Interjú

2 órája

Kreicsi Bálint: építsünk élhető, fejlődő és összetartó Salgótarjánt!

Elfoglalta hivatalát Kreicsi Bálint, Salgótarján új polgármestere. A városvezetővel, aki a Hajrá, Salgótarján! Egyesület és a Fidesz-KDNP közös jelöltjeként magabiztosan nyerte a választást, a csütörtöki alakuló ülés előtt beszélgettünk.

Szabó György

A június 9-ei önkormányzati választáson a salgótarjáni választópolgárok úgy döntöttek, hogy búcsút intenek a várost több cikluson keresztül irányító baloldalnak. A civil életből érkező lokálpatrióta, a választáson a Hajrá, Salgótarján! Egyesület és a Fidesz-KDNP támogatását élvező Kreicsi Bálint magasan nyert a hat jelölt közül, így a szavazatok 46,58 százalékát begyűjtve ő lett a város új polgármestere.

Kreicsi Bálint, Salgótarján új polgármestere
Kreicsi Bálint, Salgótarján új polgármestere
Forrás: Kreicsi Bálint Facebook-oldala

Azonnal munkához látott Kreicsi Bálint 

– Köztudott, hogy nem túl rózsás a város pénzügyi helyzete, amit Önök örökül kapnak az előző városvezetéstől. Hogyan látja, mennyi időbe telik majd stabilizálni és pozitívba fordítani az önkormányzati gazdálkodást? – kérdeztük a hivatalba lépő polgármestert.
– Igen, valóban ez a helyzet. Bár a legutóbbi közgyűlésen még a féléves teljesítést tárgyalták a képviselők, mi már áttekintettük a háromnegyed éves számokat is. Ezekből jól látszik, hogy valamivel több, mint egymilliárdos mínuszban vagyunk. Rendkívüli kormányzati támogatásra 1,2 milliárd forint igény került benyújtásra. Ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk ezt az évet, mindenképpen kormányzati támogatásra lesz szükség, amit az előző városvezetés mindig meg is kapott: 2020 és 2023 között több mint 2 milliárd forint extra támogatás érkezett különböző jogcímeken. Pozitívba fordítani Salgótarján önkormányzati gazdálkodását még senkinek nem sikerült a rendszerváltás óta. Ennek természetesen két iránya van – ami mindenki számára egyszer egy –, racionalizálni kell a kiadásokat és növelni kell a bevételeket. Ezt bárki el tudja mondani, de még megvalósítani senkinek sem sikerült. A lényeg a mondat második felében van, ami annyit tesz, hogy nem a meglévő gazdasági szereplőket kell sanyargatni még jobban, hanem úgy kell bővülnie a város gazdaságának és a gazdasági élet szereplőinek, hogy azáltal a helyi adóbevételek növekedjenek. Az a célom, hogy a ciklus végére ez már kézzel fogható eredmény legyen.

– Az elmúlt ciklusok nem csupán Salgótarján gazdaságán hagytak komoly sebeket, hanem sajnos a szociális helyzetén is. Milyen terveik vannak az elvándorlás lassítására, megállítására? Hogyan tennék vonzóvá, igazán élhetővé a várost minden generáció számára?
– Nyomasztó az, amit a városban tapasztalunk. A város szociológiai összetétele egyre rosszabb, a városban olyan elemek és csoportok jelentek meg, amely már az itt élők biztonságérzetére is kihat. Mielőtt bármiről is beszélnénk, ahhoz elinduljunk egy olyan úton, ami városunkat vonzóvá teszi, először a közbiztonságot kell megerősíteni és rendet kell tenni a közterületeken – minden szempontból. A közbiztonság megerősítése prioritást élvez az új városvezetés munkájában. Ennek a komplex terve már kidolgozás alatt áll, komoly szakemberek, a városi rendőrkapitányság, biztonságtechnikai szakemberek és a polgárőrség bevonásával.

– A helyi baloldal nemhogy nem építette, hanem lényegében tudatosan rombolta a kapcsolatot a kormánnyal. Ön alapvetően civil a politikai életben, ám a választáson a Fidesz-KDNP támogatását élvezte, sőt, Orbán Viktor miniszterelnök személyesen is a segítségéről biztosította. Mit jelenthet mindez a város jövőjére nézve?
– Bárhogyan is állt az előző városvezetés és egyes politikusok a kormányhoz, azt látom, láttam, hogy a kormány hogyan viszonyult Salgótarjánhoz. Itt volt a TOP-os 9,2 milliárd forint fejlesztési csomag, megnyitották a város számára a Modern Városok Programot, megépült az onkológiai központ, kétszer két sávos lett a 21-es út, megújultak a templomaink, egyházi épületeink, megnyitották a közel 12 milliárdos TOP+ fejlesztési csomagot, kapott a város több milliárd forint egyedi kormányzati támogatást, csak az MVP tervezésére 1 milliárd forintot. Azt, hogy ezzel hogyan sáfárkodtak, arról a városlakók állították ki a bizonyítványt június 9-én. Nekünk most azzal kell foglalkoznunk, hogy a TOP+ forráskeretet ütemezetten és a lehető leghatékonyabban használjuk fel, valamint mindent meg kell tennünk, hogy az MVP-ben megfogalmazott célok közül az észszerűség határain belül minél többre tudjunk megoldást találni – esetlegesen egyedi kormányzati döntéseket elérni.

Kreicsi Bálint, Salgótarján új polgármestere
Kreicsi Bálint már munkához is látott a városházán
Forrás: Kreicsi Bálint Facebook-oldala

– Még az átadás-átvétel előtt távozott több önkormányzati cég vezetője. Hogyan áll jelenleg a pótlásuk, illetve terveznek-e valamilyen átalakítást a városi társaságok szervezetét, feladatköreit illetően?
– A közgyűlés kiírta a pályázatokat, várjuk a jelentkezőket – mire ez az interjú megjelenik, már be is érkeztek. Reméljük, sok értékes pályázat érkezik, mert szükség van a jó szakemberekre városunknak. A társaságok működését át fogjuk tekinteni, a működésüket racionalizálni kell, szükségét látom több esetben is a profiltisztításnak. Amely cégek erre alkalmasak, ott elvárható a jobb eredmény produkálása, ami ugyancsak segíthetné az önkormányzat gazdálkodását.

– A mögöttünk hagyott években milliárdos, már megnyert fejlesztési forrásokat bukott el az önkormányzat, jellemzően önhibájából. Önök milyen fejlesztési tervekkel vágnak neki a városvezetésnek?
– Minden forint elvesztett fejlesztési forrás nagyon fájó minden településnek, pláne egy olyan helyzetben lévő városnak, mint Salgótarján. A ciklus elején a fejlesztések tekintetében kötött pályán mozgunk, hiszen a most futó TOP+ fejlesztési csomag elemeit még az előző városvezetés ütötte le. A program lehetőségeit figyelembe véve áttekintjük ezeket, és amennyi mozgásteret a rendszer enged, megpróbáljuk újraszabni azokat, illetve a hangsúlyokat úgy elhelyezni, hogy összhangba, szinkronba kerüljenek saját távlatos fejlesztési elképzeléseinkkel. Emellett természetesen elkezdjük kidolgozni saját fejlesztési elképzeléseinket, ezek között – mint azt már említettem – a közbiztonságot megerősítő komplex fejlesztési terv, beavatkozási program élvez prioritást.

– Igen hangos volt a kampány, a helyi baloldal minden eszközt megpróbált bevetni a győzelemért Önökkel szemben. Bár látszólag a saját szavazóikat sem győzték meg igazán, a képviselő-testületben végül mégis szereztek öt mandátumot. Milyen lesz a közös munka ezek után? Politikai csatározásokra vagy konstruktív együttműködésre számítanak?
– A kampány lezárult, és úgy érzékelem, hogy mindenki elfogadta a választók döntését. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy-egy választás után nyugodtabb közgyűlési munka a jellemző. Mindenesetre mi most elsősorban az előttünk álló feladatokra, a munkára koncentrálunk. Mivel a közgyűlésben erősen jelen van a politika, ezért természetesen hozzátartozik a politikai adok-kapok is. A jól működő demokráciákban egy jól működő ellenzék mindig jobb munkára, még nagyobb teljesítményre sarkallja a hatalmon lévőket. Ez közös érdekünk, ezt várják tőlünk a salgótarjániak.

– Ön sikeres vállalkozó, ám most beköltözik a városházára. Teljesen kiszáll az üzletből? Lesz, aki átveszi és tovább viszi a családi cégük ügyeit?
– Ne túlozzunk, de az valóban igaz, hogy egy több mint harminc éve működő családi vállalkozást vezettem eddig. Egy fenékkel két lovat nem lehet megülni, és egy vállalkozás napi szintű irányítása összeférhetetlen is a polgármesteri megbízatással. Mivel ez egy családi vállalkozás, ezért továbbra is a családban is marad, hiszen a feleségem nagy áldozatot hozva – feladva eddigi saját karrierjét – átveszi a vállalkozás irányítását. A nyarunk egy részét arra használtuk fel, hogy ez az átmenet a lehető legzökkenőmentesebb legyen.

– Végezetül: biztosan bepakolt már az új irodájába és leült a polgármesteri székre. Milyen érzés volt? Salgótarjáni kisfiúként, kamaszként vagy fiatal felnőttként gondolt valaha is arra, hogy egyszer Ön vezeti majd szeretett városunkat?
– Jelenleg vajmi kevés időt tudunk szánni a bebútorozásra, azonnal a munkába vetjük magunkat. Aki ismer, az pontosan tudja, hogy számomra talán a legnehezebb ez a fajta székben ülés lesz. Én mozgásban szeretek lenni, tenni-venni, megfogni és elintézni a dolgokat. De egy önkormányzat, egy hivatal máshogyan működik, más ritmust kíván meg. Tőlem is. Ettől függetlenül szeretném a lehető legtöbb esetben a menedzser-szemléletű irányítást, vezetést meghonosítani. Hiszem, hogy fiatalos csapatunk lesz erre a garancia. Sosem készültem ilyen pozícióra, se kamaszként, se felnőttként, de óriási megtiszteltetés ez a bizalom, és hatalmas felelősség is, hogy szülővárosom első embere lehetek. Minden nap azért fogok dolgozni, hogy megszolgáljam ezt a bizalmat, hogy egy élhető, fejlődő és összetartó Salgótarjánt építsünk, közösen az itt élőkkel!

Az alakuló ülésről szóló tudósításunkat később közöljük, addig azonban itt az új polgármester csütörtöki beszéde:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában