Megemlékezés

2024.10.13. 14:48

Emléktáblát állítottak a Nógrádmegyeri Szegkovács KTSZ alapítóinak tiszteletére (fotók)

Idén ünnepelte volna megalakulásának 73. évfordulóját a Nógrádmegyeri Szegkovács KTSZ, amelynek alkalmából egy megemlékező ünnepséget tartottak szombaton a településen. A rendezvényen a múltidézés mellett egy emléktáblát is átadtak a szervezet alapítóinak és dolgozóinak tiszteletére.

Sipos Nina Vivien

Mint a megemlékező ünnepségen is elhangzott, az 1951-ben alapított Nógrádmegyeri Szegkovács KTSZ Vastömegcikk Ipari Szövetkezet az ország első roma alapítású KTSZ-e volt, amelyet Rácz Béla és több mint negyven cigány család hozott létre. Az évtizedek során a KTSZ nemcsak helyi, hanem országos hírnévre is szert tett, miközben százaknak adott munkalehetőséget és biztos megélhetést. Az itt dolgozók, romák és nem romák egyaránt közösségként, családként élték meg a mindennapokat, és generációról generációra adták tovább a munka szeretetét, értékét, alázatát. 

Emléktábla Nógrádmegyerben
Az emléktábla a Nógrádmegyeri Szegkovács KTSZ előtt tiszteleg
Fotó: Vendel Lajos / Forrás:  Nool.hu

A máig köztünk élő szépkorúak mostanáig emlegetik Rácz Béla, vagy ahogy mindenki ismerte, Beni tanításait, intelmeit és jó cselekedeteit, ugyanis általa és a KTSZ révén becsületük lett a cigányoknak. Elnöksége haláláig, 1974. október 4-ig tartott. A szervezet végül 1991-ben szűnt meg végleg.

Az emléktábla egy régi fotó alapján készült

Az eseményen egy emlékművet is állítottak a település hivatalánál szombaton, amelynek megvalósulását a közösségi összefogás tette lehetővé: a helyi szervezetek, az önkormányzat, a civilek, a formális és informális szervezeti támogatók, valamint az országos és megyei partnerek egyaránt. Ezen együttműködés példaként szolgálhat minden kollektíva számára, mivel együttes erővel jött létre egy olyan emlékmű, amely örökre megőrzi a KTSZ alapítóinak és dolgozóinak emlékét.

– Én azon szerencsés emberek közé tartozom, akinek közvetlen élményei is voltak a KTSZ-el kapcsolatban, ugyanis apai, anyai nagyszüleim, és a szüleim is ott dolgoztak – fogalmazott Rácz Roland, Nógrádmegyer község polgármestere, majd így folytatta: – A nagy fizikai erőt igénylő kovácsműhelytől a kényelmesebb irodai munkáig szinte minden területen dolgozott valamelyik családtagom. Sok történetet is hallottam, mert napi téma volt otthon a KTSZ, a tánccsoport, a nagy és erős közösség, amelynek alapjait a szervezet kijelentette. Kiemelte: mint a település megválasztott vezetője, mindent elfog követni azért, hogy a jelenlegi és jövőbeli generáció is hasonlót átéljen, azonban ehhez minden nógrádmegyeri lakos közreműködésére szükség lesz.

Áldás is szállt az alkotásra

Az ünnepségen beszédet mondott még Berki Judit esélyegyenlőségi szakember, aki a Máltai Szeretetszolgálat által támogatta a KTSZ emlékprogramot, Szomora Szilárd, a Nógrádmegyeri Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetségének elnöke, Királyné Mulyas Klaudina, a helyi Radics István Közösségi Színtér intézményvezetője, valamint Rácz Béla, az 1Magyarország Egyesület vezetője, és a KTSZ Emlékbizottság szervezője.

Az emléktáblát Rácz Vilmos és felesége leplezte le a nagyközönség előtt, akik anno maguk is dolgoztak a KTSZ-ben, majd Polcz Zoltán, Nógrádmegyer plébánosa megáldotta a művet, amelyet Kállai András alkotott meg egy, az alapítókról és dolgozókról készült fotó alapján. A kiállított alkotás közadakozásból, az NMCKSZ és a Máltai Szeretetszolgálat, valamint Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos jóvoltából készült el. Az ünnepséget követően zenés fogadást tartottak a művelődési házban, ahol a kiváló hangulatról Duka Norbert és zenekara gondoskodott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában