Program

2024.10.10. 08:14

Családi napra várják a vendégeket a sportközpontban, hős katonára is emlékeznek – ki volt ő?

A Balassagyarmati Honvédelmi Sportközpont a Facebook oldalán adta hírül, hogy ismét családi napot tartanak október 19-én, szombaton 10 és 18 óra között. A családi napon a résztvevők a megszokott sportos programok mellett megtekinthetnek egy dokumentum hadijátékot is vitéz Honti Istvánról.

Lászlók Judit

A közzétett felhívás szerint a rendezvény ideje alatt megtekinthetőek lesznek az amerikai, szovjet, német és magyar egyenruhák, felszerelési tárgyak, valamint német tábori kórház járművek: Willys Jeep, Krupp Protze tüzérségi vontató és szovjet URAL motorkerékpár. A lőtéren pedig a résztvevők kipróbálhatják a légfegyveres lövészetet, az Airsoft lövészetet, a lézerfegyveres lövészetet, valamint a Hunter Field Target lövészetet várja a családi nap vendégeit.

Családi napra várják a vendégeket idén is
Családi napra várják idén is a vendégeket. Tavaly már nagy sikert aratott a honvédelmi sportközpont kezdeményezése
Fotó: Vendel Lajos archív / Forrás: Nool.hu

Családi nap: felbuzdultak a tavalyi sikeren a szervezők

A létesítmény tatami termében, pedig mini akadálypálya várja majd a kicsiket. Továbbá 12 és 16 órai kezdettel az érdeklődők megtekinthetik a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület fegyverbemutatóját. Mindezek mellett kiemelt programjuk lesz a dokumentum hadijáték vitéz Honti István fegyvertényéről, amely 14 órakor veszi kezdetét. 

Honti Istvánt haditettéért Magyar Arany Vitézségi Éremmel jutalmazták

Mint arról a Zaol.hu korábban beszámolt vitéz Honti István törzsőrmester, a balassagyarmati temető evangélikus parcellájában nyugszik, a keleti fronton tűnt ki bátorságával. Huszár András amatőr történelemkutató kutatásaiból kiderült: „1941. szeptember 6-án Nowo Komenkánál, a Dnyeper-könyöknél átkelt ellenség visszavetése alkalmával páncéltörő ágyúszakasza egy részét vezette közreműködő harckocsi támogatásával, miközben rettenthetetlen bátorsággal, félelmet nem ismerve járt elől jó példával legénysége előtt. A beásott és szívósan védekező ellenség leküzdésében legénységét rohamra vezette és az ellenségnek jelentős veszteséget okozva számos foglyot ejtett. Ezen haditettét – mindenkor ragyogó példáját mutatva az elszánt, bátor, félelmet nem ismerő magyar harcosnak és vezetőnek – még kétszer megismételte.”

A cikkben kiemelték, hogy Honti Istvánt haditettéért Magyar Arany Vitézségi Éremmel jutalmazták, mely a legrangosabb, a Magyar Királyi Honvédség legénységi állományú tagjainak adományozható katonai kitüntetés volt a második világháború éveiben. A kitüntetés eszmei értékét mutatja, hogy 1939 és 1945 között a hadsereg kötelékében szolgáló több százezer magyar katona közül mindössze 40 fő érdemelte ki. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában