Rendezvény

2 órája

Kutatók éjszakája: Budapestre látogattak a pásztói gimisek

Idén is megrendezték a közelmúltban a Kutatók éjszakája című rendezvénysorozatot. Ez alkalomból pedig a pásztói gimnazisták Budapestre látogattak.

Nagy Orsolya

Mint arról a Mikszáth Kálmán Gimnázium a Facebook-oldalán beszámolt, az iskolából összesen ötven diák és három kísérőtanár vett részt Budapesten a Kutatók éjszakája című rendezvényen. A diákok két csoportban két helyszín programjait látogatták meg, így több egyetemen is jártak.

kutatók éjszakája
A Kutatók Éjszakáján jó élményekkel gazdagodtak a pásztói diákok
Forrás: Facebook/Mikszáth Kálmán Gimnázium

Kutatók éjszakája kínált izgalmas előadásokat

– Az első csoport a délutánt a BME intézményében kezdte, ahol fizikai előadáson vehettek részt. Láthattak egyebek mellett kísérleteket folyékony nitrogénnel, de a légnyomás hordóroppantó erejét is megcsodálhatták, valamint megtapasztalhatták a tehetetlenség törvényét is. A bemutató után a diákok kisebb csoportokban önállóan megtekintették az előre regisztrált előadásokat, illetve szabadon választhattak a kínálatból. A BME főépületében kipróbálták, sőt felrobbantották az atomerőművet szimulátorral, ismerkedtek a fúziós energiával, newtoni és nem newtoni anyagokkal is – fogalmazott az intézmény Facebook-oldalán. Emellett pedig számos érdekes előadáson voltak jelen a tanulók.

Az intézmény kifejtette, az ELTE-n kémia és fizikai kísérleteket láttak a gimnazisták, ahol a vállalkozó szellemű diákoknak még a kezüket is „felgyújtották”, míg a vegyészmérnöki karon gabonaféléket elemeztek és kóstolhattak, de a kromatográfiával is ismerkedhettek.

Az Ericssonnál is jártak a tanulók, ahol egyebek mellett 3D-s nyomtatással, önvezető LEGO autóval, mobiltelefonos otthoni torokdiagnosztikával ismerkedhettek meg és egy nagyon látványos kísérleti előadást láthattak.

 Mint írták, a kísérő tanárok, így Pilmayer Júlia és Bartus Róbert számára külön élmény volt az ELTE Természetrajzi Múzeumának meglátogatása, valamint a kullancsok mikroszkópos vizsgálata és a patkányok operáns tanulásának bemutatása.

Az egészségügy területén is számos előadást hallhattak

Az intézmény arra is kitért, hogy a második csoport a SOTE intézményébe látogatott el, ahol a diákok kisebb csoportokban látogatták az előre regisztrált előadásokat és laborokat a klinikákon. Többek között hallhattak előadást a robotsebészetről a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán, de megismerhették a Da Vinci robot működését is. Ezen túlmenően a sejt átprogramozás történetét is hallhatták a diákok, valamint annak alapjait és az orvoslásban felhasznált területeit is megismerték.

Mint fogalmaztak, az érdeklődő diákok kalandozhattak a pszichiátria területén is. Megtudhatták például, hogy mi a különbség a neurológiai betegek és a pszichiátriai betegségben szenvedők között, de a Patológiai Intézetben is jártak, ahol szintén izgalmas előadáson vettek részt. Emellett a betegségek diagnosztizálásának lépéseit is megismerték, valamint láthattak meglepő betegtörténetek mikroszkópos metszeteit és diagnosztizálását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában