Aláírásgyűjtés

2024.09.27. 13:33

Zúgolódnak a zenélő út miatt

Pénteken reggel bejárta az országos sajtót, sőt, még a Rádió1 Balázsék című reggeli műsorában is téma volt a 21-es főút hevesi szakaszán megépült zenélő út elleni aláírásgyűjtés.

Nagy Orsolya

Az elmúlt hónapokban többször beszámoltunk már az eredetileg Nógrádba tervezett, ám a környezeti hatástanulmányok – egyebek mellett zajterhelési mérések – miatt végül a 21-es számú főút Heves vármegyei szakaszán, Hatvan és Lőrinci között megépített zenélő útról. Az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című slágerének legismertebb dallamát játszó szakasz – a 67-es út és a Tokajba vezető 37-es után – hazánk harmadik zenélő útja.

Aláírásgyűjtést terveznek a zenélő út megszűntetése vagy zajvédő falak építése érdekében
Aláírásgyűjtést terveznek a zenélő út megszűntetése vagy zajvédő falak építése érdekében
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Balázséknál is téma volt a zenélő út

Pénteken reggel több országos portál is beszámolt arról, illetve a Rádió1 Sebestyén Balázs nevével fémjelzett reggeli műsorában is szó volt róla, hogy az átadása után alig három héttel már aláírásgyűjtést terveznek a zenélő út megszűntetése vagy zajvédő falak építése érdekében. A környékbelieket megosztja a kérdés: egy betelefonáló szerint egyértelműen politikai szándék áll a petíció mögött, egy másik hallgató szerint tényleg valós probléma a zajszennyezés, mivel – mint mondta – ha olyan a széljárás, akkor még a Mátrai Erőműben is hallani a dallamokat. Utóbbi azt tapasztalta, hogy leginkább akkor van gond, ha kamionok vagy buszok hajtanak a zenélő útburkolatra.

Szakemberek vizsgálták meg a zenélő út helyszínét

A témával kapcsolatban megkerestük Becsó Zsoltot, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselőjét, aki megerősítette, hogy eredetileg valóban Nógrád vármegyében lett volna a zenélő út, azonban – mint fogalmazott – nem véletlenül született meg az a döntés, hogy nem itt valósítják meg a beruházást, hanem Heves vármegyében.

– A közös döntést az indokolta, hogy szűkebb hazánkban nem tudtunk a 21-es számú főút mentén kizárni egy olyan szakaszt sem, ahol ne zavarta volna a lakosokat a zenélő út. Éppen ezért esett a választás a jelenlegi útszakaszra. A döntést szakemberek által végzett felmérések előzték meg, és tanulmány is született az ügyben – mondta Becsó Zsolt. Hozzátette: nem tudja megítélni, hogy jogos-e a kritika, valóban zavaró-e a zenélő út az érintett szakaszon, így nem kíván állást foglalni a témában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában