Tanév

2024.09.10. 06:50

Megnyitották Nyugat-Nógrád második művészeti iskoláját

A Balassagyarmati Tankerületi Központ fenntartásában kezdte meg működését a Varsányi Alapfokú Művészeti Iskola. Nyugat-Nógrád második művészeti iskolájában a varsányi székhelyen kívül még hat telephelyen zajlanak majd művészeti képzések, ahol több mint 200 diák tanulhat négy művészeti ágon.

Lászlók Judit

A művészeti iskola igazgatójává Csuka László zongoratanárt nevezték ki, akinek jelentős tapasztalata van már e téren, valamint szívén viseli a Szécsény és környékén élő tanulók művészeti nevelését.

művészeti iskola
Új művészeti iskola nyíl Nyugat-Nógrádban
Forrás: Beküldött

Csuka László portálunknak elmondta, hogy a Cogito Alapfokú Művészeti Iskola több telephelyének megszűnése következtében a telephelyek a Salgótarjáni Tankerületi Központ fenntartásába kerültek. Azonban így Nyugat-Nógrádból a művészeti iskola több telephelye is átkerült a Salgótarjáni Tankerületi Központhoz. Mivel nem szerettek volna területi átfedéseket, úgy határoztak, hogy ezek a telephelyek átkerülnek a Balassagyarmati Tankerületi Központhoz. Utóbbi fenntartásában viszont csak egy nagy művészeti iskola működött, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola (RMAMI), amely már nagyon sok telephellyel rendelkezett. Ezért a Balassagyarmati Tankerületi Központ tavasszal eldöntötte, hogy létrehoznak egy a Szécsényi járást felölelő művészeti iskolát varsányi központtal, ugyanis ez a térség iskolaközpontja.

– Úgy gondolom, mindig nagy kihívás egy iskola alapítása, viszont korábban szereztem annyi tapasztalatot intézményvezető-helyettesként, ami segíti majd a munkámat – fogalmazott Csuka László.

 Hozzátette: – A Varsányi Alapfokú Művészeti Iskola szeptember elsejével kezdte meg a működését. A művészeti iskolához az Endrefalván, Nógrádmegyerben, Magyargécen, valamint a Szécsényben működő telephelyek tartoznak. Az előzetes felméréseink szerint több mint 200 gyermek lesz a varsányi intézmény növendéke, ahol zene-, képzőművészet-, tánc- és színművészet ágakban folytathatják majd a tanulmányaikat.

Csuka László elmondta, hogy ez a változás nem befolyásolja a telephelyeken zajló oktatást. Továbbá segítséget nyújt abban is, hogy az RMAMI intézménye ne egyedül gondoskodjon a művészeti oktatásról Nyugat-Nógrádban.

A művészeti iskola inspirál az önkifejezésre

– A művészeti oktatás egyike a köznevelés azon színtereinek, ahol a nevelési-tanulási-tanítási folyamat alkalmat ad az egyetemes emberi és nemzeti értékek közvetítésére. Kiemelt szerepet tulajdonítunk a biztos alapkészségek és az alkalmazásképes tudás kialakításában, az egyenlő hozzáférés biztosításában, a hátrányos helyzetű gyerekek esélyeinek növelésében is – mondta Csuka László. 

Hozzátette: – Emellett kiemelt szerepet szánunk az egyéni felelősségvállaláson, a kötelességtudáson alapuló, céltudatos oktató-nevelő munkának. Általános célkitűzésünk, hogy a zene, a képzőművészet, a tánc és a színjáték segítségével tanítványainkkal megismertessük a és megszerettessük az értékes műalkotásokat, inspiráljuk őket az önkifejezésre. Törekszünk arra, hogy jelen legyünk az adott települések kulturális életében, ápoljuk a hagyományaikat és szorosan együttműködjünk a közismereti iskolákkal, különösen a székhelyet adó Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskolával.

művészeti iskola
A közelmúltban egy hangszeres bemutatóval nyitott meg az intézmény
Forrás: Beküldött

A varsányi iskolában adottak voltak a feltételek

Csuka László kifejtette továbbá, hogy a tavaly felújított és átadott varsányi iskolában már korábban elindult a művészeti oktatás, így a tárgyi és a szakmai alapok már megvannak. 

Ennek köszönhetően az eddig szakkörként működő néptáncoktatás immár a művészeti iskola feladata lesz.

 Az intézményben egyelőre két-három néptáncos csoportot terveznek indítani. Ezen kívül zeneművészeti ágban furulya, fuvola, magánének oktatásra lesz lehetőség. Mint mondta, amennyiben lesz rá igény, a jövőben újabb tanszakokkal bővülhet majd a varsányi művészeti iskola. Továbbá a jelenlegi céljukhoz az is hozzátartozik, hogy a telephelyeken is bővítsék az elérhető tanszakokat.

A Varsányi Alapfokú Művészeti Iskola pótfelvételei már a múlt héten lezajlottak, múlt csütörtökön pedig egy hangszeres bemutatóval nyitott meg az intézmény.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában