Programajánló

2 órája

Programok sokaságával búcsúzik a szeptember Nógrádban

Igazi eseménykavalkád árasztja el Nógrád vármegyét szeptember utolsó hétvégéjén. A szüreti mulatságok és felvonulások sokasága mellett a programok között sorakozik a falunap Nemtiben, míg Palotáson Cserhátalja Folklór Ünnep során gyújtanak tüzet Szent Mihály napja alkalmából. Erdőkürtön a zene világnapját stílusosan örömzenével ünneplik, míg Varsányban Szent Mihály-napi palóc búcsú színesíti a vasárnapot.

Veres Edina

Színes családi programokkal nyílik meg a Toboz Erdei Játéktér és Tanoda szeptember 28-án, szombaton a balassagyarmati Nyírjesben. Mint arról már beszámoltunk: a programok játékos vetélkedővel rajtolnak el 14 órakor, egy órával később Csipkefa táncház során rophatják kicsik és nagyok Tolnai Rita vezetésével. A Batyu Színház „Bodza és a tölgyfa” című bábelőadását 16 órától tekinthetik meg az érdeklődők, végül a napot 17 órától Hintaló gyerekkoncert zárja. Az esemény során kézműves foglalkozások, népi játékok és arcfestés is várja majd a helyszínre látogatókat.

A programok között szüreti mulatságok is helyet kapnak
A programok között szüreti mulatságok is helyet kapnak
Forrás: Archív fotó: Nool.hu

Falunapon ünneplik Szent Mihályt Nemtiben

Nemtiben a hagyományokat őrizve idén is Szent Mihály napjához kapcsolódóan rendezik meg a falunapot szeptember 28-án, szombaton. A község szabadtéri színpadánál 13 órakor kezdődnek a programok a megnyitóval, illetve a helyi óvodások fellépésével. Ezt követően a Haraszti ikrek 13 óra 30 perckor lépnek színpadra, őket követi a Flower Girls csapata 14 órától, majd fél órával később már a Maconka Táncegyüttes tagjai ropják majd a világot jelentő deszkákon. Végül 15 órától az Abba Sisters nevű formáció énekel a közönségnek. A Szent Mihály-napi búcsú során kísérőprogramokból sem lesz hiány: élményvár játékok, kézműves vásár és kézműves foglalkozások várnak kicsiket és nagyokat egyaránt.

Célkeresztbe kerülnek a célok a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontban

A balassagyarmati Honvédelmi Sportszövetség, valamint a Cserhát Lövész Egyesület Hunter Field Target lövészeti napot rendez szeptember 28-án, szombaton 10 és 16 óra között. A program keretében a sziluett és precíziós lövészetet próbálhatják ki a 8 év feletti érdeklődők a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontban. A lövészet alatt a célokat a résztvevők távcsöves PCP légfegyverekkel vehetik célba fekvő, térdelő és álló testhelyzetből.

Folklór ünnep során izzik fel a Szent Mihály-napi tűz Palotáson

Palotási Cserhátalja Folklór Ünnep során mulathatnak a település lakosai, valamint a községbe látogató vendégek szeptember 28-án, szombaton. A programok 14 órakor a művelődési háztól induló szüreti felvonulással kezdődnek. Az esemény során a kisbíró szerepét idén Varga Olivér tölti majd be, aki kidobolja a község apraja-nagyjának a legfontosabb híreket. A menet öt állomást érintve jut el az úti célt jelentő rendezvény térig, ahol hagyományőrző csoportok és közösségek színes folklórműsora szórakoztatja majd a közönséget. A fellépők között találjuk mások mellett a helyi óvodásokat, valamint a Palotási Kenderike Néptánccsoport tagjait is. A rendezvény 16 órától mesemondással folytatódik, majd az Őszirózsa Nyugdíjas Klub kedveskedik műsorral a megjelenteknek, akiket 16 óra 45 perctől gyerekdalok repítenek egy utazásra meseországba. A délután során kísérőprogramokból sem lesz hiány, így például traktorozás, népi játszóház, csillámtetoválás, hajfonás és alkotói kézműves sátor is várja az érdeklődőket. A Két szoknya és egy nadrág társulat előadással készül a résztvevőknek 17 óra 30 perctől, majd fél órával később Szent Mihály-napi tűzgyújtással zárul a Palotási Cserhátalja Folklór Ünnep. Eső esetén a szüreti mulatságnak a művelődési ház ad otthont.

Programok: szüreti mulatságok hadát tartják vármegyénkben

Ezen a hétvégén több településen folytatódik a Nógrád vármegyei szüreti mulatságok sora. A programok kivétel nélkül szombati napra esnek.

  • Galgaguta a helyi művelődési ház előtti térről indulnak a szüreti felvonulás résztvevői lóháton és szekéren 15 órakor. Ezt követően a művelődési házban este bált rendeznek, amelyen tombolahúzás fokozza majd az izgalmakat, míg a jó hangulatról és a ritmusról a Szignál együttes gondoskodik majd. Eső esetén a felvonulás elmarad, ellenben a bált természetesen akkor is megtartják.
  • Etesen a gyülekező és az autók díszítése 11 órakor veszi kezdetét a helyi Coop üzletnél, míg a szüreti felvonulás 13 órakor indul el. Mint azt már megírtuk: a menet megállóiban egy kis táncos műsorral kedveskednek a közönségnek a falu óvodásai és a helyi tánccsoport tagjai. A rendezvény zárásaként a szervezők a felvonulásban résztvevőket a művelődési ház udvarán megvendégelik.
  • Drégelypalánkon a szüreti felvonulás és mulatság iránt érdeklődők 13 órakor gyülekeznek majd a község művelődési házának udvarán, ahonnan egy órával később indulnak el, hogy körbejárják a település utcáit a szüret ünnepe alkalmából. A község forgalmasabb pontjain meg is áll a menet, amelyet közös tánc is gazdagít, valamint az érdeklődők meghallgathatják a Kisbírótól, hogy mi hír a faluban. A jó hangulatról Simon Tamás gondoskodik majd, 20 órától pedig bál kezdődik majd a művelődési házban. A mulatsághoz kapcsolódva megtartják a palánki pálinkák és őszi linzerek versenyét, valamint megválasztják a szüret szépét és csőszlegényét is.
  • Taron a szüreti felvonulás 14 óra 30 perckor indul a Vidróczky úttól, az út során a jó hangulatról a Szihalmi Fúvósok, valamint az Egri Mazsorett Együttes gondoskodik. A 18 órakor kezdődő szüreti mulatság során pedig Csákány István és zenekara húzza a talp alá valót.
  • Nézsa településen jótékonysági bállal egészül ki a szüreti felvonulás. A művelődési háznál 13 óra 30 perckor gyülekeznek majd a felvonulás résztvevői, akik fél órával később, a megnyitó műsort követően vágnak neki a menet hagyományos útvonalának. A legkisebbeket gyermekbálra várják 19 órától, míg a felnőttek 21 órától a nézsai Gyermeki Csodakert Óvoda és Bölcsőde javára szervezett támogatói bálon mulathatnak.
  • Nógrád településen déltől gyülekezhetnek a helyi óvoda előtt a falu utcáit végigjáró menetre vállalkozók. A felvonulók az útvonal több pontján megállnak majd, hogy dalolva és táncolva jó hangulatú mulatságot csapjanak.
  • Ludányhalásziban is várnak kicsiket és nagyokat egyaránt a 14 órakor, a halászi falurészről induló felvonuláson résztvevők soraiba. Az útvonalon több megállóhely is található. Ahogy arról portálunk már beszámolt, a rendezvényhez való csatlakozás ingyenes, de előzetes bejelentkezéshez kötött.
  • Buják településen két napon át tart majd a szüreti mulatság. Ahogy arról a Nool.hu már beszámolt, szeptember 27-én, pénteken 19 órától Szent Mihály-napi ünnepi tűzgyújtáson vehetnek részt a lakosok az Eszterházy Közösségi Tér udvarán. Ezután szeptember 29-én, vasárnap 11 órától terménybetakarítási hálaadó szentmisét mutatnak be a Tours-i Szent Márton-plébániatemplomban. A szüreti felvonulás 14 órakor indul a művelődési ház elől. A talpalávalót Csabi és Attila szolgáltatja, míg a felvonulást Major József, Palócország vőfélye indítja majd el. Végül délután hagyományőrző csoportok lépnek fel a művelődési ház színpadán.

Világnaphoz kötődően csendül fel az örömzene Erdőkürtön

A zene világnapja alkalmából ismét örömzenélést tartanak Erdőkürtön szeptember 29-én, vasárnap, 17 órától. A kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló program helyszíne a Mikszáth Kálmán Közösségi Színtér nagyterme lesz. Mint arról portálunk már beszámolt: a szervezők örömmel fogadják, ha valaki házi süteményt ajánl fel a zenélést követő beszélgetéshez.

Gyalogostúrával mozdul Kisbárkány

Kisbárkány idén is csatlakozik az Európai Sporthéthez szeptember 29-én, vasárnap. A VII. Mozdulj velünk Kisbárkány! esemény a Túra Hetedhét határon túlra fantázia nevet viseli. A program 11 órakor rajtol el, a gyalogos túra résztvevőinek úti célját a márkházai Buda-hegy jelenti majd. A tervezetten 6-8 órás eseményhez a mozogni vágyók ingyenesen csatlakozhatnak.

Palóc búcsút tartanak Varsányban Szent Mihály-napja alkalmából

Szent Mihály-napi palóc búcsú színesíti a hét utolsó napját Varsányban. Vasárnap a harangok a 9 óra 15 perckor kezdődő ünnepi szentmisére hívják majd a hívőket a helyi római katolikus templomba. A program 14 órakor a szüreti felvonulással folytatódik, amely során hagyományőrző csoportok, lovasok, szőlőkosarat vivő lányok, hintók és muzsikusok járják majd a falu utcáit. Kanyó Judit, a község polgármesterének ünnepi köszöntője 14 óra 30 perckor hangzik el, majd 15 órától a színpadi műsoroké lesz a főszerep. A kísérőprogramok között az érdeklődőket kézművesek és helyi termelők vására várja, míg a legkisebbeknek játszótérrel kedveskednek a szervezők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában