Karbantartás

2 órája

Komoly veszélyeket rejthet a fűtési szezon – te felkészültél már?

Beköszöntött az ősz és a hűvös időjárás is. Egyre többen fűtik fel otthonukat a hidegben. Fontos azonban a biztonság érdekében ellenőriztetni a fűtőberendezéseket még a fűtési szezon kezdete előtt.

Nagy Orsolya

Nem győzik a szakemberek hangsúlyozni, hogy még a hivatalos fűtési szezon, azaz október 15-e előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések és a kémények ellenőrzése, valamint karbantartása. Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője felhívta a figyelmet, hogy még senki nem késett el, ha eddig nem sikerült ellenőriztetni a fűtőeszközöket, október közepéig még bárki megteheti, de a legfontosabb a rendszeresség.

fűtés, kémény
A kémények ellenőriztetése elengedhetetlen még a fűtési szezon előtt
Fotó: Berán Dániel / Forrás: MW/Illusztráció

A fűtési szezonban a kéménytisztítás elengedhetetlen

– A családi házakhoz ma már nem mennek ki automatikusan a kéményseprők, és nem is kötelező a kéményellenőrzés, ugyanakkor rendkívül fontos időről időre elvégeztetni azt. Amennyiben a lerakódott korom és kátrány miatt a kémény belső keresztmetszete leszűkül, és nem tud a füstgáz távozni, akkor a mérgező gáz visszaáramolhat a lakásba, illetve szén-monoxid is keletkezhet, és ezek az életet veszélyeztetik. Emellett ugyanígy a kéménytűz veszélye is fennállhat – hangsúlyozta Kapás Márton.

A szóvivő kiemelte, a fűtési szezonnal a szén-monoxid-mérgezés veszélye is fokozottan megjelenik. Amennyiben nyílt égésterű fűtőeszközt, vagy vízmelegítőt használunk, akkor mérgező szén-monoxid keletkezhet.

 Teljesen mindegy, hogy gázzal, fával, szénnel, vagy olajjal fűt valaki, amennyiben a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás, akkor a veszély fennáll. Hozzátette: éppen ezért fontos a megfelelő levegő-utánpótlás biztosítása otthonunkban, például a nyílászárókba szerelt résszellőzőkkel, a fűtő- vagy melegítő berendezés, vagy az égéstermék-elvezető felülvizsgálatával és karbantartásával. Az esetleges szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében pedig tanácsos egy jó minőségű érzékelőt beszerezni.

Tilos szeméttel fűteni otthonunkat!

Kapás Márton kitért továbbá arra is, hogy szintén oda kell figyelni, hogy a szilárd tüzelésű fűtőberendezésekben kizárólag a gyártó által előírt anyagokkal szabad fűteni.

– Fával való tüzelés esetén csak papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el, háztartási hulladék nem. Emellett farostlemezzel és laminált lapokkal sem szabad tüzelni – ismertette. 

Kiemete: a szén-, fa- vagy vegyes tüzelésű kályhánkat pedig csak aprított fával, papírral, illetve a kereskedelemben kapható alágyújtóssal szabad begyújtani, semmiképpen sem benzinnel. Amennyiben valaki úgy dönt, mégis szeméttel fűt, akkor amellett, hogy az a tüzelőberendezés idő előtti tönkremenetelét okozhatja, mérgező gázok keletkezését és kéménytűz kialakulását is kockáztathatja.

Rendszeresen ellenőriztessük az eszközöket!
A témával kapcsolatban korábban elmondta portálunknak Deák János gázszerelő, hogy a gázkészülékek biztonságos működése miatt célszerű évente legalább egyszer, még a fűtésszezon előtt szakemberrel ellenőriztetni azokat. Ez nem csak a balesetek megelőzése céljából fontos, de üzembiztonsági és gazdasági szempontból is. A szakember akkor arra is felhívta a figyelmet, hogy évente több ember meghal hazánkban szén-monoxid mérgezésben, ezért komolyan kell venni az ellenőrzést, és ügyelni arra, hogy mindig legyen a helyiségben friss levegő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában