Néptánc antológia

5 órája

Palócföld apraja-nagyja néptáncolni érkezett Salgótarjánba (fotók)

Felemelő délutánt tudhat maga mögött az, aki szombaton ellátogatott Salgótarjánba. A József Attila Konferencia Központ színpadára lépő néptánccsoportok színvonalas produkcióikkal vonultatták fel Palócföld hagyományait és értékeit. Idén is megrendezték a Nógrád Megyei Gyermek, Ifjúsági és Felnőtt Néptáncantológiát.

Gulyás Edina

Aki egyszer részese volt a palóc hagyományokat, táncokat, viseleteket felvonultató nagyszabású rendezvénynek, már sosem akar lemaradni arról. A Nógrád megyei néptánccsoportok találkozóján ennek megfelelően idén is megtelt a Józsi színházterme és aki ott volt, felejthetetlen élményekkel távozott. 

néptánccsoport
A néptánccsoportok fellépése Palócföld értékeit is közvetítették
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Néptánccsoportok mutatkoztak be

Pergő rakott és színes szoknyák, keményített ingvállak, hangosan koppanó csizmasarkak, vidáman reppenő hajfonatok. Az egymást követő, hagyományokat éltető tánccsoportok alázattal előadott produkciói, a legkisebbek bájos, az arcokra mosolyt csaló lépései, elődeink által is dúdolt, énekelt muzsikák. Hangosan tapsvihar. Dióhéjban így lehetne összefoglalni a szombaton megtartott Nógrád Megyei Gyermek, Ifjúsági és Felnőtt Néptáncantológia.

– A rendezvény célja, hogy a Palócföldön működő csoportoknak lehetőségük legyen egymást megismerni, bemutatni koreográfiáikat. A fellépésnek ugyan nincs tétje, azonban ezúttal is rangos szakmai zsűri osztotta meg véleményét a produkciókat követően a látottakról. Mindezt a további fejlődés érdekében, segítő szándékkal tették – tájékoztatta portálunkat Kovács József, a Nógrád Táncegyüttes vezetője.

Rangos szakmai zsűri mondott véleményt

Mint mondta, Sikentánc Szilveszter, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért díjas táncpedagógus, koreográfus, Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere és Husvéth Csaba, a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium tagozatvezetője, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület szakmai elnökségi tagja, Kiváló Tehetséggondozó Pedagógus Díjjal kitüntetett néptáncpedagógus is helyet foglalt a zsűri soraiban, amit Asztalos-Kiss Zsuzsanna „Örökség” pedagógiai díjjal, az Oktatási Hivatal pedagógiai díjával, valamint Nemzetiségekért díjjal kitüntetett néptáncpedagógus, koreográfus is erősített. 

Átlépték a vármegye határait

– Idén húsz együttes mutatkozott be a találkozón, megyénk számos településéről, mások mellett Maconkáról, Tarról, Pásztóról, Szurdokpüspökiről, Szécsényből és Kazárról is érkeztek. Azonban ez alkalommal átléptük Nógrád vármegye határait és az egész palóc vidéket megszólítottuk. Ennek megfelelően Heves vármegyéből három, és egy borsodi csoport is eleget tett a meghívásnak – fogalmazott Kovács József.

Azt is elárulta, hogy természetesen a házigazda Nógrád Táncegyüttes is képviseltette magát a rendezvényen, ahol a hagyományoknak megfelelően az idén 45 éves Dűvő zenekar biztosította a kiváló muzsikát, de volt olyan csoport, aki saját bandával érkezett. 

A Salgótarjáni Néptáncművészetért Közalapítvány, a Hagyományok Háza támogatásával rendezte meg a hagyományos programot, aminek szervezéséből a Jópalócok Regionális Népművészeti Egyesület is kivette a részét a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában