt sem adnak egy okos, fiatal és tisztességes embernek?” – tette fel a kérdést egy asszony. Szerintük azért nem választották újra a korábbi polgármestert, mert eddig őket háttérbe szorították, de – mint fogalmazott – most más világ lesz.

Egy másik helybéli korábbi sérelméről számolt be: „Polgárőröknek volt buli, az magyar buli volt. Kereszténybuli volt, oda mi nem jöhettünk be. Ez most máshogy lesz. A mi polgármesterünk azt akarja, hogy mi, megyeriek, magyarok és cigányok együtt legyünk.”

Az új polgármester szerint nincs etnikai probléma

A súlyos állításokat megfogalmazó, rasszizmust emlegető nyilatkozatok kapcsán megkerestük Rácz Rolandot. Az új településvezető az etnikai kérdés kapcsán úgy fogalmazott:

– Meglátásom szerint mindannyian jól megélünk egymás mellett, az elmúlt több mint húsz évben pedig semmi olyan eset nem merült fel, ami erre rácáfolhatna. Ahogy a programomban is mindvégig hangsúlyoztam, én minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy megerősítsem a közösségünket, és egy élhető Nógrádmegyert biztosítsak az itt lakóknak.

A polgármester hozzátette, hogy a napokban sok segítséget és támogatást kapott az emberektől, így a megüresedett pozíciókra meg is találták a hivatal jegyzőjével a munkatársakat, már a munkaszerződések előkészítése zajlik. Az új kollektíva munkába állásáig a magyargéci körjegyzőség kollégái látják el a település hivatali feladatait, tehát a nógrádmegyeri önkormányzat működése zökkenőmentes.

Rácz Roland állítja, hogy ő próbálkozott
A nógrádi község új vezetője az interneten keringő szóbeszédekre is reagált: – A híresztelésekkel ellentétben én a választást követően kétszer is megkerestem a nógrádmegyeri önkormányzat aljegyzőjét, és ő biztosított arról, hogy a hivatal dolgozói maradni fognak és október 1-jén találkozunk. Ezzel szemben sem az aljegyző, sem pedig a hivatal dolgozói nem vették fel a munkájukat. Én a továbbiakban nem kívánok belemenni semmilyen találgatásba, hogy ki miért mondott fel...

Rácz Roland kiemelte: az esettel kapcsolatban „további körülmény nem áll fenn”, vagyis az ügyet lezártnak tekinti. Az önkormányzat dolgozóival együtt most már a jövőbeli szakmai munkákra szeretne koncentrálni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában