Felelőtlenség

11 órája

Ez a busz elment – mi történt a mobilozó sofőrrel?

Lezárult a belső vizsgálat a Budapest-Salgótarján távolsági buszon – szakadó esőben – mobilozó sofőr ügyében, akiről egy utas készített videót. A busztársaság közölte az eredményt.

Nool.hu

Mint arról szeptember közepén beszámoltunk, egy utas videóra vette a buszsofőrt, aki az egyik Budapest-Salgótarján járaton a kormányra könyökölve vezetett, miközben a mobiltelefonja kijelzőjét görgette perceken át. Tette mindezt utasokkal a háta mögött, ráadásul szakadó esőben. Az ügyben a Volánbusz azonnal belső vizsgálatot indított, mi pedig most utánajártunk, hogy milyen eredménnyel zárult a közlekedési társaság eljárása.

buszsofőr, mobil, volánbusz
Egy utas vette videóra a mobilozó buszsofőrt, aki könyökkel vezette a járművet.
Forrás: részlet a videóból

Könyökkel, mobilozás közben vezette a buszt

„Az autóbusz-vezetők rendszeres oktatásának részét képezik a mobiltelefon használatára vonatkozó szabályok, és ezekre belső kommunikációs kampányokban is rendszeresen felhívjuk figyelmüket. Amennyiben a szabálytalan mobiltelefon-használat bizonyítható, a társaság kollektív szerződésében foglaltak szerint a munkáltató különböző szankciókat alkalmaz, súlyosabb esetben vagy a kötelezettségszegés ismétlődő jellege esetén akár a munkaviszony megszüntetésére is sor kerülhet. Ezért bízunk benne, hogy nem, vagy csak elvétve fordulhat elő hasonló szabályszegés” – közölte érdeklődésünkre a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

A konkrét eset fejleményeivel kapcsolatban arról tájékoztattak:

A felvételen látható munkavállalóval szemben kezdeményezett belső vizsgálat lezárult, az érintett munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntettük.

A Volánbusz arra kéri az utasokat, hogy – mint fogalmaznak: szolgáltatásaik színvonalának emelése érdekében – panaszaikkal a lehető legrövidebb időn belül forduljanak a társasághoz e-mailben vagy személyesen az autóbusz-állomásokon, így észrevételeik kivizsgálása és megnyugtató lezárása gyorsabban megtörténhet.

Kamera a buszokon?

Sokszor egyébként a buszokon elhelyezett biztonsági kamerák is a társaság segítségére vannak az esetleges problémák feltárásában, ám a Budapest-Salgótarján távolsági buszon történtekről saját felvétel nem, csupán az olvasói videó állt rendelkezésre.

„Az érintett esetről nem rendelkezünk kamerafelvétellel, de az autóbuszok jelentős részén fedélzeti kamerarendszer működik, amely a kollégáinkat ért – és sajnos egyre nagyobb számban előforduló – atrocitások megelőzésben és a megtörtént esetek felderítésében is segítséget nyújt, sok esetben eredményesen hozzájárulva a nyomozó hatóság munkájához is. Az újonnan beszerzett járművek már minden esetben kamerával felszerelten állnak forgalomba” – válaszolta érdeklődésünkre a Volánbusz Zrt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában