Búcsú

2 órája

Nyugodt lelkiismerettel távozik Salgótarján polgármestere

„Nem készültem ilyen szerepkörre, de nagy megtiszteltetésnek éreztem ezt a megbízatást” – mondta a csütörtöki közgyűlésen Salgótarján leköszönő polgármestere, Fekete Zsolt.

Kéri István

Mint felidézte: 2002 óta vett részt a közgyűlés munkájában, az azóta eltelt több mint két évtized során önkormányzati képviselőként betöltött bizottsági alelnöki, később elnöki tisztséget is. Tíz évvel ezelőtt Dóra Ottó felkérte az alpolgármesteri feladatok ellátására, ám csak rövid ideig tudtak együtt dolgozni: a 2014-ben megválasztott városvezető hirtelen jött, súlyos betegsége miatt át kellett vennie a polgármesteri tisztséggel járó teendőket.

A csütörtöki közgyűlésen elköszönt Fekete Zsolt polgármester
A csütörtöki közgyűlésen elköszönt Fekete Zsolt polgármester
Fotó: Kéri István / Forrás: Nool.hu

Bizalmat szavaztak a polgármesternek

Fekete Zsolt úgy folytatta: a 2016-os időközi választáson a salgótarjániak bizalmat szavaztak neki, ekkor pedig azzal a szándékkal vette át a város irányítását, hogy megállítsák azt a negatív spirált, amelybe Salgótarján került. Elmondása szerint mindenkivel együtt, közösen akart dolgozni a városért, mert meggyőződése volt, hogy ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a megyeszékhely a fejlődés útjára lépjen. Célja és eltökéltsége változatlan maradt a 2019-es önkormányzati választásokat követően is. Városvezetőként mindig azon volt, hogy Salgótarján ismét elérje azt a színvonalat, amely az 1990-es években jellemezte – fejtette ki.

Arról is beszélt: úgy véli, városvezetőként kompromisszumokat kell kötni a fejlődés érdekében, egyszerre kell határozottnak és rugalmasnak lenni, emellett jó összeköttetésekkel és kapcsolatokkal kell rendelkezni, a jó emberismeret pedig a polgármester saját érdekében is nélkülözhetetlen.

Sikeres volt a ciklus

„Nagy ívű elképzelésekkel, egy egységes városmegújító projektet szerettem volna elindítani és a legtovább vinni. Úgy vélem, hogy a 2014 és 2019 közötti önkormányzati ciklus sikeres volt, rengeteg fejlesztés valósult meg a városban, nagyon sok területen előreléptünk” – hangsúlyozta Fekete Zsolt, aki szerint ekkor Salgótarján fejlődő pályára állt, és ez a város közhangulatán is érezhető volt.

A búcsúzó polgármester szerint 2019-et követően a város tovább épült, igaz, nem olyan ütemben, mint az azt megelőző években. 2020-ban azonban nem csak Salgótarján torpant meg, de az egész ország, sőt az egész világ megállt közel két évre a koronavírus-járvány miatt. Mint mondta: a fájdalmas emberi veszteségeken túl a gazdasági károk is óriásiak voltak. Hatalmas terhet jelentett ez a városnak is, a bevételek messze elmaradtak a megszokottól. Kiemelte: az önkormányzat a nehézségek közepette is megőrizte a cégeinél és az intézményeinél dolgozók munkahelyét.

A pandémia után is sok rossz történt

Alig, hogy kilábaltunk a pandémiából, hónapról hónapra egyre nagyobb lett az infláció Magyarországon, egyre nőttek az energiaárak, majd 2022 februárjában kirobbant az orosz-ukrán háború, a gazdasági válság pedig tovább súlyosbodott – folytatta visszaemlékezését. Salgótarján fejlődése azért torpant meg a 2020-at követő időszakban, mert ahelyett, hogy a bevételeket a saját, közös ügyekre fordíthatta volna a város, a költségvetés egy részét elvitte a válságkezelés és az infláció. Ennek ellenére szép számban valósított meg beruházásokat az önkormányzat, valamint elkészítették a következő EU-s programozási ciklus városfejlesztési stratégiáját és előkészítették a következő évek fejlesztéseit – húzta alá Fekete Zsolt.

Sok mindenkinek tartozik köszönettel

„A polgármesteri szolgálat tud hálás és tud rendkívül méltánytalan lenni. Én nyugodt lelkiismerettel mondhatom, hogy polgármesterként – eskümnek megfelelően – mindig arra törekedtem, hogy tisztségemből eredő feladataimat Salgótarján fejlődésének előmozdítása érdekében, lelkiismeretesen teljesítsem. Bízom benne, hogy ha valaki évek múlva visszanéz, talán már tudja ezt az eredményt objektívan értékelni” – jelentette ki a polgármester.

Köszönetet mondott továbbá a támogatásért családjának, illetve barátainak, szövetségeseinek és harcostársainak, illetve háláját fejezte ki, hogy mind a polgármesteri hivatalban, mind pedig a közvetlen környezetében a településért tenni akaró emberekkel dolgozhatott együtt Salgótarján fejlődéséért.

„Mindig büszkén, de kellő alázattal és megbecsüléssel fogok visszaemlékezni életem eme időszakára. Hálás vagyok azért, hogy szülővárosomat szolgálhattam, és ezt fogom tenni a jövőben is” – fogalmazott Fekete Zsolt, majd hozzátette: arra kéri a hivatal munkatársait, az önkormányzati intézmények és cégek dolgozóit, nem utolsó sorban pedig a város polgárait, hogy segítsék az új képviselő-testület és a hivatalba lépő városvezetés munkáját, hiszen csak így tud sikeres lenni Salgótarján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában