Természet

2024.10.01. 06:55

Madarakat gyűrűznek hétvégén Patakon és Kisterenyén

Különleges programokkal csábít a szabadba idén is az Európai Madármegfigyelő Napok programsorozat. Sok helyen madarak gyűrűzésére, valamint madármegfigyelő kirándulásokra is várják az érdeklődőket.

Gulyás Edina

Az előző évekhez hasonlóan idén is megrendezik az Európai Madármegfigyelő Napokat október első hétvégéjén. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szűkebb hazánkban két helyszínen várja az érdeklődőket – tájékoztatott közleményében az egyesület. Patakon és Bátonyterenyén is megfigyelik a madarakat.

madarak
Október első hétvégéjén madarakat gyűrűznek majd a szakemberek az érdeklődők előtt
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool Archív/Illusztráció

Madarakat figyelnek meg az érdeklődőkkel

Az Európai Madármegfigyelő Napok egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat szólítanak meg és csábítanak a szabadba a szervezők. A programsorozathoz Nógrádban is csatlakozhatnak az érdeklődők: Patakon október 5-én és 6-án, a hétvége mindkét napján reggel 7 és 10 óra között madárgyűrűzést és madármegfigyelést tart a madártani egyesület Nógrád vármegyei csoportja. A régió keleti felén, Bátonyterenyén is madárgyűrűzésen vehetnek részt a madárbarátok, itt október 6-án, vasárnap 7-11 óráig a kisterenyei városrészen, a bányatelepi vasúti megállóhelynél lesz erre lehetőség. 

Az akció egyben verseny is az európai államok között.  A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek.

 Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt – derül ki a közleményből. Hozzátették: a magyar eredmény gyarapításához nemcsak a szervezett helyszíneken lehet hozzájárulni, bárki megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait. Az akcióról bővebb információ a madártani egyesület honlapján érhető el. A programokra nem szükséges előzetesen jelentkezni, elég a választott helyszínre menni a megadott időpontban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában