Különleges ajándék

2024.09.16. 14:53

Búcsúi szentmise során vált a Szent Kereszt szilánkja a nádújfalui templom ereklyéjévé (fotók)

Hívők sokasága vett részt vasárnap a mátraterenye-nádújfalui templomban, ahol a Szent Kereszt felmagasztalásának az ünnepe alkalmából megtartották a helyi egyházközség templombúcsúját. Az ünnepi szentmise során a Szent György Lovagrend és a Kárpát-medencei Vitézi Rend képviselői hivatalosan is átadták a helyi egyházközségnek a Szent Kereszt ereklyét.

Veres Edina

Mátraterenyén, a nádújfalui Szent Kereszt felmagasztalása-templomban vasárnap tartott búcsúi szentmise egy különleges momentumot is tartogatott a megjelent hívők számára. A liturgián a Szent György Lovagrend és a Kárpát- medencei Vitézi Rend is képviseltette magát.

A szentmise során hivatalosan is átadták a helyi egyházközségnek a Szent Kereszt ereklyét
A szentmise során hivatalosan is átadták a helyi egyházközségnek a Szent Kereszt ereklyét
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Az egybegyűlteket elsőként Korponai István diakónus köszöntötte, aki továbbá a rendhagyó vendégek jelenlétének magyarázataként elmondta: a búcsúi szentmise keretében hivatalosan is a templom közösségéé vált az az ereklye, amely immár közel egy éve náluk volt. Hozzátette: a Szent Keresztből származó szilánk az egyik legnagyobb tisztesség, amit a templomuk megkaphatott.

Ezután a szertartást celebráló Zahar Béla, Galgahévíz plébánosa a szentbeszédben úgy fogalmazott: a nádújfalui templom a vármegye egyik gyöngyszeme, ahol a kereszt az „úr”.

– A kereszt összekapcsolja a földet és az eget, ugyanakkor a megfeszített Krisztus széttárt karja egybegyűjti, egységbe forrasztja az embereket, a lelkeket. Erre van szükségünk, ugyanis szent közösséggé válva, egymásért felelősséget vállalva tudjuk feladatainkat elvégezni és méltókká válni arra, hogy a Jóisten majd mindennek jutalmául a megígért boldogságban részesítsen bennünket – húzta alá Zahar Béla, aki tudatosította a hívőkben: Isten úgy szerette a világot, hogy egyetlen fiát adta érte.

Az ereklye eredetéről is hallhattak a hívők a szentmise során

A plébános arra is rámutatott, hogy az emberek úgy lehetnek méltók Jézushoz, ha ők is mindennap felveszik a keresztjüket, amely lehet akár betegség vagy bármilyen nehézséget jelentő helyzet. Hozzátette: e terheken pedig úgy emelkedhetnek felül, ha Jézus példáját követve, nem a gyűlöletet, hanem a szeretetet erősítik magukban. Hangsúlyozta továbbá a szeretet jelentőségét napjaikban, amikor is a világban háború, míg a családok sokaságában pedig szeretetlenség dúl. Kitért ugyanakkor arra is, hogy az emberek körében manapság nem tetszetős szó az áldozatvállalás. Ugyanakkor fontos megragadni annak lényegét, hiszen habár a kereszt első hallásra szenvedésről és megpróbáltatásról árulkodik, de benne van a túlélés, az örök élet és a remény beteljesülésének titka és fontos tanítása.

Zahar Béla atya emellett a Szent Kereszt történetéről, a Golgotán való megtalálásáról, valamint további sorsáról is beszélt a megjelenteknek. A galgahévízi plébános végül kiemelte: a nádújfalui hívőkőn túl maga a helyi egyházközség is sok erőt, valamint kegyelmet nyerhet a mindennapok során annak köszönhetően, hogy immár ott van a Szent Kereszt egy szilánkja.

A hívők megérinthették az ereklyét a liturgia végén

– A kereszt az örök életre segít, megtart az igazságban, a szeretetben, a jóságban és ilyen tekintetben a mi örök életünknek is a zálogául, segítségééül szolgál – fogalmazott Zahar Béla.

Ezt követően vitéz lovag Kovács Gábor, a Kárpát-medencei Vitézi Rend Egyházi ügyekért felelős központi székkapitánya az egybegyűlteknek elárulta, hogy az ereklye Németországból származik, illetve hogy az a rend és az egykori augsburgi érsek közötti szoros baráti viszonynak köszönhetően jutott Magyarországra, majd Nádújfaluba.

Hozzátette: Zahar Béla plébános viselte a szívén annak ügyét, hogy a helyi hívők kapjanak egy ereklyét. Azt végül – vitéz lovag Kovács Gábor elődje – dr. Tóthpál Tamás hagyatékából gyermekei, Tóthpál Sarolta Krisztina és Tóthpál Balázs Krisztián adományozták a nádújfalui Szent Kereszt felmagasztalása-templom egyházközsége számára. A központi székkapitány azt is elárulta, a vasárnapi szentmise keretében átadott dokumentum tanúsítja, hogy az ereklye az egyházközség kizárólagos és örök tulajdonát képzi, így annak továbbadása nem engedélyezett. A szertartás végén a megjelent hívők megérinthették az ereklyét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában