Állatvédelem

2 órája

Védeni kell a kertekben található sündisznókat!

Beköszöntött a valódi ősz, a növények átültetésének és a talaj gondozásának az időszaka. A nagy kerti munkák idején azonban nem szabad megfeledkezni a sündisznókról sem, amelyek védett állatok.

Nagy Orsolya

Mint arról a Nógrád vármegyei rendőrség a Facebook-oldalán beszámolt: a kerti munkálatok során összegereblyézett levélhalmok ideális búvóhelyet nyújtanak a téli álomra készülődő sündisznóknak, ugyanakkor az ősz épp emiatt nagyon veszélyes is a számukra.

A nagy kerti munkák idején a sündisznókról sem szabad megfeledkezni
A nagy kerti munkák idején a sündisznókról sem szabad megfeledkezni
Forrás: Facebook

Óvni kell a sündisznókat a kerti munkálatok során!

A tüskés hátúak nappal, valamint a téli álom során védett helyekre vackolják be magukat, ezért ha nem vagyunk elég óvatosak a kerti munkák elvégzése közben, akár teljes süncsaládok pusztulását is okozhatjuk.

„Lehetőleg ne vasvillával essünk neki az avar- vagy rőzserakásnak a kertben, hanem szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal, vagy akár kézzel forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat. Fontos, hogy ne égessük el az avart, mert a lángok elől a felnőtt példányok sem tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül. Nem szabad összeszedni sem őket, ha a gallyrakás megbontásakor sünfészket, vagy telelő sünt találunk. Semmiképpen se szedjük össze a kölyköket és kezdjük mi magunk nevelgetni őket. Helyette pakoljunk vissza kellő vastagságú rétegben az ágakat és a leveleket a fészekre, majd hagyjuk a nőstényre a továbbiakat”– hívta fel a figyelmet a rendőrség. Hozzátették: a felnőtt sünöket vastag kesztyűvel szabad csak megfogni, mert bár alapvetően kedves és barátságos élőlények, de a tüskéik megsérthetik a kezünket.

Kifejtették továbbá, hogy a sündisznók mentésére mesterséges eszközt, kisméretű kutyaházhoz hasonló süngarázst (sünmenedéket) is lehet használni, amelyet bokrok rejtekébe érdemes kihelyezni. Ezt a búvóhelyet akár a gallyrakás megszüntetésével veszélybe kerülő magányos sün, vagy a süncsalád áthelyezésére is lehet alkalmazni.

Az élelem is fontos a sündisznók számára

Mint fogalmaztak: a biztonságot nyújtó zug mellett a megfelelő élelemellátás is fontos. A sündisznók elsősorban rovarokat és csigákat esznek, ezért nagy segítség a jelenlétük a veteményeskertekben. A hideg hónapokban a rendszeres itatás is nagyon elengedhetetlen, azonban arra figyelni kell, hogy tejet sosem szabad adni nekik, mivel az hasmenést okoz, ami egy ilyen kicsi állatnál akár végzetes is lehet.

A rendőrök arra is kitértek, amennyiben valaki sünt talál a kertben, és úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, sérült vagy beteg, érdemes elvinni az állatkórházba, esetleg saját állatorvosához, ahol megfelelően elláthatják. Ezen túlmenően fel lehet venni a kapcsolatot a Sünbarát Alapítvánnyal, akik tanácsot tudnak adni minden kérdésre. Fontos továbbá, hogy a sündisznó Magyarországon védett állat, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában