Program

7 órája

Kulturális Örökség Napok kezdődnek pénteken Alsópetényben

Idén Alsópetény önkormányzata is csatlakozott az Európa Tanács által 1991-ben indított, Magyarországon 1999-ben bevezetett Európai Örökség Napok rendezvénysorozathoz. Ennek keretében szeptember 21-e és 22-e között számos programmal várják az érdeklődőket Alsópetényben.

Lászlók Judit

Csatlakoztak az Európai Örökség Napok elnevezésű sorozathoz

„Idén Alsópetény Község Önkormányzata a Prónay-kastéllyal és a Rózsavilággal közösen csatlakoznak az Európa Tanács által 1991-ben indított, Magyarországon 1999-ben bevezetett Európai Örökség Napok rendezvénysorozathoz, melynek célja a kulturális örökség megismertetése és a figyelem felhívása az örökség megőrzésének, védelmének fontosságára. Az alsópetényi Prónay-kastély megújulása műemlékvédelmi szempontok figyelembevételével, alapos kutatómunkát követően történt, feltárva ezáltal a palóc vidék szinte már feledésbe merült történelmi kincseit” – olvasható a szervezők által portálunkhoz eljuttatott közleményben. Hozzátették:„Szeptember harmadik hétvégéjén szeretettel várjuk az érdeklődőket, akik nem csak Nógrád megye eldugott kis falujának különleges történelmi titkaiba kóstolhatnak bele, hanem a „Vendégségben Mikszáth Kálmánnál” című könyvbe egy kerekasztal beszélgetés keretében és a könyv alapján készült receptekbe a Palóc Sunday Lunch alkalmával.” 

Előadás és filmvetítés is várja az érdeklődőket

Az alsópetényi Kulturális Örökség Napok szeptember 20-án, pénteken 18 órakor kezdődnek a helyi kultúrházban. A „Generációk találkozása” című kerekasztal beszélgetés során a generációk közötti különbségekről és feszültségekről lesz szó. Aztán szeptember 21-én, szombaton délután 16 órától helyismereti vetélkedőt rendeznek, amelyet a Defekt című film vetítése követ a kultúrházban.

Vasárnap több helyszínen is rendeznek programokat 

Vasárnap az alsópetényi Werbőczy gúlánál 10 órától a „Werbőczy faluja, Alsópetény” címmel Laszlovszky József történész, régész professzor tart előadást. Majd 17 órakor egy koncert kerül itt megrendezésre, rossz idő esetén ezt a templomban tartják a majd meg.

Emellett 12 órától és 15.30-kor vezetett séta indul a Prónay-kastélyban, illetve 12 és 15 óra között Palóc Sunday Lunchvárja az érdeklődőket. Aztán 14.30-tól megtartják a "Vendégségben Mikszáth Kálmánnál” című könyv bemutatóját. Az eseményen Elekes-Vécsei Nóra, a Vidéki Élet Magazin főszerkesztője beszélget a könyv szerzőivel. 

„Egy múltidéző, gasztronómiai élményutazásra invitálunk a „a nagy palóccal”. Aki Mikszáth műveit olvassa, okvetlenül az író vendégének is érzi magát, mert Görbeországnak nem csak lakóit, de ételeit is nagy gonddal, s érzékletességgel mutatja be. Felesége és vendégei visszaemlékezései is segítenek megválaszolni a könyvben is feltett kérdéseket: Vajon gourmand volt-e Mikszáth Kálmán? Mik voltak a kedvenc ételei? Hogyan is étkeztek anno a Tóth atyafiak? – írták a közleményben. Hozzátették: „a könyv két szerzője Pásztor Éva a magyar nyelv és irodalom tanára, valamint Mikszáth Kálmán életművének tudósa és – a felvidék gasztroangyalaként is ismert – Palócföld ízeinek szakértője, Nagy Zsófia. Ők kalauzolják az olvasót ebben az igazán izgalmas és igen ízes világban. Számos eredeti recepttel is örvendeztetik az olvasót, a palóc gulyástól az almás derelyéig, a nyúlpecsenyétől a Mikszáth-szeletig. A hölgyeket a Vidéki Élet Magazin kérdezi a könyv kulisszatitkairól.” 

Mindezeken kívül a Rózsavilágban 14, illetve 17 órakor indulnak vezetett séták a rózsakertben és a rózsaházban. Eközben a résztvevők megismerhetik a ház történetét, a szikvíz üzemtől egészen a Rózsavilágig, illetve a palóc rózsák varázsát is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában