Programsorozat

2 órája

Salgótarján, a fényes utak városa: hazaérkeztek a nógrádi tehetségek (fotók)

Salgótarján 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban gondolat jegyében – szoros összefüggésben azzal a ténnyel, hogy június 1-től egy fél éven át Magyarország tölti be az Európai Unió elnöki tisztét – a Kulturális és Innovációs Minisztérium országos hatókörű programsorozatot rendez azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet hazánk gazdag kulturális hagyományaira, a jelenben született értékeinkre.

Csongrády Béla

A napokban a megyeszékhely is sokoldalúan kapcsolódott be a megemlékezés-sorozatba. Az egyik fontos színhely a Balassi Bálint Könyvtár volt, ahol – többek között fellépett Sebő Ferenc Erkel- és Kossuth-díjjal elismert folklórénekes, zeneszerző és Soós Réka Junior Prima-díjas népdalénekes is, Száll a világ lepkeszárnyon című műsorával.

Salgótarjánba érkeztek a nógrádi tehetségek
Salgótarjánba érkeztek a nógrádi tehetségek
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Sok érdeklődőt vonzott az országosan közös Sanctum – azaz szent hely – című rendezvény, amely – mondhatni a település nevéből fakadóan – Salgótarján, a fényes utak városa konkrét címet kapta. A fellépők mindegyike valamilyen módon hazaérkezett Nógrádba, illetve a vármegye székhelyébe.

Visszatértek Salgótarjánba

Pindroch Csaba színművész itt született, de vele tartott a szintén színész felesége, Verebes Linda is. Az énekes Radics Gigi Endrefalván látta meg a napvilágot, Pallós Nelli díszlet- és jelmeztervező pedig a Zenthe Ferenc Színház révén kapcsolódik a megyéhez, illetve a városhoz. A narrátor, a beszélgetőpartner Juhász Anna irodalmár volt. Az ő felkészültsége, átgondolt kérdései nem kis mértékben járultak hozzá ahhoz, hogy az érdeklődőknek nagyon szép élményben volt részük.

Különösen emlékezetesek maradnak mindenki számára Radics Gigi bravúrosan előadott énekszámai, amelyek közül az egyiket zenei kíséret nélkül mutatta be. Ugyancsak Salgótarjánban volt színházi előadás is, a Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Petőfi: A helység kalapácsa című művét mutatta be.

A Tánctér keretében pedig néhány együttes közösen adta elő a Karöltve című műsort. Az országos rendezvényhez kapcsolódott szombaton a Karancslapujtőn megtartott megyenap néhány programja is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában