Helyi közélet

2024.10.11. 11:08

Ijesztő, ami kiderült: veszélyben lehet, aki átesett a COVID fertőzésen

A COVID-19 esetszámok növekedése várható térségünkben, mivel a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálatai szerint immár második hete magas a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja Salgótarján és térsége szennyvízében. A kutatók ráadásul megdöbbentő információkat közöltek a fertőzés hosszútávú szövődményeiről.

A vírus immár négy éve velünk van és a kutatók egyre többet tudnak meg róla. A közelmúltban ijesztő hatásról számoltak be – írta meg a zaol.hu. Az új adatok azt mutatják, hogy a COVID-19 károsíthatja az agytörzset, amely mindenféle testi funkció — a légzéstől a vérnyomásig — létfontosságú irányítóközpontja.

„Az agytörzsben és környékén zajló dolgok létfontosságúak az életminőség szempontjából, de eddig lehetetlen volt élő embereknél letapogatni az agytörzsi magok gyulladását, mivel azok apró méretűek és nehezen elérhető helyen vannak. „A tudósok legtöbbször csak a halál utáni vizsgálatok során látnak rá igazán az agytörzsre” — magyarázta közleményében Dr. Catarina Rua, a Cambridge-i Egyetem munkatársa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában